Belobbant a gáz a nagyhegyesi gáztárolóban

Akt.:
Belobbant a gáz a nagyhegyesi gáztárolóban
© Fotó: Hajdú-Bihari Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Nagyhegyes – Belobbant a kiáramló gáz a nagyhegyesi gáztárolóban kedden hajnalban – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

A gáztároló szakemberei a hibás vezetéket leválasztották, ennek ellenére tovább égett a csőben lévő gáz. A Hajdú-Bihar megyei hivatásos és önkormányzati tűzoltók nyolc vízsugárral kezdték meg a tűz eloltását és a terület visszahűtését.

A lángokat kora délután fél kettőkor oltották el. A Hajdú-Bihar megyei tűzoltók a visszahűtés után porral oltották el a tüzet – közölte portálunkkal Papp-Kunkli Nóra, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Az eset során nem sérült meg senki. A tűz keletkezési körülményeit vizsgálják tűzvizsgálat keretében.


A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvétele

A lángok a 3321-es út mentén lévő gáztárolóból lángok csaptak fel. Az utat a 33-as főúti körforgalomtól Nagyhegyesen keresztül Hajdúszoboszlóig teljes szélességében lezárták, kerülni Nádudvar felé lehetett – közölte a Hajdú-Bihari Rendőr-főkapitányság. A rendőrség 14 órakor feloldotta a korlátozást.

utlezarasFotó: Kovács Zsolt

Tudósítónk a helyszínen tartózkodott, ő arról tájékoztatott, hogy a 33-as főút Nagyhegyes felőli lehajtójánál rendőrök ellenőriztek, csak a Nagyhegyes felé igyekvőket engedték el, az átmenő forgalmat nem. Nagyhegyes után is útzár volt, senkit nem engedtek továbbhajtani. Elmondása szerint a helyszínen jelen volt a település jegyzője, aki először a sajtó képviselőitől érdeklődött a történtekről.

A nagyhegyesi jegyző teát vitt az utat ellenőrző rendőröknek | Fotó: Kovács Zsolt

A lakosság aggódott a gázszivárgás miatt, de a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője a helyszínen arról tájékoztatott, hogy a katasztrófavédelem mobillabor-egysége folyamatosan mérte a levegő gázszintjét, amely nem volt kimutatható. A méréseket távolról kezdték, majd fokozatosan közelítették meg a telephely környékét. A helyszínen jelen voltak a mentőszolgálat tagjai is, kizárólag biztonsági okokból, sérülés ugyanis nem történt, kitelepítésről szó sem esett.

papp_kunkliPapp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője| Fotó: Kovács Zsolt

A szóvivő elmondása szerint a riasztás hajnal fél ötkor érkezett hozzájuk, és 4-es kiemelt fokozatú, ami azt jelenti, hogy a helyszínre más megyéből is érkeztek szakemberek. A szakértők megvárták, hogy kiégjen a csőből a maradék gáz, amely táplálta a tüzet.

A lángok kora reggel még tizenöt méteres magasságig értek. Tudósítónk ottjártakor harmincöt tűzoltó vett részt a beavatkozásban, akik nyolc vízsugár segítségével igyekeztek visszahűteni a telephely környékét, valamint azokat a fémrészeket, amelyek a tűz közelében voltak, hogy ne történjen visszagyulladás. A gáztároló szakemberei kiszakaszolták, leválasztották a vezetékeket.

foldgaztarolo2Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Nagyhegyes község hivatalos Facebook-oldalán közzétették a polgármester nyilatkozatát, amelyben arról biztosítja a lakosságot, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel életbe lépett a település Külső Védelmi Terve. Hangsúlyozza, hogy az ipari baleset Nagyhegyes belterületét nem érinti. Arra kérte az ott tartózkodókat, hogy ne közelítsék meg a gáztároló telephelyét, őrizzék meg a nyugalmukat és kövessék a hatóságok útmutatásait.


A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvétele

Bajusz Istvánné, Nagyhegyes polgármestere később azt nyilatkozta a Naplónak, hogy a település koránkelői tompa puffanásokra lettek figyelmesek, valószínűleg ekkor lobbanhatott be a gáz, befúvás következtében. A lakosság reakciójára inkább az érdeklődő izgatottság volt jellemző, mintsem a pánik, de mostanra már az is alábbhagyott. Megtudtuk: normális az élet Nagyhegyesen, kerülőúton mindenki eljutott munkába, és akik Nagyhegyesen dolgoznak, azok is rendben megérkeztek.


Debrecen - A hajdúszoboszlói gáztárolónál kedd hajnalban keletkezett tüzet kora délutánra eloltották - közölte a Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-vel. Papp-Kunkli Nóra elmondta: a tűzoltóknak fél kettőkor sikerült megfékezniük a gáztárolóban keletkezett tüzet, amelyben senki n...

Debrecen - A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén kedd hajnalban keletkezett tűz ellenére is biztosított az ország gázellátása, másik három földgáztároló vette át a szolgáltatást - közölte a társaság PR-vezetője az MTI-vel. Fáber Dániel elmondta, hajnali 4 óra 25 perckor keletkez...

Debrecen - Továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók a hajdúszoboszlói gáztárolóban kedd hajnalban keletkezett tűz oltásán, lakosságvédelmi intézkedés nem történt - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedd délben az MTI-vel. Papp-Kunkli Nóra elmondta, Hajdú-B...