Felújítják a Miskolczy-kúriát

2023.01.22. 17:22

Kölcsey rokonai levelesládájukban őrizték Álmosdon a Himnusz kéziratát

Még nem tisztázott, pontosan milyen funkciót lát majd el a Himnusz kéziratát egy szűk századig őrző épület.

Forrás: Kiss Annamarie

Csaknem száz éven keresztül őrizték a Himnusz kéziratát az álmosdi Miskolczy-kúriában. A szebb napokat is látott épület jelenleg elhanyagoltan áll, korábban a termelőszövetkezet tulajdonában volt a község egyik ékkövének számító birtok.

Az épületet Markovits László vásárolta meg, aki arra vállalkozott, hogy felújítja a kúriát. Mint azt a Haonnak a helyszíni szemlénk során elmondta, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzattal folyamatosan egyeztetve egy olyan funkciót szánnak az épületnek, mely méltó helye lehet a Himnusz történetének bemutatására. A megvalósításra több elképzelés is létezik, a cél az, hogy megőrizzék az épületet, és régi pompájában legyen látható az utókor számára.

A vállalkozó portálunknak elmondta, egyelőre nem kaptak támogatást, így saját költségből finanszírozza a rendbe hozatalát. Az alapanyagok egy részét beszerezték, a munkálatok január 23-án, hétfőn kezdődnek, mivel mindenképp meg szerették volna várni a Himnusz megírásának 200. évfordulóját. Elsőként a tetőszerkezetet újítják fel, majd a falak következnek. Markovits László szerint egy éven belül elkészülnek a renoválással.                    

A kúriához közel található a költő egykori lakóháza. A Misckolczy és a Kölcsey család rokonságban álltak egymással, a kis Kölcsey Ferenc sok időt töltött a gazdag rokonok birtokán, illetve ők finanszírozták későbbi tanulmányait is. A kúria mögötti parkban háromszáz éves gesztenyefák találhatóak, tehát még Kölcsey is játszhatott alattuk gyerekkorában

 – mondta.

A műemléknek számító kúria mellett a Miskolczy-park a település kiemelkedő természeti értékének számít. Álmosdot egykor nemesi családok lakták, ám köztük is kiemelkedőnek számított a Misckolczy család, akik sokat tettek a községért.

A kúria mellett egy pincelejáró is található. Mint megtudtuk, három borospince tartozott az épülethez. Egykor érmelléki borokat és szőlőt tároltak benne.

A Miskolczy-kúria 1802-ben épült, klasszicista stílusban. Kölcsey Ferenc Himnuszának és végrendeletének kéziratát itt őrizte levelesládájában a Misckolczy család 1860 és 1944 között.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában