haon.hu PODCAST

2024.02.02. 07:00

Több férfi hal meg rákban, mint nő – debreceni onkológussal beszélgettünk

A daganat szó hallatán mindenkinek görcsbe rándul a gyomra, hiszen ez az a betegség, amelytől talán mindenki a legjobban fél. Legújabb podcastünkben mindent megtudhattok a rák kialakulásáról, annak okairól, valamint arról, hogyan előzhető meg.

Gubányi Patrik

Dr. Árkosy Péter Ferenc beszélt a daganatos betegségekről

Forrás: Napló-archív

Fotó: Kiss Annamarie

A Hajdú Online legújabb podcast-sorozatában a Debreceni Egyetem szakembereit szólaltatjuk meg különböző, közérdekű egészségügyi témákkal kapcsolatban. A kéthetente megjelenő összeállítás harmadik részében a daganatos megbetegedéseket jártuk körül.

A daganat nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A kórtól kivétel nélkül mindenki fél, hiszen egyelőre nincs biztos gyógymód a kezelésére. De, hogy hazánkban mennyire gyakori ezen megbetegedések száma, mi lehet az oka a daganat kialakulásának, és hogyan lehet elkerülni, arról Árkosy Péter Ferenc, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikájának igazgatója számolt be a Haonnak.

– A daganatos betegségek Magyarországon a halálozási okok második helyén állnak, minden negyedik állampolgárunk ebben hal meg. Évente körülbelül 75 ezer új beteget fedeznek fel, ebből mintegy 33 ezren veszítik életüket. A férfiaknál nagyobb a halálozási arány, mivel ők általában később mennek el vizsgálatokra, és egy sokkal előrehaladottabb állapotban ismerik fel a betegséget – mutatott rá a szakember, majd kiemelte:

Ami nagyon jó hír, hogy az onkológiai gyógyszerek bevezetésének, valamint a szakma fejlődésének köszönhetően napjainkban minden egyes daganatos megbetegedésre és halálozásra három gyógyult eset jut. A betegség kétharmada 60 éves kor felett jelentkezik. Azt mondják, hogy a rák nem válogat, pedig igen, mivel a betegek hetven százaléka az alacsony jövedelműek közül kerül ki, ebben a csoportban nagyobb az előfordulása a tüdőráknak, a nyelőcsőráknak, a gyomorráknak és a fej-nyaki daganatoknak. Míg inkább a jóllétben élőket sújtja a prosztata-, az emlő- és a végbélrák

– hangsúlyozta az onkológus.

Különböző környezeti tényezők játszhatnak közre a rák kialakulásában

Mint mondta, a 2000-es évek óta a halálozás csökkenő tendenciát mutat az új technikáknak köszönhetően, ám a daganatos megbetegedések száma körülbelül tíz százalékkal nőtt.

–  A leggyakrabban előforduló daganatos betegség hazánkban a férfiaknál a tüdőrák, második a vastag- és végbéldaganat, és harmadik helyen pedig a fej-nyaki tumorok állnak. A nőknél más a helyzet, náluk az emlőrák a listavezető, ezt követi a tüdődaganat, majd a vastag- és végbélrák – részletezte Árkosy Péter Ferenc, aki kitért arra is

A környezeti tényezők 80-90 százalékban lehetnek felelősek a daganatok kialakulásában, a fertőzések és egyéb vírusok 5-10 százalékban játszanak szerepet, majd harmadikként az örökletes daganatokat említeném, melyek 5-8 százalékban felelősek a betegségért.

További részleteket legújabb podcastünkből tudhattok meg a témával kapcsolatban!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában