Egészségügy

2023.11.30. 17:40

Országosan is egyedülálló műtőtermet adtak át a debreceni Szemklinikán – fotókkal

A beruházásnak köszönhetően speciális szemműtéteket is el tudnak végezni az orvosok.

Gubányi Patrik

Papp László (balról), Balatoni Ildikó koordinációs alelnök (a Klinikai Központ képviseletében), Fodor Mariann és Kossa György vágta át a szalagot

Forrás: Czinege Melinda

Immáron ötven éve végezte el az első magyarországi vitrectomiát – retinaműtét – Alberth Béla professzor, a Debreceni Egyetem Szemklinikájának egykori igazgatója. Az évforduló alkalmából a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Szemészeti Tanszéke és a Szemklinika ünnepi tudományos ülést rendezett csütörtökön délelőtt, azt követően pedig átadták az új vitreoretinális műtőt a Szemklinikán, ahol speciális ellátást igénylő beavatkozásokat is el tudnak végezni a szakemberek. A beruházás mintegy nyolcmillió forintból valósult meg.

– Válságokkal teli korszakot élünk, ennek ellenére nekünk Debrecenben nincs okunk panaszkodni. A gazdaság és az üzleti élet soha nem látott mértékben növekszik, ennek köszönhetően pedig a város bevételei is szépen alakulnak. A 2030-ig szóló városstratégiánkban fókuszterületnek jelöltük meg sok más mellett az egészségügyet is. 

Ennek keretében létrehoztuk a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet, letettük közösen a gyermeksürgősségi központ alapkövét, átadtuk a meddőségi központot, most pedig a Szemklinika új helyszínét

 – mutatott rá Papp László polgármester. Mint mondta, egy növekvő város esetében létfontosságú feladat, hogy az elvárásoknak megfelelő, minőségi ellátást legyen képes biztosítani.

Kiemelkedő eredmények

A mostani beruházás által országosan is egyedülálló szemklinikai központ jött létre az új, korszerű műtővel, ahol speciális eljárást igénylő műtéteket is el tudnak végezni az orvosok. A kiváló szakembereknek köszönhetően méltó kezekben van a Debreceni Egyetem Szemészeti Klinikája, amely hozzájárul ahhoz, hogy a debreceniek biztonságos és magas színvonalú szolgáltatásokban részesüljenek

– tette hozzá a városvezető.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke az átadón hangsúlyozta: az elmúlt évben a klinikán olyan mértékű beruházások zajlottak, melyek országos tekintetben is kiemelkedő eredménynek számítanak.

– Gratulálok a Szemklinikának abból az alkalomból, hogy hazánkban olyan egyedülálló műtőt működtethetnek a jövőben, ahol várhatóan a betegek precíz szemműtétjeit tudják ellátni komoly gyógyulási esélyekkel. Ebben a közegben az egyik legfontosabb küldetés az, hogy a betegek kiemelkedő ellátást kapjanak, ezt szolgálja majd az új műtőszoba is, ahonnan remélhetőleg mindenki jó érzéssel, elégedetten és  gyógyultan távozhat  – húzta alá az elnök.

Fodor Mariann, a Szemklinika igazgatója köszöntőjében büszkeségét fejezte ki, hogy a korszerű műtőben olyan modern eszközpark áll a rendelkezésükre, amelyekkel szürkehályogot és retinát is tudnak operálni, ezzel segítve nem csak a debrecenieket, hanem az egész régió betegeinek eredményes gyógyulását – fűzte hozzá az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában