Mindenkit elküldenek

2022.11.11. 07:00

„Csak engedjenek minket dolgozni” – elkeseredettek a hajdúböszörményi Tungsram alkalmazottai

Sokan a szakmunkásképző befejeztével a cégnél kezdték a munkát, több mint negyven éve.

Forrás: Kiss Annamarie

A napokban beszámoltunk arról, hogy a Tungsram Operations Kft. csoportos létszámleépítést jelentett be, miután nem tudott megegyezni legnagyobb hitelezőjével, az Exim Bankkal. Kedden megszólaltattuk a nagy múltú vállalat dolgozói szakszervezetének hajdú-bihari elnökét, aki elmondta, a hajdúböszörményi üzem várhatóan mind a 112 munkavállalóját elbocsátja a Tungsram. 

Olvastuk a cég hivatalos közleményét, hallottuk a szakszervezet álláspontját. Szerettük volna, ha a leginkább érintettek, a dolgozók is elmondhatnák a véleményüket.

Csütörtökön a délutáni műszakváltáskor érkeztünk a hajdúböszörményi gyártelep bejáratához. A hatalmas területen számos üzemcsarnok áll, ám mindössze néhány tucat dolgozó képviselte a délelőttös szolgálatot.

Megtudtuk, sokan a szakmunkásképző befejeztével a Tungsramnál kezdték meg a munkát, több mint negyven éve. Többen itt ismerkedtek meg férjükkel, feleségükkel. Van, akinek a fia is a cégnél dolgozott.

– Ez szörnyű dolog. Rengeteg ideje itt vagyunk, és ez a bizonytalanság borzalmasan érint minket. Azt hallottuk, hogy felszámolóbiztost rendelnek ki, néhány héten belül közzéteszik, hogy mennünk kell vagy sem. Pedig munkánk rengeteg van. Van mire nézni – mondta elkeseredetten az egyik dolgozó.

Bizonytalanság van, mást nem tudunk mondani. Mi is hiába érdeklődünk, nem mondanak semmit. Talán nem is tudnak. Nem tudjuk, mi lesz velünk

 – tette hozzá kollégája.

– Nagyon rosszul érint minket. Nem lehet arra mit mondani, hogy éli ezt meg az ember. Én negyvenharmadik éve dolgozom itt, tisztességgel végeztem a munkám, nyugdíj előtt állok. Ebben a korban tudjuk, hogy nem igazán kapkodnak az emberért. Reménykedünk abban, hogy talán sikerül egy másik cégnek tovább működtetnie. Mindegy, milyen néven fut, csak engedjenek minket dolgozni. Legalább erre a kevés időre – mondta egy másik dolgozó.

– Nem ért meglepetésként, ez egy éve zajló folyamat. Várható volt, hogy bekövetkezik  – vonta meg a vállát egy munkatársa, aki már 45 éve dolgozik a cégnél. Egész életében ugyanazon a gépsoron dolgozott, így nem tudja, mihez fog kezdeni, ha mennie kell.

Van, aki reményteljesen állt a nehéz időszak elé:

A vezetőség azt állítja, hogy van abban haszon, amit csinálunk. Ezért bízunk abban, hogy ha ők nem tudják folytatni, akkor lesz olyan érdeklődő, aki át fogja venni az üzemet. Itt ez a hatalmas gyár, kiépített infrastruktúrával, remélem, valaki lát benne fantáziát. Nem kell túl sokat várni rá, hogy kiderüljön

 – mondta a középkorú férfi.

Új remény a Nyugati Ipari Park

Érdeklődtünk a Tungsram és a dolgozók helyzetéről Hajdúböszörmény polgármesterénél is. Kiss Attila portálunknak elmondta, a gyárigazgató a bejelentés napján telefonon közölte vele a vállalat helyzetét és kilátásait.

A polgármester szerint az elmúlt évek világpiaci trendje alapján a LED-es fényforrások előretörésével látható volt, hogy a hagyományos izzók gyártása nem fogja fenntartani a céget. Mint mondta, erről többször is tárgyaltak az akkor General Electric néven futó cég vezetőségével, mivel tudták, hogy elkerülhetetlen lesz, hogy részben vagy teljesen megszűnik a vállalat működése a városban és akár az egész országban.

– Többek közt ezért is kezdtük el Hajdúböszörményben a Nyugati Ipari Park fejlesztését, melynek nyolc és fél hektáros területét mára teljes mértékben sikerült értékesíteni. Ez még nem a BMW vagy a nagyobb vállalatok beszállítói körét jelenti, hanem helyi és környékbeli vállalkozásokat takar, akik kinőtték a saját telephelyeiket, vagy egyszerűen csak ipari parki környezetben szeretnék tovább végezni a tevékenységüket – mondta a polgármester.

Kiss Attila polgármester
Forrás: Napló-archív

Kiss Attila hozzátette, a Nyugati Ipari Park gyártási folyamatokhoz szükséges teljes infrastrukturális kiépítése megtörtént, jelenleg annak megközelíthetőségét szolgáló útburkolat kialakítása zajlik. Ezzel még ebben az évben elkészülnek. A munkálatokkal párhuzamosan a város tárgyalni kezdett az állammal a Nyugati Ipari Park közvetlen szomszédságban elhelyezkedő, 130 hektárnyi terület ipari fejlesztése kapcsán, mely jelenleg mezőgazdasági hasznosítás alatt áll.

– Az elmúlt néhány hónapban olyan multinacionális vagy épp hazai befektető cégekkel tárgyaltunk, melyek több nagy debreceni beruházó beszállítóit képviselik. Ezzel is készülünk arra a nem várt, de sajnos bekövetkező tényre, ami a Tungsram részleges vagy teljes termelésének leállása jelent – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy mekkora iparűzésiadó-kieséssel járna a város részére a Tungsram végleges bezárása, Kiss Attila úgy válaszolt, a kieső részt már a helyi vállalkozói szféra pótolta, így a Tungsram legjobb időszakához hasonlatos adó folyik be a helyi vállalkozásoktól.

– Ami számunkra most igazán fontos, az a foglalkoztatási létszám átvétele. Ezt szeretnénk minél hamarabb biztosítani, hogy a böszörményieknek ne kelljen másik településen dolgozniuk, hanem helyben helyezkedhessenek el – fejtette ki a polgármester. Hozzátette, az új ipari parkban a Tungsram dolgozói létszámának a többszörösének fognak tudni munkát ajánlani. 

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában