Nemzeti ünnep

2024.03.15. 14:31

Papp László: Debrecen mindig bátran kiállt a magyar szabadság ügye mellett – fotókkal, videóval

A polgármester szerint elődeinkhez hasonlóan ma is küzdeni kell a szabadságért és a függetlenségért.

Hajnal László

Műsor egészítette ki a forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

– 1848. március 15. és a forradalomhoz kötődő nevek, fogalmak minden az igaz magyar ember szívében egyformán csendülnek – jelentett ki Papp László, Debrecen polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett ünnepségen pénteken a Kossuth téren. Mint mondta, a megemlékezésre azért van szükség, hogy elődeink bátor cselekedeteit felidézve megerősítsük magunkban nemzeti érzéseinket, haza- és szabadságszeretetünket. Megjegyezte, még különlegesebbé teszi mindezt az, hogy szeretett városunk a forradalmat követő szabadságharc legfontosabb központjává, az ország ideiglenes fővárosává vált. Debrecen, mint a szabadság őrvárosa, az ország irányítója, szíve és feje volt a hazának.

Debrecen Papp László haon
Papp László polgármester mondott beszédet a forradalom és szabadságharc ünnepén
Forrás: Kiss Annamarie

Az európai forradalmak közül messze a magyar volt a legkiemelkedőbb, és leginkább bizonysága annak, hogy az európai nemzetek közül a magyar a legelszántabb, legáldozatkészebb a szabadság és a függetlenség kivívásáért

 – mondta Papp László. Ezt követően beszélt a forradalmat követő eseményekről, és a debreceniek szerepéről. Mint fogalmazott, a város polgáraiként büszkének kell rá lenni, hogy Debrecen mindig bátran kiállt a magyar szabadság ügye mellett. Ez jellemezte a város lakosságát 1956-ban is, akárcsak 1989-ban Sopronban, a Páneurópai pinkik kezdeményezésével, melynek óriási szerepe volt a kommunista diktatúra szimbóluma, a Vasfüggöny lebontásában.

Büszkeségnek nevezte, hogy Debrecen évszázadok óta a legerősebb támasza a magyar szabadság ügyének. Úgy gondolja, ahogy 1848-ban, úgy ma is kimondható, hogy csak a múltat tisztelő, a jövőt szem előtt tartó, küzdeni képes nemzetek képesek megálljt parancsolni a birodalmi fenyegetéseknek. Meggyőződése, hogy erre ma is szükség van.

Egyenrangú államok kellenek

– Nem rejthetjük véka alá csalódottságunkat, amikor kimondjuk, hogy az európai közösségnek az a szellemisége, amely csatlakozásunk időpontjában jellemző volt, megváltozott. Amikor döntést hoztunk, hogy belépünk az Európai Unió népes családjába, akkor egyenrangú, szuverén államokhoz csatlakoztunk, és nem egy európai birodalom tagállamává akartunk válni – mondta a polgármester.

Megjegyezte, helyesnek tartja a döntést, hogy egy egyenrangú államokból álló politikai és gazdasági közösség tagjai közé szeretett volna csatlakozni Magyarország, azt azonban nem, hogy a megismert feltételek vállalása és a belépés után újraírják a szabályokat, így az Unió egyre inkább meg akarja fosztani a nemzetállamokat szuverenitásuktól. 

Emlékeztetett, mi, magyarok évszázadokon keresztül éltünk valamilyen birodalom hatalma alatt, így tisztában vagyunk vele, hogy ilyen esetben nem a magyar emberek érdeke az első. Példaként említette, legutóbb 34 éve mondott nemet az ország egy rabigába hajtó politikai rendszerre, melyet levetve visszaszereztük teljes függetlenségünket.

Harc a szabadságért

Papp László meggyőződése, hogy csak akkor tudunk ígéretes jövőt építeni, ha újra és újra nemet mondunk olyan törekvésekre, amelyek idegen érdekeket akarnak a magyarok érdekei elé helyezni. Hozzáfűzte, az már nem is meglepő, hogy azok örökösei állnak az európai birodalom eszméje mellett, akik négy évtizede még a Szovjetúnióért lelkesedtek.

Mint mondta, a kérdés most is az, hogy feladjuk-e függetlenségünket, vagy ragaszkodunk visszaszerzett szabadságunkhoz és az egyenjogú nemzetek Európájához. Úgy véli, a forradalommal ellentétben manapság nem megszerezni, hanem megvédeni kell a szabadságunkat. 

Hozzátette, az erős és független hazánkra egy politikailag vezérelt birodalmi gépezet akarja ráerőltetni az akaratát, megmondva, kit engedhetünk be az országba, hogyan neveljük gyermekeinket, és bele akarnak rángatni egy olyan háborúba, amelyhez semmi közünk. Azt vallja, a sokszínűség zászlaja alatt valójában monokultúra épül.

Debrecen nagyot merített a lehetőségekből

Rávilágított, míg a nagy birodalmak mind eltűntek, a magyarság ezer éve is jelen volt, és jövő évezredben is létezni fog. – A bennünket körülvevő világ olykor egy csatatérre hasonlít. Az élet szinte minden területén küzdelem zajlik, így a gazdaság, a vallás és kultúra területén is. Ezek a küzdelmek mindig új lehetőséggel is járnak, mindez azon múlik, ki szerzi meg azokat. Debrecenben látva a gazdaság, az oktatás, a kulturális és tudományos élet fejlődését, kijelenthető, hogy a város nagyot merített a lehetőségekből, és az évtized végére a vidéki Magyarország legerősebb és legfejlettebb városává válthat – mondta a polgármester. 

Szavai szerint mindent elültettek az elmúlt években, hogy a város a polgáraival együtt sikeres, erős és gazdag legyen a következő évtizedekben. Hozzátette, ezeket az értékeket ápolni, kell, mert pillanatok alatt válhat semmivé a mai előny, ha nem értő kezek nyúlnak az elért eredményekhez. 

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza, éljen Debrecen!

 – zárta beszédét Papp László.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában