Nemzeti ünnep

2024.03.15. 10:11

Huszárok foglalták el a debreceni főteret – fotókkal

Látványos hagyományőrző rendezvény helyszíne volt a Kossuth tér.

Haon.hu

Fess huszárokkal és népviseletbe öltözött lányokkal is találkozhattak az érdeklődők

Forrás: Molnár Péter

„Erőt! Tisztességet!” címmel rendeztek látványos műsort a nemzeti ünnephez kapcsolódóan március 14-én Debrecenben, a Kossuth téren, ahol határon inneni és túli huszárok mutatkoztak be.

A városháza közlése szerint az eseményen közreműködtek a 15. Mátyás Huszárezred Szilágysági Hagyományőrző Csapata, a Bihardiószegi Gróf Széchenyi István Huszárszázad, a Bürkös Zenekar, a Debreceni Honvéd Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Kolozsvári Hannover Huszárezred hagyományőrzői, a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Bandérium, a Szilágybagosi Mákvirág Férfikórus, a Szovátai 15-ös Mátyás Huszárezred, a Terbete Néptáncegyüttes, valamint Birtalan József tárogatóművész, Gáspár Attila zenepedagógus, Máté Lilla népdalénekes, valamint Rákóczi Lajos énekművész.

Balázs Ákos alpolgármester arról beszélt az eseményen, hogy Debrecen nem csak a szabadság, hanem a hagyományok őrzője is. Kiemelte, napjainkban olyan eszmékkel és gondolatokkal találkozunk, melyek az eltörlés kultúrájának részeként az évszázadokon át megszokott és értékeknek tekintett fogalmainkat – mint a haza, nemzet, hagyomány, közösségek, kereszténység, család – meghaladottnak, idejét múltnak és eltörlendőnek ítélnek. Debrecen mint őrváros vallja ezeknek az értékeknek az örök létjogosultságát.

Az eseményt az Új Városháza Galériájában nyílt huszártörténeti kiállítás egészítette ki. A városháza közleménye kiemelte: a hagyományőrző huszártalálkozó lényegesen több, mint a múltra való emlékezés, a korábbi évszázadok magyar hadviselésének, népzenei kultúrájának a felidézése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában