Programkavalkád

2024.02.28. 13:54

Hajdúszoboszlón emeltek a téten! Kihagyhatatlan programokkal készülnek idén is

Ebben az évben közel 400 programmal várják a látogatókat a fürdővárosban. Kisebb rendezvényekkel, színházi előadásokkal, koncertekkel és fesztiválokkal készül a hajdúszoboszlói önkormányzat 2024-ben is.

Kiss Dóra

Idén már 43. alkalommal rendezik meg Hajdúszoboszlón a Kösely Kupát, mely hagyományosan felvonulással veszi kezdetét

Forrás: Napló-archív

Több mint 30 színházi előadást, több mint 20 szórakoztató nagy rendezvényt bonyolítanak le ebben az évben Hajdúszoboszlón, a részletekről február 28-án, szerdán számoltak be. Elsőként Czeglédi Gyula polgármester úgy fogalmazott, 

a legszínesebb és a legnagyobb programkínálattal készül Szoboszló erre az évre, nem csak a főszezonban, hiszen a célközönséget a turisták és a helyi lakosok egyaránt jelentik.

hajdúszoboszló, 2024, program, koncert, fesztivál, civil közösség
Czeglédi Gyula: a legszínesebb programkínálattal készül Hajdúszoboszló idén
Forrás: Czinege Melinda

Úgy véli, az elkészített, minden fontosabb eseményt tartalmazó programfüzet a turisztikai vállalkozások számára komoly lehetőséget tartogat. 

A múlt héten a fürdőváros önkormányzata is elfogadta az idei évre szóló költségvetését, Czeglédi Gyula ismertette, a múlt évi 165 millió forintot túlszárnyalva, idén 203 millió forintot terveznek fordítani a kulturális programok szervezésére, emellett több mint 20 százalékkal növelték a civil szervezetek számára juttatandó támogatási keretet, így most 50 millió forintot terveznek ebben az évben civil körben szétosztani. Két, a kultúra területét érintő beruházásról is adott helyzetjelentést; 

a Kossuth utcában az Irodalom Házát a tervek szerint május 18-án adják át, a nyár elejére pedig elkészülhet Bocskai István második koronájának a hiteles mása.

 

hajdúszoboszló, 2024, program, koncert, fesztivál, civil közösség
Minden szoboszlói lakoshoz eljuttatják a programfüzetet 
Forrás: Czinege Melinda

Minden korosztály találhat magának programot Hajdúszoboszlón

A már fentebb említett közel 400 programról az alpolgármesterek számoltak be. Majoros Petronella a teljesség igénye nélkül kitért arra, hogy a színházi előadások, koncertek és fesztiválok mellett közel 60 ismeretterjesztő előadáson és klubfoglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, továbbá minden hónapban exkluzív, kortárs képzőművészeti tárlat nyílik a Szoboszlói Galériában. Természetesen folytatódik a Szoboszlói Nyár is, ahol 60 nap alatt több mint 300 programot valósítanak meg a helyi és térségi civil közösségek bevonásával. Kitért arra is, hogy jelenleg is zajlik a Civil Roadshow, melyhez 47 szervezet csatlakozott. 

Március 22-én pedig indul a Tavaszi Művészeti Napok kavalkádja, mely egészen április 27-ig tart, többek között olyan vendégekkel, mint Pokorny Lia, Janklovics Péter, Kálloy Molnár Péter, Jakupcsek Gabriella vagy éppen az Alma Együttes. Majoros Petronella felhívta a figyelmet arra, hogy idén is lesz Húsvéti Park, melynek megnyitója március 24-én, virágvasárnap lesz barkaszenteléssel, galambreptetéssel és népszokások megelevenítésével.

hajdúszoboszló, 2024, program, koncert, fesztivál, civil közösség
Majoros Petronella a hajdúszoboszlói civil közösségek szerepvállalásáról is beszélt 
Forrás:  Czinege Melinda

Jön Curtis, Manuel és a ballonfieszta is!

A folytatásban Kovács Gergely alpolgármester a város nagy rendezvényeiről beszélt. Az elmúlt évben sikeres fesztiválévet zárt Hajdúszoboszló, soha nem volt ennyi fesztiválélményt nyújtó rendezvény a városban – szögezte le elöljáróban. Mint mondta, 

2024-ben emelni szeretnék a tétet, az elmúlt években megszokott események mellett új elemek is megjelennek.

Június 22-én jön a Bizonyítványbuli sztárfellépőkkel, idén Manuel és Mihályfi Luca színpadra lép. Július 20-án és 21-én második alkalommal szervezik meg az ArtFood Fesztivált, augusztus első hétvégéjén pedig már a 43. alkalommal várja a Kösely Kupa Lovasfesztivál a látogatókat. Utóbbi idén is nagyot fog szólni, hiszen péntek este Curtis-nagykoncert érkezik a fürdővárosba, másnap pedig János vitéz című műsorát adja elő Pintér Tibor társulata. 

hajdúszoboszló, 2024, program, koncert, fesztivál, civil közösség
Kovács Gergely a város nagy rendezvényeiről beszélt
Forrás: Czinege Melinda

Szeptember közepén a történelmi borvidékek pincészetei kínálják nedűiket a Bor- és Gasztrofesztiválon, ahol a nemes borokhoz finom falatok és koncertek is társulnak, többek között a Soulwave és a No Sugar is színpadra lép. Régi-új programként tér vissza a pünkösdi hétvégén a Délibáb Kupa Hőlégballon Fesztivál, a látványos eseményen több mint húsz csapat verseng majd. 

Kovács Gergely kiemelte, 

2024 a mozgás éve lesz a városban, május utolsó napján kezdődik és június első napján ér véget az első alkalommal éltere hívott Sportolj, Szoboszló! rendezvény, ahol a lakosok arra vállalkoznak, hogy 2024 percen keresztül mozgásban tartják a várost.

Az Edda és a Bagossy Brothers Company a Szabadtéri Színpadon

Borsi Csaba, a művelődési központ igazgatója elöljáróban kiemelte, hogy ebben az évben az eszközpark is megújul, a szabadtéri rendezvényeken használt sátrakat az önkormányzat segítségével lecserélik faházakra. 

hajdúszoboszló, 2024, program, koncert, fesztivál, civil közösség
Borsi Csaba a Szabadtéri Színpad programjairól is beszélt
Forrás:  Czinege Melinda

Majd kitért arra, hogy a Szabadtéri Színpad sem áll üresen ebben a szezonban sem, színházi előadások és nagy érdeklődésre számot tartó koncertekkel készülnek: a Bagossy Brothers Company, az Edda Művek, Geszti Péter és a Csík Zenekar is fellép a fürdővárosban, és természetesen folkhétvége és a Dixieland Napok nélkül sem múlik majd el a nyár, az ősz pedig örömnap és Márton-napi vigadalom nélkül. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk csak a programokból, s az önkormányzati rendezvényeken túl már biztos, hogy idén is lesz kamionos találkozó augusztusban, de az Aerofeszt is tervben van. 

Ezen a hétvégén pedig egy különleges programmal készülnek a fürdővárosban: 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában