Pályázat

2024.01.22. 16:00

Új tehetségeket keres a debreceni színház

Debrecen városának kezdeményezésére és támogatásával a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen drámapályázatot hirdet – jelentette be Puskás István alpolgármester január 22-én, hétfőn a debreceni színházban.

Nagy Emese

Debrecen városának kezdeményezésére és támogatásával a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen drámapályázatot hirdet

Forrás: Napló-archív

Fotó: Czinege Melinda

A sajtótájékoztatón Puskás István kiemelte, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legmeghatározóbb fejezete, nemzeti identitásunk alapköve. Ebben a nemes küzdelemben Debrecennek különleges történelmi szerep jutott.

– Idén ünnepeljük a 175. évfordulóját annak, hogy Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt. Az országgyűlés 1849. április 14-én a Debreceni Református Nagytemplomban mondta ki Magyarország függetlenségét, a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, és ekkor választották kormányzó elnökké Kossuth Lajost.

Debrecen 1849 első felében a szabadság őrvárosaként, a haza szíve és fejeként írta be magát a magyar történelem nagykönyvébe. E jeles történelmi évforduló alkalmából hirdet drámapályázatot Debrecen város és a Csokonai Nemzeti Színház 

– hangsúlyozta. Hozzátette, az évfordulós pályázat célja, hogy olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek bemutatják a szabadság őrvárosának történelmi időszakát, eseményeit, meghatározó és mindennapi szereplőit, örömeit és fájdalmait, a sorsfordító napokat és a hétköznapok történéseit.

debrecen, csokonai színház, pályázat
Szabó K. István (balról), Puskás István és Mátyássy Szabolcs ismertették a pályázat részleteir
Forrás: Czinege Melinda

A pályázat részleteit is ismertették

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója elmondta, pályázni lehet minden műfaji megkötés nélkül olyan saját, egyéni, eredeti, magyar nyelvű, prózai vagy zenés színpadi művel, amely még nem jelent meg nyomtatásban vagy digitális platformon, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábban pályázatokon, és felhasználási jogával – így különösen annak terjesztési, nyilvános előadásra, nyilvánossághoz közvetítésre vonatkozó jogával – harmadik személy nem rendelkezik.

Szabó K. István Csokonai Nemzeti Színház Debrecen művészeti vezetője tájékoztatott, a pályázat jellege: nyílt, jeligés és egyfordulós.

A pályázat leadási határideje: június 30. A műre vonatkozó terjedelmi elvárás maximum 110 ezer leütés (körülbelül 60 oldal). A beérkezett műveket a zsűri kizárólag jeligével ellátva, a pályázó nevének feltüntetése nélkül kapja meg. A szakmai zsűri értékelését követően 2024 őszén a hetedik MagdaFeszten, a Csokonai Nemzeti Színházban lesz az eredményhirdetés

– mondta. Kitért arra is, hogy az első három helyen végzett művek szerzői pénzjutalomban részesülnek, a részletekről bővebben a színház oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A beérkező műveket egy öt fős szakemberekből álló zsűri értékeli:
Imre László irodalomtörténész professor emeritus,

Német Ákos drámaíró, a Drámaíró Kerekasztal elnöke,

Fazakas Gergely irodalomtörténész,

Szabó K. István, a Csokonai Nemzeti Színház- Debrecen rendezője, művészeti vezetője,

Gyürky Katalin, a Csokonai Nemzeti Színház - Debrecen irodalmi referense

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában