Itt a nyár?!

2024.04.01. 07:00

A nyárias idő sok embert kicsalt Debrecen népszerű helyeire - fotókkal, videóval

A hőmérő higanyszála elérte a 25 fokot, a közterek, teraszok és a Nagyerdő is megtelt élettel.

Bekecs Sándor

Sokan töltötték a szabadban a húsvétvasárnapot

Forrás: Czinege Melinda

Nyárias, meleg idő köszöntött be az idei első négynapos hosszú hétvégén. Húsvétvasárnap a 25 fokot is elérte a hőmérő higanyszála, igaz, ehhez kissé szeles idő is párosult. Ez utóbbi viszont nem szegte kedvét a szabadba vágyóknak, a város megtelt élettel: a főtéri kávézók teraszain vidáman beszélgetőket, a Nagytemplom előtt sétálókat láthattunk, a Nagyerdei parkban pedig családok, párok, fiatalok és idősek, négylábúak és gazdáik élvezték a feltámadás napjának lelket és testet felmelegítő hatását.

debrecen, nyár, meleg, húsvét
Sokakat csábított a szabadba a nyári meleg
Forrás: Czinege Melinda

A Békás-tó melletti játszótér közelében futottunk össze egy kedves családdal. Mezőnyárádról érkeztek Debrecenbe, egyik családtagjukat látogatják a hosszú hétvége alatt. – A nővérem férje debreceni, hozzájuk érkeztünk – mondta az édesanya. A nagymamától megtudtuk, 11 unokával büszkélkedhet. Másik lányának gyermekei már idősebbek, ők a mezőkövesdi Matyó Húsvétra mentek.

– Régi hagyomány nálunk a locsolkodás; ha az unokáim nem locsolnak meg, akkor már baj lenne. Viszont némi kompromisszumot is kell kössünk, ilyenkor a lányoknak is jár a csokitojás, mert ők is szeretik – mondta nagymama. A lányok pedig hozzátették, várják a locsolkodókat, de csak versért cserébe szabad a locsolás, s jár abból a tojásból, amit ők festettek.

A versenyautók sem maradtak a garázsban

A szabadtéri színpad lépcsőinek tövében, a fák árnyékában hirtelen nagy porfelhőre lettünk figyelmesek. Szerencsére nem a szél erősödött fel, s egy kisebb hurrikán igyekezett elfújni a jó hangulatot, hanem a Debreceni Haverda Rc Club tagjai használták ki a jó idő adta lehetőségeket, s egy kisebb bemutatót tartottak az arra járóknak.

– Van egy nagy autónk, annak utánfutóján szoktuk húzni a gyerekeket. Akár 2-3 gyermek is elfér, a jármű 130 kilogrammot elbír – mondta érdeklődésünkre Flach István alapító. Elmondta, a közösségük kemény magja 15 fő, de körülbelül 500 tagjuk van. Különböző rendezvényekre, óvodákba, iskolákba hívják őket bemutatózni, de szívesen megmutatják bárkinek az autóikat.

debrecen, nyár, meleg, húsvét
A Debreceni Haverda Rc Club tagjai
Forrás: Czinege Melinda

– Nekünk ez inkább hobbi, kevesen versenyeznek közülünk. Igyekszünk a gyerekek, fiatalok felé nyitni, hogy kicsit kicsalogassuk őket a számítógép mellől a szabadba, próbálják ki ezeket a gépeket, versengjenek a barátaikkal. Főleg a fiúk figyelmét ragadja meg, de az apukák is nagy érdeklődést szoktak mutatni az autók iránt – fogalmazott Flach István. Kérdésünkre hozzátette, locsolkodni már nem járnak, ilyenkor inkább közös programot szerveznek a barátokkal.

Sokan egyébként inkább a kirándulást, kikapcsolódást, rokonlátogatást választják a hosszú hétvégére, de akadnak olyan házak, ahol idén is várják a locsolkodókat. A szép, frappáns locsolóvers még mindig elvárás, de a jutalma sem marad el: festett tojás, csokitojás, csokinyúl, s természetesen sonka, idősebb fiatalembereknek, uraknak pálinka lehet a jutalma húsvét hétfőjén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában