Rehabilitáció

2024.02.16. 07:00

Egyéves kislánya is segíti jelenlétével a gyógykezelések alatt álló Szilágyi Ricsit, a böszörményi ralist

Szilágyi-Parti Krisztina elmondta, a kezelések óta Ricsinek határozottabban jobb a figyelme.

Nagy Emese

Szilágyi Richárdnak egy pályabejárásán állt meg a szíve

Forrás: Szilágyi Richárd-archív

Ahogyan arról január végén beszámoltunk, megkezdte a külföldi gyógykezeléseket Szilágyi Richárd, a hajdúböszörményi ralis, akinek 2022. május 27-én, a Dunakanyar Rally pályabejárásán állt meg a szíve. Az esetet követően újraélesztették, de éber kómába esett, kezelésére pedig gyűjtést indított a felesége, Szilágyi-Parti Krisztina, aki az Együtt Ricsi gyógyulásáért nevű Facebook-csoportban folyamatosan beszámol a versenyző állapotáról. Az előzetesen kitűzött 40 millió forint tavaly év végén gyűlt össze, ezt szenteste jelentette be az oldal.

Szilágyi Ricsi, hajdúböszörmény, rali, gyógykezelés
Szilágyi Richárdnak 2022. május 27-én, a Dunakanyar Rally pályabejárásán állt meg a szíve
Forrás: Szilágyi Richárd-archív

A gyűjtés alatt többször hírt adtunk róla, hogy a rehabilitációs kezelések miatt Szilágyi Richárd családja egy belgiumi klinikával vette fel a kapcsolatot, ahova körülbelül január közepén meg is érkeztek, azóta is tartanak a gyógykezelések, amiről a Haonnak a minap bővebben beszámolt a böszörményi ralis felesége.

A járást és a kézmozgást is fejlesztik

Mint megosztotta, Ricsinél február 12-én elkezdődött az agystimuláció is, amit a terápiák közben alkalmaznak körülbelül 30 percig. Az első alkalmaknál kisebb mennyiségben, ugyanis figyelik a beteg reakcióit, de később fokozatosan növelik majd. Előreláthatólag húsz alkalommal fogják ezt alkalmazni nála, aztán az orvosok döntik el, hogyan tovább.

Több fajta kezelést kap minden nap, van olyan, ami ugyanaz, de némelyik napról napra változhat. Különböző robotterápiákkal (manuálterápia stb.) segítik elő, hogy a járást, illetve a kézmozgást fejleszteni tudják. Az agystimulálás felel azért, hogy az ép idegsejtetek ingerelje. Folyamatosan figyelemmel követik a terapeuták, hogy mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni

– emelte ki Krisztina. Hozzátette: Ricsinek határozottan jobb a figyelme, a hangokat is sokkal inkább észleli, nem csak akkor összpontosít valamire, ha az a látóterébe kerül.

Sokszor mosolyog, jókedvű

Krisztina érdeklődésünkre kifejtette, férje tud együttműködő is lenni, de olyan is előfordul, hogy nehezebben képes koncentrálni. 

Minden egyes nap más, nem igazán tudjuk, hogy az adott nap éppen hogyan, milyen kedvvel ébred. Rengeteg inger éri, folyamatos impulzust kap, nagyon intenzív számára minden egyes nap, amióta külföldön tartózkodunk

– tájékoztatott. Kiemelte, minden nap van kezelés, az változó, hogy éppen délután, vagy délelőtt kell menniük. Maga a terápia 4 órát vesz igénybe, de utazni kell a szállás és a rehabilitációs központ között, ami szintén lefárasztja Ricsit.

Szilágyi Ricsi, hajdúböszörmény, rali, gyógykezelés
Szilágyi-Parti Krisztina beszélt a Hajdú Online-nak Ricsi állapotáról 
Forrás: Szilágyi Richárd-archív

Az elmúlt napok kissé kettősek voltak, nem sok pihenés volt a kis csapatnak, a férjem nyugtalan volt napokig. Sokat kiabált, nem aludt éjszaka sem. Az orvos szerint három opció lehet: fájdalmat érez, próbál kommunikálni, jön vissza a tudat és a sok információ; tehát az ingerek váltják ki belőle. Persze fájdalomcsillapítót kap, ezért nem gondolnánk, hogy amiatt jelezne, azonban jól tudtuk, hogy lesznek nehezebb időszakok, viszont ezen is túl leszünk. Azokon a napokon, amikor mosolyog, és látjuk, jókedvű, akkor a mi szívünk is mosolyog

– tette hozzá Krisztina, aki kislányával, Jankával és Ricsi édesanyjával ott vannak a böszörményi ralis mellett, és mindenben támogatják őt.

Ricsi állapotáról és a családról többször beszámoltunk már, korábbi híradásainkat itt olvashatják: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában