Örökség

2024.01.22. 15:12

Kölcsey Ferenc tárgyai kerültek Debrecen tulajdonába – fotókkal!

A család leszármazottaitól vásárolták meg a tárgyakat jelentős összefogással.

Szőke Tímea

Angi János (balról), Balogh Károly, Papp László polgármester (előtérben), és Komolay Szabolcs önkormányzati tanulmányozzák a szekretert, tetején a tolltartóval

Forrás: Kiss Annamarie

Két felbecsülhetetlen értékű tárgy, Kölcsey Ferenc biedermeier szekretere és a tolltartója került Debrecen birtokába; a relikviákat hétfőn, a Magyar Kultúra Napja alkalmából adták át a Déri múzeum Kupolatermében.

Angi János múzeumigazgató az eseményen arra emlékeztetett, hogy az elmúlt évek igencsak nehezek voltak a kulturális szféra számára a járványhelyzet, a háború, az energiaválság miatt. De hasonló nehézségek közepette kezdte meg az intézmény a működését a harmincas években is. – Akkor összefogott a magyar állam, a város, a debreceni polgárság, és most visszataláltunk erre az útra, hiszen az állam a Nemzeti Kulturális Alapon és a kormányon keresztül; a város önkormányzata, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szintén összefogott azért, hogy ezek a tárgyak a birtokunkba kerülhessenek – mutatott rá.

Angi János, majd a további megszólalók is köszönetet mondtak a Kölcsey család leszármazottainak, akik nem a műkincspiacon bocsátották áruba a szekretert és a tolltartót, hanem úgy gondolták, azoknak a múzeumban lesz a legjobb helyük.

Jelentős tárgyak a város tulajdonában

Különleges pillanatnak nevezte az eseményt Papp László polgármester, amikor is a Kölcsey hagyaték részeként bemutathatják ezeket a darabokat. Úgy véli, egy városi fenntartású intézmény életében ritkán adódik olyan alkalom, amikor ilyen nagy horderejű tárgyak kerülnek a tulajdonába.

Kölcsey Ferencet debreceninek is tekinthetjük, hiszen 13 évet töltött el a Református Kollégium falai között. Nemzetszeretete, a hazához való viszonyulása minden bizonnyal jelentős részben itt alakul ki, és amikor a Himnusz sorait papírra vetette, ott élt benne az a gondolatiság, amit a debreceniségen, a Református Kollégum tanárain keresztül szívhatott magába. Ajándéka a sorsnak, hogy leszármazottai itt élnek és lehetővé tették, hogy egy összefogás keretében ezeket a csodálatos tárgyakat meg tudja Debrecen közössége szerezni

 – mondta a polgármester. Megjegyezte, eddig csak egy ablakkeret volt a város birtokában, mely a költő (a mai Kölcsey Központ helyén álló) egykori lakóházából származik.

Balogh Károly, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének elnöke arról beszélt, hogy a Szövetség elkötelezett a kultúra és hagyományok őrzésének támogatásában, ami nem csak a múlt tiszteletére szolgál, hanem a jövő generációinak is betekintést nyújt ebbe a múltba. A vállalkozói támogatás történelmi hagyományaként említette Széchenyi István ilyen irányú tevékenységét, illetve az újabb korból a Szövetséget alapító Demján Sándor példáját, aki mára a hazai tudomány és művészet egyik legrangosabbá vált elismerését, a Prima Primissima díjat alapította. Néhány hajdú-bihari családot kiemelt azok közül, akik ma a helyi értékek megtartására és a rászoruló családok támogatására áldoznak saját pénzükből.

Generációk adták tovább

– A relikviák olyan képzetet keltenek bennünk, hogy közvetlenül kapcsolódunk azokhoz, akik azokat használták. Tapasztalataink szerint a mai fiatalok is fontosnak tartják a relikviákat – mutatott rá Lakner Lajos, a Déri múzeum tudományos igazgatóhelyettese. Hozzátette, Kölcsey tárgyai egyfajta ablakot nyitnak a múltra is.

Beszélt arról, hogyan hitelesítette a szekreter és a tolltartó eredetét a család emlékezete, ahogyan generációról generációra adták át a történetüket. Továbbá egy 1853-ban készült rajzra is hivatkozott, mely Kölcsey szatmárcsekei dolgozószobájáról készült, és jól látható rajta a tolltartó.

Végezetül megjegyezte, a kultúra fenntarthatósága azon fog múlni, hogy azok a szereplők, akik jelen esetben is összefogtak, hogyan lesznek képesek megtalálni a közös utat.

Kölcsey Ferenc biedermeier szekretere és a tolltartója január 23-tól februrár 18-áig látható a Déri múzeumban, ezt követően a Debreceni Irodalom Házában helyezik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában