Futsal

2023.05.25. 21:31

Nagyot harcolt az MVFC a döntő első összecsapásán – fotókkal

A meccs jó részében az történt, amit Rábl Jánosék akartak, de a hosszabbításból a Haladás jött ki jobban.

Matheus volt az MVFC Berettyóújfalu egyik legjobbja

Forrás: Czinege Melinda

Óriási csatában veszítette el a férfi futsal bajnoki döntő első mérkőzését az MVFC Berettyóújfalu a bajnoki címvédő Haladás otthonában csütörtök este. Az újfaluiak taktikus játékkal, végig pariban voltak az esélyesebb vasiakkal, akik csak hosszabbításban tudták legyőzni Sándor Mátéékat.

Zsinórban negyedik esztendeje vívja ez a két csapat a bajnoki finálét. Mivel a vasiak végeztek az első helyen a felsőházi rájátszásban, náluk van a pályaelőny az egyik csapat három győzelméig tartó párharcban, tehát a bajnoki aranyhoz az újfaluiaknak legalább egyszer nyerniük kell majd a Haladás otthonában. Ebben a szezonban eddig ötször találkozott egymással a két gárda, a Berettyó egyszer nyert, négyszer kikapott, legutóbb 1–0-ra a kupadöntőben. A hétfői, Veszprém elleni meccsen több kulcsembert is pihentetett Trencsényi János vezetőedző, aki portálunknak elmondta, az összecsapás előtt próbáltak finomítgatni egy-két taktikai elemen.

A Mezei-Vill együttese a tétre való tekintettel már szerdán buszra szállt, és az éjszakát Sárváron töltötte, hogy a lehető legkevesebbet vegye ki az utazás a piros-fehérekből. A Haladásban a fináléra természetesen összedrótozták a sokszoros válogatott Dróth Zoltánt, a magyar válogatott klasszisa előtte közel egy hónapig nyalogatta sebeit.

Meglepték a Haladást

Rögtön az elején 5 a 4-re állt a Berettyóújfalu támadásban – Gál Istvánon volt a megkülönböztető mez –, de majdnem ráfáztak, mert az elveszített labdából két gyors helyzetet is kialakítottak a hazaiak. Az első újfalui lehetőséget az 5. perc hozta el, de a csapatkapitány Szabó Pétert elsodorták a védők – a síp néma maradt…

Nagy küzdelem folyt a pályán, minden labdáért keményen megharcoltak a játékosok. A bihariak gyorsan begyűjtöttek két sárgát a kissé szőrös szívű sporinak köszönhetően, de ez nem zavarta meg Rábl Jánosék fejét szerencsére. Nagy Imre eresztett el egy róla elnevezett lövést, de Alasztics a helyén volt. A Berettyó harcias játéka láthatólag kevéssé ízlett a vasiaknak, akik többször is Jászai Mari-díjas alakításokkal próbálták elérni, hogy minél gyorsabban kigyűljön a vendégek öt faultja.  A 10. minutumban Sándor Máté védett nagyot, az ellentámadásból pedig Nagy Imre tesztelte Alasztics reflexeit. Luiggi Longo ültette hintába Takács Zoltánt, de Sándor Máté ismét bizonyította, jó formának örvend.

A 11. minutumban időt kért Trencsényi János, és a rendelkezésre álló egy percben felhívta játékosai figyelmét, hogy túl sok a felesleges fault, és igyekezzenek valahogy kihúzni maximum 5 csapathibával az első játékrészt. Támadásban maradt az 5 a 4, de az újfaluiak a szakembere azt kérte tanítványaitól, lassítsák a játékot, hátha elveszíti türelmét a Haladás, és hibázni fog.

A 15. percben aztán csak meglett az 5. faultja a Berettyóújfalunak – Nagy Dániel döntötte fel Rutait –, onnantól arra kellett vigyázni, a bihariak véletlenül se adjanak esélyt a hazaiaknak arra, hogy kicsikarják a kisbüntetőket. Egy minutumra rá a Halinál is kigyűlt az öt, ami jó hír volt a vendégekre nézve. Az kevésbé, hogy ekkor már egy rövid ideje a pályán volt Dróth is, de szerencsére sokat nem tudott hozzátenni csapata játékához. A 17 percben Matheussal szemben szabálytalankodtak, a brazil támadó maga állt oda a 10 métereshez, és magabiztosan lőtte a bal alsóba! 0–1.

Próbálta benyomni az Újfalut a Szombathely, de a piros mezesek okosan játszottak, sőt, ha Matheus kicsit higgadtabb a ziccerénél, akár két gólos előnnyel is vonulhattak volna szünetre Gálék. Szabó Péter és Nagy Imre is növelhette volna az előnyt, de ehelyett Sipos fodulásból lőtt – meg kell hagyni, szépségdíjas – gólt a legutolsó pillanatban... 1–1.

Nőtt a feszültség

Összességében inkább az MVFC szája íze szerint alakult az első 20 perc, és a második sem indult rosszul: előbb Rafinha, majd Rábl veszélyeztetett. Újra jött az 5 a 4 elleni, lassítós játék az idegek harcával. Sándor Máté ziccert fogott, a 24. percben pedig újra vezetett az MVFC! Matheus adott tanári labdát Iszák Dominiknak, aki belsővel lőtt a hazaiak kapujába! 1–2.

Természetesen előnye tudatában felhagyott az 5 a 4-el a Berettyóújfalu, és visszaállt egy konzervatívabb játékra. Dróthot újra felküldte Juanra edző, hogy aztán gyorsan le is kapja. Az idő múlásával kezdett egyre feszültebbé válni a hangulat, elég gyorsan meglett mindkét gárdánál a 3-3 fault, és a sárga lapok is szépen gyűltek a nevek mellett.

Ebebn a szakaszban is kontrollálta a játékot a Berettyóújfalu, a Haladás nehezen tudott mit kezdeni a vendégekkel. Ennek ellenére Sándor Máténak akadt dolga, és ha már ő sem segíthetett, a kapufa húzta ki a bajból az MVFC-t. De csak egy ideig, mert Luiggi Longo lövése végül utat talált a kapuba. 2–2.

Trencsényi János idő kért, és bíztatta a játékosokat, hogy csak így tovább, már sikerült kizökkenteni a Haladást játékosait, még egyszer kell megtenni, és akkor meglehet a meccs.

Matheus meg is tette, egy szép szóló alkalmával két kötényt osztott ki a mezőnyben, majd egy tekeréssel kitakarította a pókcsaládot a jobb felsőből! 2–3.

Sokáig nem tartott az öröm...nagyjából 20 másodperccel később ismét Luiggi Longo villant a zöldeknél. 3–3.
Két és fél perccel a rendes játékidő vége előtt újra meglett az 5. újfalui fault, ám aztán rutinosan Rábl is kiharcolta a vasiaknál ugyanezt. Matheus egy szóló után a győzelmet is megszerezhette volna csapatának, de nem talált kaput, így következett a kétszer öt perces hosszabbítás.

Pokoli másfél perc

A ráadásban nem nullázódtak a faultok, így mindkét csapat pengeélen táncolt a folytatásban. Sajnos rémálomszerűen indult az extra time, előbb Vas Ádám lőtt kapásból egy sarokrúgást követően Sándor Máté kapujába, majd Kovács lőtte ki laposan a bal alsót. Itt faultot reklamáltak a vendégek, de ez nem hatotta meg a játékvezetőt. Rögtön reagált Trencsényi János, újra 5 a 4-re állt át az MVFC.

Nagy Imre lábát húzta ki Vas, a megítélt kisbüntetőhöz ismét Matheus állt oda, de Gyimesi, a Hali cserekapusa kivédte a próbálkozását. 

Szerencsére Nagy Imre révén még a folytatás első félidejében zárkózott az Újfalu, a válogatott futsalos szépen csavart laposan a bal alsóba egy szépen megkomponált támadás végén. 5–4.

Természetesen maradtak a vészkapus játéknál a piros-fehérek, ennek  megfelelően szinte végig náluk volt a labda, járatták próbálva hibázásra kényszeríteni a dunántúliakat. Két nagy helyzete is volt a vendégeknek, de végül maradt az 5–4 a hazaiak nagy örömére.

Az egyik csapat három győzelméig tartó párharcban 1–0 a Haladás javára, folytatás hétfőn 20 órától a berettyóújfalui Pálfi István Rendezvénycsarnokban. 

MSZ

A tények
Férfi Futsal NB I. döntő 1. mérkőzés
Haladás VSE–MVFC Berettyóújfalu 5–4 (3–3, 1–1)
Szombathely, Haladás Sportcsarnok. Vezette: Zimonyi Péter (Czene-Joó Ádám , Kovács Gábor)
Haladás: Alsztics - Kovács, Luiggi Longo, Henrique Diniz, Sipos. Cserék: Gyimesi, Szalmás, Knizs, Hajmási, Dróth, Vatamaniuc-Bartha, Fehér, Vas, Rutai. Vezetőedző: Juan Ramon Calvo Rodriguez.
MVFC: Sándor - Nagy I., Rábl, Rafinha, Matheus. Cserék: Mezei, Korcsmáros, Erdei, Iszák, Szabó, Gál, Nagy D., Takács. Vezetőedző: Trencsényi János.
Gól: 0–1 Matheus (17., - kisbüntetőből), 1–1 Sipos (20.) 1–2 Iszák (24.), 2–2 Luiggi Longo (25.), 2–3 Matheus (37.), 3–3 Luiggi Longo (37.), 4–3 Vas (41.), 5–3 Kovács (42.), 5–4 Nagy I. (45.)

mvfc-berettyoujfalu-futsal-hajdu-bihar-haon-sport-bajnoki-donto

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában