Felszámolják a céget

2022.11.08. 16:02

Minden hajdúböszörményi dolgozójától megválik a Tungsram

Forrás: MW-archív

Korábban megírtuk, hogy felszámolási eljárás indul a Tungsramnál. A vállalat kedden adott ki hivatalos közleményt, miszerint az eljárás alatt tovább folytatja a gyártási tevékenységet.

Kedden kora délután elértük a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének Hajdú-Bihar megyei elnökét. Elek Zoltán a Haonnak elmondta, a tárgyalásokat már kétszer is elhalasztották arra hivatkozva, hogy az EXIM Bank nem fogadja el a kilábalási tervet.

Mivel a november 7-ei időpontot megtartották, nagyon bíztunk abban, hogy valamilyen egyezségre tudnak jutni. Ez nagy csalódás és meglepetés volt számunkra is, hogy gyakorlatilag azonnal nemmel szavazott az EXIM Bank az ülésen. Így a kisebb hitelezőket meg sem kérdezték, mivel ők meg sem tudták volna vétózni a döntést, ha a fő hitelező már nemet mondott 

– tudatta a szakszervezet elnöke. Elek Zoltán hozzátette, jelenleg arra várnak, hogy valaki fellebbezzen a döntés ellen. Bár szerinte változás nem fog történni akkor sem, legfeljebb időt nyernek a dolgozók. A felszámolást azonban nem fogják tudni elkerülni.

Elmondta, éppen a keddi napon kapta meg a vezetőségtől a csoportos létszámleépítés Hajdúböszörményre vonatkozó adatait:

A leépítés a teljes dolgozói létszámra, 112 főre vonatkozik. A tervek szerint ez három lépcsőben történne meg: 2023. január elsejétől 58, február 2-ától 44, március 3-ától pedig 10 főt bocsátana el a cég.

– Mindez azonban terv. Ettől pozitív irányban történhet változás, negatívban azonban nem. A legrosszabb eset, ha ilyen ütemben küldenek el mindenkit – jegyezte meg Elek Zoltán.

Az elnök szerint előnyösebb eset lehet, ha valamilyen befektető vagy vállalkozó meglátná a lehetőséget a gyártásban, hiszen a többi gyártól eltérően Hajdúböszörményben továbbra is folyik a munka; a lámpagyártáson kívül a gép- és a huzalgyártás is folyamatos, emellett a CMH izzók gyártása is elindult, amire hosszú távú megrendelések is lennének.

– A dolgozók legnagyobb problémája az, hogy – mivel a megmaradt emberek évtizedek óta a cégnél vannak – nem kívánnak végkielégítés nélkül távozni. Éppen ezért szeretnének beleesni a leépítésbe, hogy a járandóságukat megkapják. Utána pedig visszajönnének dolgozni egy új munkáltató alkalmazásában. Ugyanis, ha valamely terület tovább fog üzemelni, eleshetnek az őket megillető végkielégítéstől – fejtette ki Elek Zoltán.

A szakszervezeti elnök elmondta, november 16-ára terveznek egy egyeztetést a vállalatvezetéssel, amelyen a csoportos létszámleépítés részleteit megbeszélik.

HL
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában