haon.hu PODCAST

2024.03.17. 08:00

Fehér Tibor: a hősök, a márciusi ifjak itt élnek köztünk

A színész szerint a Kőszívű musicallel sikerült közelebb hozni Jókai Mór művét a közönséghez. Fehér Tiborral beszélgettünk a podcast-stúdiónkban.

Hajnal László

Fehér Tibor Baradlay Richárd szerepében

Forrás: Musicalneked.hu

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én mutatták be Debrecenben, a Főnix Arénában a Kőszívű – a Baradlay-legenda című musicalt. Az előadást megelőzően a Hajdú Online podcast-stúdiójának vendége volt Fehér Tibor Jászai Mari-díjas magyar színész, aki a darabban Baradlay Richárdot alakítja. A Jókai Mór regényét feldolgozó darabbal kapcsolatban a színész elmondta, szerinte a kötelező olvasmányok kicsit korán érik el az iskolásokat. Úgy véli, hogy egy 15 éves gimnazista például sok mindent felfog, de nem feltétlenül érti teljesen Az ember tragédiáját. Szerinte A kőszívű ember fiait is korán olvastatják el a fiatalokkal.

Debrecen Fehér Tibor haon
Jelent a darabból; Fehér Tibor balról a harmadik
Forrás: Musicalneked.hu

– Azért vagyok hálás ennek az előadásnak, amit Debrecenbe viszünk, mert közelebb hozzuk a gyerekekhez, és érthetőbbé tesszük. Ha ezt a musicalt végignézik, teljes képet kapnak a történetről – vélekedett Fehér Tibor. Hozzátette, a zene is sokat segít, hiszen az is egy olyan nyelvezet, egy olyan forma, ami emészthetőbbé, befogadhatóbbá teszi a művet.

A darabban a színész a kőszívű ember három fia közül az egyiket alakítja, a katonát, aki Bécsben él fényűző életet. Imádja a nőket, mondhatni bohém, de nagy benne a hazaszeretet. 

Fehér Tibor szerint karakterének van egyfajta jellemfejlődése, ahogy férfivá képes válni. Mint fogalmazott, egy olyan magyar szuperhős, akire büszke lehet az ember.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tudott azonosulni a szereppel, úgy fogalmazott, mindegyik szerepet el lehet játszani, mivel ez a szakmája. Megjegyezte, Baradlay Richárdot megformálni természetesen lényegesen könnyebb, mint egy sorozatgyilkos bőrébe bújni.

Így készült a szerepre Fehér Tibor

– Minden szerepnek megvizsgálom a célját, az igazságát, hogy mi motiválja. Ezt el kell magammal fogadtatnom, onnantól kezdve nekem is az lesz a célom – fejtette ki. A színész elmondása szerint kedveli a negatív karaktereket, mivel általában intelligensebbek, izgalmasabbak. Mint mondta, gyermekkorában is kíváncsi volt arra, mi lenne, ha egy történetben a gonosz győz, és mi történik, ha sötétségbe borul a világ.

Megjegyezte, nem arról van szó, hogy Baradlay Richárd negatív karakter volna, viszont eléggé fel van vágva a nyelve, csibészes és öntörvényű. Úgy gondolja, ezek a szereplők mindig izgalmasabbak, és hálásabb dolog őket megformálni.

A hősök, a követendő példák, a márciusi ifjak, Baradlay-ék itt élnek közöttünk. Mindössze olyan helyzet kell, hogy arcuk meg tudjon mutatkozni, és teret, szerepet kapjanak

– mondta a színész. Fehér Tibor szerint, mivel jólétben élünk, nincs akkora baj, hogy ezeknek a hősöknek meg kelljen nyilvánulni. Vagy épp megjelennek, csak nem észrevehetően.

Példaként említett egy történetet egy cseh férfiról, aki a második világháborúban több száz zsidó gyermeket menekített ki az országból. Mivel a megmentő sosem beszélt erről, mindez csak akkor derült ki, amikor a felesége évtizedekkel később megtalálta a feljegyzéseit a padláson.

Fehér Tibor beszélt arról is, hogyan készült a szerepre. Elmondta, hogy a próza valójában közelebb áll hozzá, mint a musical. Megtudtuk, hogy kevésbé szeret énekelni, mint előadni, illetve azt, mennyire nehéz megtanulni egy koreográfiát. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában