Átadták az új pályaszakaszokat

Akt.:
A csütörtöki átadáson
A csütörtöki átadáson - © Fotó: Kovács Péter
Berettyóújfalu – Befektetőket, a gazdaság élénkülését várják Biharban az M35-ös és M4-es gyorsforgalmi úttól.

Több évtizedes vágya teljesült a halmozottan hátrányos helyzetű Biharnak azzal, hogy csütörtökön átadták az M35-ös sztráda befejező, illetve az M4-es autópálya első ütemében elkészült, összesen 23 kilométer hosszú gyorsforgalmi szakaszát. Az európai uniós, illetve hazai finanszírozásból, összesen 62 milliárd forintból megvalósult út Bihar számára immár közvetlen kapcsolatot jelent Debrecen, Budapest, valamint Európa távolabbi tájai felé.

Fotó: Kovács Péter

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: a közúti infrastruktúrafejlesztés területén a kormány célja, hogy 2030-ra az ország minden pontjáról 30 percen belül el lehessen érni egy négysávos útszakaszt, ennek érdekében a megyeszékhelyek bekapcsolódjanak a gyorsforgalmi hálózatba, és minden autópálya elérjen a határig. E stratégiai célokra a kormány több mint 2500 milliárd forintot fordít 2025-ig. Az autópályák révén több szállal kötődünk a környezetünkhöz, más országokhoz, illetve összekötjük a magyar városokat. Ez fontos a gazdaságfejlesztés szempontjából. Ezek a gyorsforgalmú utak hatalmas lökést adnak a helyi gazdaságnak, támogatják az idegenforgalom fejlődését, javítják az itt élők életminőségét.

A tárcavezető beszélt az autópályák gazdaságfejlesztő hatásáról, amelyre Debrecen nagyon jó példa. Mint azt részletezte, 12 éve ért a sztráda a hajdúsági megyeszékhelyre, amely azóta hatalmas fejlődésen ment át. A BMW Debrecenbe településében is jelentős része van a város közlekedési lehetőségeinek. Hamarosan épül az észak-nyugati gazdasági övezet. – Ezzel a város a keleti országrész gazdasági központjává, és bízunk benne, hogy hosszabb távon a régió gazdasági és kulturális fővárosává válik – mondta Palkovics László. Hozzátette, hogy a most átadott út része az Európai Unió keleti határa mentén Litvániától Törökországig vezető Via-Kárpátia útnak, amelynek hazai szakaszait – elsőként az országok között – 2021-ben befejezik. – A magyar kormány 2030-ig előretekintő terve, hogy a szomszédos országokkal összefogva a Kárpát-medence legyen Európa leggyorsabban fejlődő, egységes gazdasági és kereskedelmi övezete. Ezt szolgálja az útfejlesztés is.

Veszély és esély

– Történelmi nap ez a mai, hiszen évtizedek óta várt a bihari térség egy autópályára – ezt már Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője mondta köszöntőjében, aki kitért arra, hogy fontos a sztráda, hiszen az ártándi határátkelőn 2018-ban eddig közel két és fél millió személygépkocsi kelt át, amelyek zöme Mikepércsen, Sárándon, Derecskén haladt keresztül. – Az autópálya lehetőség és veszély is egyben – folytatta a politikus. – Veszély, ha nem készülünk fel a fogadásra, csak átsuhannak rajtunk, nem állnak meg a befektetők és a turisták. Lehetőség viszont a sztráda 25-30 kilométeres körzetében a gazdaság fejlődésére. Itt, Berettyóújfaluban, a határ mentén nem tudok úgy beszédet mondani, hogy Trianont meg ne említsem. Trianon mind a vasút, mind a közúti közlekedés minden idegszálát elvágta. Ezen autópálya megépítésével közelebb kerültünk a trianoni sebek gyógyulásához.

Fotó: Kovács Péter

Vitányi Istvánnak ezt a gondolatát folytatta Csete Attila romániai szenátor, aki megjegyezte, hogy Nagyvárad évszázadokon keresztül volt a vármegye központja, majd azzal folytatta, hogy a határ mentén élőknek is régi vágya a gyorsforgalmi út. – Ennek az autópályaszakasz átadásnak van egy specifikusabb eredménye és üzenete is. Újabb szakasszal közelebb kerültek az erdélyi magyarok az anyaországhoz. Infrastruktúrában is közelebb került Magyarország és Románia, és hiszem, hogy az új utakkal is keresnünk kell a közös utakat. Mert nagyon sok közös van a két ország, valamint a románok és a magyarok között – hangsúlyozta.

– Kovács Zsolt –


Kapcsolódó:

Hajdú-Bihar - Tavasszal kezdődik és 2021-ben fejeződik be a 48-as főút felújítása – jelentette be Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója a Berettyóújfaluban tartott autópálya-átadáson csütörtökön. A korszerűbb, biztonságosabb főút hozzájárulhat a gazdaság fejlesztésé...

Korábbi cikkeink:

A kép illusztráció, az M35-ös autópályaa 4. sz. főút és a 481. sz. főút közötti szakaszának átadásakor készült
Hajdú-Bihar - Ma délelőtt átadják a forgalomnak az M35-ös autópálya Debrecen (481-es főút csatlakozása) és Berettyóújfalu közötti, valamint az M4-nek a bihari várostól északra lévő csomóponti szakaszát. Az eseményen a helyi politikusok mellett ott lesz Palkovics László innovációs és technológiai ...

Az M35-ös autópálya 4. sz. főút – 481. sz. főút közötti szakaszát tavaly decemberben adták át
Bihar - Napokon belül átadják, így már autózhatunk az M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakaszán, illetve az M4-es sztráda első három kilométeres, Berettyóújfalu melletti részén. Útdíjat azonban csak január elsejétől kell fizetni – ez derül ki dr. Palkovics László innovációért és ...