Debrecen hírei

2018.12.31. 18:24

Az ünnep jegyében

Hajdú-Bihar - Visszatekintő: az utolsó negyedév sem telt eseménytelenül, például aláírták a szerződést a német autógyárral.

Hajdú-Bihar - Visszatekintő: az utolsó negyedév sem telt eseménytelenül, például aláírták a szerződést a német autógyárral.

Az időjárás ott folytatta októberben, ahol szeptember abbahagyta: ugyan valamivel hűvösebb idő váltotta a kellemesen enyhe indián nyarat, de csapadék kevés esett. A hétvégi mulatságok résztvevőit ezt persze nem zavarta, ők kihasználták a száraz időt, és jól érezték magukat, vagy éppen az őszi Mihály-napi vásáron tallóztak az árusok portékái között. Akadtak komoly momentumok is szép számmal: ebben a hónapban emlékeztünk meg az aradi vértanúkról, felszentelték a Mester utcai református templom új harangját, illetve aláírták a BMW debreceni üzemének létesítéséről szóló szerződést a Debreceni Egyetemen.

Október 23-án Debrecen azon polgárait köszöntötte, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tevékenységi területükön, nagyban gazdagítva velük a közösséget. A Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alf­réd- és Boncz László-díjasok az ünnepi közgyűlésen vették át elismerésüket. A hó utolsó vasárnapján átálltunk a téli időszámításra, azaz egy órával többet aludhattunk aznap.

Mindszentekkor rengetegen látogattak ki a temetőkbe, hogy virágot, gyertyát vigyenek elhunyt szeretteik nyughelyéhez. A Nagy Háború centenáriuma alkalmából novemberben megújult a csaknem 170 éves Hősök Temetője, így a debreceniek hazánk egyik legszebb katonatemetőjében tiszteleghetnek hősi halottaink előtt.

A japán taiko dobolással világot hódító Yamato együttes tagjai két év után ismét megmutatták tudásukat a hajdúsági közönségnek ezúttal a Kölcsey Központban rezegtették meg a dobhártyákat. A belobbant kiáramló gáz is nagy robajjal járt a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén. A megyei katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult a helyszínre, és a kezdetben 15 méter magasra is felcsapó lángokat szerencsére sikerült eloltani.

Jelentős nap volt november 22-e Hajdú-Biharban: egyrészt Kaba adott otthont a megye napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésnek, másrészt befejeződött a hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése, így mostantól otthonosabb körülmények között tanulhatnak a mórás diákok. A hónap vége már az ünnepi készülődések jegyében telt: felállították a Kossuth téren Debrecen 15 méter magas karácsonyfáját, másnap pedig megnyitott az adventi vásár. Hűvös idő ide vagy oda, a későbbi tartalmas nyári kikapcsolódás reményében november utolsó napján lerakták a Nagyerdei Strand alapkövét.

December másodikán közös gyertyagyújtással kezdődött az adventi időszak a cívisvárosban: pásztortűzről gyújtották meg az első adventi gyertyát a Nagytemplom előtt. Idén az „igazi” Mikulás hozta el az ajándékokat a kicsiknek. Ahogy a finn gyermekek hívják, Joulupukki a messzi lappföldi városból, Rovaniemiből látogatott csodaszánján a megyeszékhelyre.

A hónap közepétől debreceniek által tervezett és gyártott Mercedes-Benz busz rója tesztjelleggel az utakat a cívisvárosban. Az utasok télies körülmények között is kipróbálhatták a járművet, hiszen pár napra fehérré változott a táj az első havazás nyomán. A tél kátyúkkal és romló minőségű utakkal jár, épp ezért remek hír, hogy elkészült az M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakasza, az M4-es sztráda első három kilométeres, Berettyó­újfalu melletti része, illetve a 471-es főút Hajdúsámsont elkerülő szakasza is. A hazalátogató rokonok már ezeket is használhatták, hogy családtagjaikkal együtt töltsék a karácsonyt.

HBN


[related-post post_id="4093210"]

[related-post post_id="4092378"]

[related-post post_id="4091422"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!