A szakszervezet megyei elnökét kérdeztük

2022.12.19. 14:56

A legtöbb böszörményi Tungsram-dolgozó megkapta a végkielégítést

Fény villant fel a leépített izzógyári dolgozók alagútja végén; a munkavállalók külső cégekben látják a jövőt.

Forrás: Napló-archív

Már megkapta a neki járó végkielégítést a felszámolás alatt álló hajdúböszörményi Tungsram Operations Kft. dolgozóinak kilencven százaléka

– tudtuk meg Elek Zoltántól, a nagy múltú vállalat dolgozói szakszervezetének hajdú-bihari elnökétől. Mint mondta, a cégvezetés mostanra mind a 112 főt értesítette a felmondásról, nagyobb részük elfogadta a közös megegyezéses távozásról és a végkielégítésről szóló ajánlatot. A tíz százalékba olyan munkatársak tartoznak, akik rövid ideje állnak a vállalat alkalmazásában, és egyébként sem kapnának efféle anyagi kárpótlást, vagy csak egyhavi összeget, amelyhez bér formájában egyébként is hozzájutnak a következő hónapban. A kollégák többségének január 16-ig szól a munkaszerződése, míg néhány karbantartásért, üzemfenntartásért felelős személynek január végéig.

A december 16-án indult háromhetes leállást azzal a reménnyel töltik otthon a dolgozók, hogy más formában, de a jövőben is szükség lesz e cégnél a munkájukra. Elek Zoltán úgy nyilatkozott:

a vezetők azon dolgoznak, hogy a külső befektetőkkel együttműködve tovább folytathassák a tevékenységüket.

A cégjegyzékben már megjelentek kisebb Tungsram-cégek, melyek a forgácsolás, gép-, wolframhuzal- és cmh-lámpa-gyártás területén a mostani dolgozók 80-90 százalékát képesek lennének foglalkoztatni. Ehhez azonban meg kell győzni a felszámolóbiztost, hogy ne értékesítse a telephelyeket és ingóságokat, hanem fogadja el annak lehetőségét, hogy a hitelező a termelésből kapja majd meg a pénzét.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Tungsram Operations Kft. november elején csoportos létszámleépítést jelentett be, miután nem tudott megegyezni legnagyobb hitelezőjével, az Exim Bankkal. A mostani megegyezés előtti bizonytalan időszakban a dolgozókat is kérdeztük. Minderről a lentebb látható cikkekben olvashatnak.

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában