Magyarország leginnovatívabb strandfürdője

Akt.:
Magyarország leginnovatívabb strandfürdője
© Fotó: Matey István
Debrecen – Szeptemberben kezdődött a Nagyerdei Strand újjáépítése; a beruházás 8,5 milliárd forintból valósul meg.

Ünnepélyes keretek között, a háttérben magasodó daruk és hatalmas mélységek előtt zajlott péntek délben a Nagyerdei Strand alapkőletétele.

– Az elmúlt év és az előttünk álló esztendők jelentik majd a város történetének egyik legdinamikusabb fejlődési időszakát. Komplex fejlesztési program zajlik jó ütemben a városban, most a Modern Városok Programot is magába foglaló Új Főnix Terv egyik fejlesztésének mérföldkövénél állunk – kezdte ünnepi beszédét Papp László, Debrecen polgármestere.

strand3Papp László, Debrecen polgármestere | Fotó: Matey István

A Nagyerdei Strand fejlesztése részben jóléti beruházás, hiszen a városlakók is régóta vágytak már a felújításra. A Nagyerdő számos elemében megújult már, a fürdő újjáépítése remekül illeszkedik a korábbi fejlesztésekhez.

strand4Fotó: Matey István

– Néhány évvel ezelőtt egy nagyon jó ötletpályázaton sikerült kiválasztani azt a tervet, amely maradéktalanul megvalósul. Rendkívül különleges, minden tekintetben újszerű létesítmény jön létre, mely a fürdőkultúrát, a vizes programokat szolgálja a városban. A terv értéke, hogy jelentős mértékben takarékoskodik a Nagyerdő zöld felületeivel, hiszen a strand nem horizontálisan terjeszkedik elsősorban, hanem vertikálisan – hangsúlyozta a polgármester.

Magyarország leginnovatívabb strandfürdője

A Nagyerdei Strand tizenkét méter magas épületében helyet kap többek között napozóterasz, gyermekvilág, és különféle medencék.

A 2020 tavaszán megnyíló fürdő elsősorban a debrecenieket szolgálja a jövőben, azonban mint turisztikai attrakció a város gazdaságára is jelentős hatással bír majd.

A város turizmusra évről évre jelentősen erősödik, 2018 minden idők legjobb turisztikai esztendeje lesz Debrecen számára, 10 százalék fölötti növekedéssel”

– emelte ki Papp László.

Az alapkőletételi ünnepségen Kósa Lajos országgyűlési képviselő egy kis nosztalgiázásra invitálva a megjelenteket. A hangosbemondó kulcsmondatai, a talponállók, a lábtengómeccsek és a tolvajkulccsal nyitható kabinok emlékének felidézése után elmondta, ez lesz Magyarország leginnovatívabb strandfürdője építészeti és gépészeti megoldások terén egyaránt.

strand1Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszéde közben | Fotó: Matey István

– Igyekszünk Debrecenben figyelni arra, hogy közpénz felhasználásakor a környezetünkben, a régiókban lévő egyéb fejlesztéseknek ne mondjuk ellent, hanem illeszkedjünk hozzájuk. Ha Hajdúszoboszló egy tömegigényeket kielégítő, több tízezer embert kiszolgáló fürdőt ad, Nyíregyháza pedig Sóstóval a szabad ég alatti, részben természetes vizű strandot kínál, akkor Debrecen innovatív strandot nyújt, így egészítve ki egymást – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Innovációs központ

– Debrecen ma már az élet számos területén Magyarország szellemi innovációs központja, ahol felfedezik és értékelik a tehetséget. Az itt élők az elmúlt időszakban szorgalmukkal, kitartásukkal mindent megtettek annak érdekében, hogy jövőt építsenek – mondta el Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, majd hozzátette, tudatosság jellemzi a cívisváros Modern Városok Programját is.

A beszédek után az utókor számára fémkapszulát helyeztek el, melyben a Nagyerdei Strand látványtervei, az Új Főnix Terv magazin, illetve az aznapi Hajdú-bihari Napló egy-egy példánya található, majd az alapkő is helyére került.

– Kiss Dóra –


Százmilliárdok

A Modern Városok Program hazánk legnagyobb vidékfejlesztési programja, melyben szellemi, gazdasági és kulturális központok kialakítása a cél.

– Debrecen a program egyik legnagyobb nyertese, egy város, amely csaknem 100 milliárd forint fejlesztést valósíthat meg, csak ebben a programban. S még nem beszéltünk a legfrissebb kormánydöntésről, amely további 100 milliárd forintos nagyságrendű támogatásról döntött a város közúti, közlekedési és vasúti kapcsolatainak megerősítésére – mondta el Gyopáros Alpár.


Debrecen – A Nagyerdőben járók két nagy változásra is felfigyelhetnek mostanában. Az egyik az új strand, amelynek építése gőzerővel zajlik. A kíváncsiskodóknak is kedvez, hogy elbontották a régi kabinsor egy részét a Pallagi úton, így immár – egyelőre – onnan is szabadon be lehet látni a hatalmas...

Debrecen – A bejelentésnek megfelelően a napokban megkezdődött a kivitelezés. A Napló fotóriportere hétfőn a víztoronyból örökítette meg a munkák látványát. A szándék az, hogy ne olyan aquaparkot hozzanak létre, mint amilyenekből több is van a környéken. Az új medencék, épületek nagy részét nem e...

Debrecen - A korábbinál jóval többen, egyszerre akár hatezren is szórakozhatnak majd a nagyerdei fürdőben. Megkezdődött az új strand építése Debrecenben, a Pallagi út és a Nagyerdei körút közé eső területen. Előbb kivágtak néhány útban lévő fát, majd nagy markolók vonultak fel. Fotó: Derencsényi...