Kerékpár

2023.03.29. 07:00

Az extrém sportok egyik hazai fellegvára lehet Debrecen

Szepesi Tibor reméli, a Debex megnyitásával sokkal közelebb lehet hozni a fiatalokhoz ezt a szubkultúrát.

Szepesi Tibor (jobbra) Becsky Andrásnak (balról), Pósán Lászlónak és Széles Diánának magyaráz a BMX-ről

Forrás: Czinege Melinda

Tovább bővült Debrecen sportlétesítmény-palettája, hiszen március közepén a Jégcsarnok mögötti területen ünnepélyesen átadták a Debreceni Extrémsport Parkot (Debex). A csaknem 660 millió forintba került beruházás 4 pályát tartalmaz: BMX-freestyle-, kerékpárostriál-, gördeszka- és görkorcsolya-, valamint kerékpáros pumpapálya (pumptrack). A pályák használata ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, belépni kizárólag a regisztrációt követően e-mailben kapott QR-kód helyszíni bemutatásával lehetséges. A sportpark létesítéséről 2015-ben indult el közös gondolkodás, a város vezetése bevonta a tervezésbe és a kivitelezésbe a Debrecenben működő sportszervezeteket, felismerve, náluk senki nem tudja jobban, mire is volna szüksége a bicajosoknak, deszkásoknak és görkorisoknak.

Portálunk Szepesi Tibor BMX-versenyzőt kérdezte a komplexumról. – Nagyon örülök, hogy megépült ez a létesítmény, mert magam is részese voltam projektnek. Országosan egyedülálló, de európai viszonylatban is élvonalbeli a Debex. Nem tudok róla, hogy hazánkban lenne még egy ilyen városon belül – hívta fel a figyelmet a a hajdúböszörményi kiválóság.

A magyar bajnok sportoló elmondta, annak idején a város vezetői az kérték, hogy versenyekre alkalmas pályák épüljenek. Így is történt, az alapterület, a szekciók kialakítása mind megfelelő ahhoz, hogy versenyeket rendezzenek rajta. – A BMX-pálya – nyugodt szívvel mondhatom – Európában a legjobb háromban van, nagyon messzire kell menni, hogy hasonlót találjunk. 

A srácoktól tudom, hogy a triálpálya nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, nagyon élvezik, rengeteget segít majd nekik a további fejlődésben.

A gördeszkapálya – skate plaza – legérdekesebb része az úgynevezett pool, ez medenceszerű rész, amely kezdőknek és haladóknak is kiváló, számos kombinációs lehetőséggel. Ez egy hibrid pálya lett, azaz vegyíti az épített és az utcai elemeket, ami ideális a deszkásoknak, görkorisoknak – fogalmazott a 2019-ben Freestyle BMX kategóriában az Év sportolójának megválasztott kiválóság.

A létesítmény bejáratánál elhelyezkedő pumpapályát is Tiborék alakították ki. Két része van: a kisebbik a kezdőknek, hogy megkedveljék ezt az egészet, és mögötte a haladóknak, ahol tökélyre fejleszthetik a pumpálást. Lényege ezeknek a pályáknak, hogy elviekben hajtás nélkül, a kéz és a láb használatával, a testsúlyt megfelelő módon helyezve „pumpálással” végig lehessen rajta menni.

– Bízom benne, hogy a Debex révén az emberek közelebbről megismerik ezt az egészet, és nem fognak idegenként tekinteni ránk. 

Tudjuk, hogy nem a legjobb a megítélése a szubkultúránknak, de ez a létesítmény remek lehetőség, hogy megmutassuk, mi is normális emberek vagyunk, és az extrém sport is be tud integrálódni a társadalomba.

Már a BMX és a gördeszka is olimpiai sport, ugyanúgy kellene rátekinteni, mint a többi sportágra – mondta el a 26 éves rider, aki idén szeretne részt venni a világkupán, az Európa Kupán, a magyar bajnokságon, valamint kvótát szerezni a 2024-es olimpiára. 

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában