Egészségügy

2024.05.09. 15:13

Modern eszközökkel gazdagodott a debreceni szemklinika – fotókkal

Átadták a cornea (szaruhártya) ambulanciát csütörtök délelőtt. Ezzel a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika részlege újabb beruházást hajtott végre.

Balogh Efraim

Átadták a cornea ambulanciát Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikán

Forrás: Kiss Annamarie

A Cornea Bank Debrecen fennállásának 30. évfordulója alkalmából adták át a cornea (szaruhártya) ambulanciát, ami a legmodernebb eszközökkel segíti a betegségek korai felismerését és a műtétek precíz kivitelezését. Az ünnepélyes eseményt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika részlegén rendezték meg csütörtök délelőtt, melyen részt vett többek között a város és a Debreceni Egyetem vezetősége is.

cornea ambulancia, klinikai központ, haon, Debrecen, szemklinika
A debreceni Szemklinika cornea ambulanciája világszínvonalú fejlesztésnek bizonyul
Forrás:  Kiss Annamarie

Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke rávilágított, hogy a szaruhártya-átültetés az egyik leggyakoribb és legeredményesebb transzplantációs beavatkozás napjainkban. Reményt keltőnek tartja, hogy a cornea ambulancia modern működési feltételei révén nemcsak a hazai, hanem a határokon túl ívelő betegellátás szolgálataiba is áll, ezzel megszilárdítva a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ helyét a világtérképen.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) kuratóriumi elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a város vezetőségével, valamint a tudomány számos képviselőjével való együttműködést. Ezt azzal magyarázta, hogy a cél olyan fejlesztések véghezvitele, melyek mind a debreceniek, mind pedig az ország polgárainak látásán tudnak segíteni.

Mindenkit biztosítok arról, hogy a fenntartó a jövőben is be fog vetni mindent annak érdekében, hogy a magyar egészségügy fejlődni, Debrecenben pedig a test és lélek működni tudjon. Ez az otthonunk, számunkra az itteni emberek életminősége a legfontosabb

 – húzta alá.

cornea ambulancia, klinikai központ, haon, Debrecen, szemklinika
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány  kuratóriumi elnöke

Mit nyújt a Szemklinika cornea (szaruhártya) ambulanciája?

Papp László polgármester rámutatott, hogy az elmúlt egy év számos egészségügyi fejlesztést hozott: elhelyezték a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét, megnyílt a Meddőségi Központ és a Gyermekpszichiátriai Központ, a szívsebészeti klinikán hibrid műtőt, illetve a Szemklinikán országosan is egyedülálló műtőegységet adtak át.

A Debreceni Egyetemmel kötött együttműködésnek köszönhetően a debreceni egészségügyi ellátás stabilan és jól működik, s kellő mozgásterünk van további fejlesztések végrehajtására

 – mondta a polgármester. Rávilágított, hogy a Szemklinika évente több ezer műtétet végez, ezt pedig folyamatosan megújuló diagnosztikai és műszeres háttérrel teszi meg. 

Az említett beruházással, a két rendelőből és kezelőből kialakított cornea ambulancia a legmodernebb vizsgálóeszközökkel segíti a pontos diagnózist és kezelést.

Papp László véleménye szerint csodálatra méltó az ambulancián dolgozók munkája, ugyanis a szaruhártya eredetű vakság gyógyítását tették rutinszerű eljárássá – köszönhetően a szemklinikát 25 éven keresztül vezető Alberth Béla professzornak, aki egymaga csaknem 4000 műtétet végzett el.

cornea ambulancia, klinikai központ, haon, Debrecen, szemklinika
Papp László polgármester a cornea ambulancia átadóján
Forrás:  Kiss Annamarie

A Debreceni Egyetem jelentős mértékben támogatja a Szemklinikát is

– A Debreceni Egyetem elkötelezett afelől, hogy olyan technikai eszközök biztosításával nyújtson olyan ellátást, amelyek a debreceni, a vármegyei és a környékbeli lakosságot kiemelten jó helyzetbe hozza – emelte ki Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. Hozzátette, hogy a már említett, illetve következő hetekben tervezett események (például a Robotsebészeti Központ átadása) arra mutatnak rá, hogy olyan fejlődés mérhető a Debreceni Egyetemen, amely sok szakmában a világszínvonalat jelenti.

Mint elmondta, az intézmény milliárdokat költ évente a Klinikai Központ fejlesztésére, eszközbeszerzése és pályázati források kiegészítésére. Hozzátette, Magyarország nemzetközi presztízsét jelentősen meghatározza az orvosképzés, ami azért is lényeges, mert hazánkban több mint tízezer külföldi diák tanul orvosnak. Amikor pedig hazamennek, az itt megszerzett tudást hasznosítják, így ennek a ténye is mutatja, hogy az oktatás és a betegellátás is világszínvonalú.

cornea ambulancia, klinikai központ, haon, Debrecen, szemklinika
Bács Zoltán, Debreceni Egyetem kancellárja a cornea ambulancia átadóján
Forrás:  Kiss Annamarie

Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelte, hogy a betegellátással kapcsolatos oktatás és kutatás egysége mennyire fontos ott, ahol tudományos igényességgel kívánják művelni a szakmájukat az orvosok. Lényegesnek tartja, hogy megfelelő vezető álljon egy közösség élén, ami jelen esetben ahhoz is szükséges, hogy az utóbbi hetek során, a fejlesztések érdekében különböző helyekről beérkezett több száz millió forinttal jól gazdálkodjon a Szemklinika.

– Olyan támogatást kaptunk az egyetem részéről minden szinten, mellyel gazdálkodhatunk és élnünk kell – hangsúlyozta Fodor Mariann, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika igazgatója. Hozzátette, mióta ő vezeti a Szemklinikát „csak” teszik a kötelességüket, amit lelkesen, tiszta szívből és maximális erőfeszítéssel végeznek a Kettessy Aladár, Alberth Béla és Berta András professzorok által hagyott örökség után.

Ezek a műszerek sajnos nagyon drágák, és gyorsan amortizálódnak. Bár a számok nagyok, de ez az elvárás a szakmától, csak ezekkel tudunk olyan minőségi munkát végezni, hogy a beteg valóban biztonságban legyen

 – nyomatékosította Fodor Mariann. Megjegyezte, nem mindegy, hogyan vizsgálnak, milyen terápiás tervet alakítanak ki, és miként operálnak. Rávilágított, hogy az elődök olyan bázist hagytak maguk után, amelyet úgymond „csak” folytatni kell a Szemklinika dolgozóinak saját erejével és egyedi gondolataival. Hozzátette, mind az egyetemi és hétköznapi támogatás, mind a dolgozói csapat, mind pedig a betegek szeretete napról napra megújulást jelent a Szemklinikára nézve.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában