Az utasoknak tetszik a reformbusz

Forgalomba állt az új helyi autóbusz
Forgalomba állt az új helyi autóbusz - © Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – Forgalomba állt az első új, Debrecenben összeszerelt helyi járatú autóbusz a cívisvárosban csütörtökön.

A Mercedes-Benz Reform 500 LE a 42-es, a 46-os, a 47-es, illetve a 43-as vonalon is bemutatkozott. Mi az utóbbin utazókat kérdeztünk menet közben arról, hogy mik az első benyomásaik a járműről.

Gyorsan ilyeneket

– Szép a busz, jó puhák az ülések – állította az elsőként megszólított Kaló Zoltán, aki menetnek háttal ült a busz elejében. Elmondta: rendszeresen utazik a városban busszal. – A Volvók már megértek a cserére, elhasználódtak. Jó lenne, ha minél hamarabb csak ilyenek járnának – fogalmazott.

– Nagyon szép, alig van hangja. Olyan jó érzés egy ilyen buszban ülni, mintha ötösöm lenne a lottón. Csak vigyáznának rá az emberek, hogy ne menjen hamar tönkre – vélekedett a busz közepén utazó Kabai Ferencné. Elmondta: a Volvóknak sajnos gyakran koszosak az ülései. Olyan csomagokat tesznek oda az utasok, amik piszkosak, meg néha kifolyik belőlük valami.

busz (1)Fotó: Orosz Csaba

– A busz eleje hangulatos, könnyen fel lehet szállni. Jók, kényelmesek az ülések, de az, hogy a hátsó rész magasabb, s középen két lépcsőn kell felmenni, nem praktikus. Hogyan fognak oda feljutni az idősebbek, a babakocsit toló anyukák? – tette fel a kérdést Bacskai Andrea. Az sem szerencsés, hogy a középső álló részen kisebb a hely, kerekesszékkel nehezebb elférni. Ugyanakkor mintha több ülés lenne, s ez jó – állította.

4-est érdemelne

A hátsó, emelt részen ülő Varga Sándor arról beszélt, hogy nagyon jól néz ki a busz, simán megy, nagyok az ablakai, kellemes meleg van. – A Volvo viszont végig alacsony padlós. Erre az újra az idősebbeknek nehezebb lehet hátul fel- és leszállni. Ezen elgondolkodhatnának a tervezők – jelentette ki. Úgy vélte, hogy a Volvókat már le kell cserélni, mert 10 évesek, némelyik csörög, csattog, lerobban, de kopottak is akadnak közöttük. – Ha úgy kellene ezt az újat osztályozni, mint az iskolában, 1-től 5-ig, akkor a magas padló miatt 4-est adnék neki – mondta.

busz (2)Fotó: Orosz Csaba

Riportunk végén a Mercedes fékeinek hatékonyságát is megtapasztaltuk: a Csapó utcáról a Rákóczi utcára kanyarodás közben egy gyalogos lépett figyelmetlenül a busz elé. Szerencsére nem történt baj.

– Orosz Csaba –


Debrecen - Csütörtöktől az utazóközönség is kipróbálhatja az járművet. Szerdán átadták az első debreceni gyártású autóbuszt a DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek. A cívisvárosban tervezett és épített jármű azonnal forgalomba áll, és már csütörtöktől találkozhatnak vele az utasok. Az ITK Holding...

Budapest, Debrecen - Bemutatták az ITK Holding új, elővárosi buszát, a REFORM 501 LE típust 2018. december 11-én, Budapesten. A vállalat vezérigazgatója egyben aláírta azt a megállapodást, amely értelmében elkezdődhet a Déli Ipari Parkban egy új buszgyár építése. A bemutatón Papp László polgármester...