Egészségügyi podcastok

2024.04.12. 16:06

A változókor egy hosszú időszak a debreceni professzor szerint

A menopauzáról és a női változókorról Jakab Attilával, a Debreceni Egyetem oktatóorvosával, nőgyógyász-endokrinológusával Dubóczky Krisztina beszélgetett a Haon podcast stúdiójában.

Kosztin Éva

Jakab Attila, a Debreceni Egyetem oktatóorvosa, nőgyógyász-endokrinológusa

Forrás: Dubóczky Krisztina

– A változókor egy hosszú időszak, az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a nők negyvenes éveiben kezdődik és az ötvenes éveik közepéig tart. Ennek egy bizonyos pontja a menopauza, amikor a petefészek-tartalék olyan szinten elfogy, hogy már nem képes produkálni azt a hormontermelést, ami kiváltja a menstruációt, ami végül ennek következtében elmarad. Utólag állapítjuk meg, mikor volt az utolsó vérzés, ez átlagosan 50-51 éves korban következik be Európában, így Magyarországon is ismertette Jakab Attila.

A változókor folyamatáról elmondta, a nők negyvenes éveiben a termékenység megszűnésével kezdődik. – Negyven éves kor fölött elindul petefészek funkciójának hanyatlása, és az endokrin működése is megváltozik. Sok nő nem is veszi észre, de 40 és 45 éves kora között 1-2 nappal megrövidülnek a ciklusok, majd 45 éves kor után meghosszabbodnak. Kialakul egy relatív ösztrogén-túlsúly, egyre kevesebb ciklusban lesz megfelelő minőségű ovuláció. A nők ötvenes éveire végleg elfogynak a tüszők, nem termelnek ösztrogént, ezt nevezzük menopauzának – magyarázta a nőgyógyász-endokrinológus.

Idővel jelentősebbé válnak a panaszok

– A menopauza bekövetkezte után rövid távon kialakulnak az úgynevezett vasomotoros tünetek, mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavarok, a krónikus fáradtság, vagy a szívdobogás érzése. Ezek mellé társulnak a pszichés tünetek, a memóriavesztés, a hangulatingadozás, az ingerlékenység, a depresszív időszakok. Az idő előrehaladtával egyre jelentősebbek lesznek a vulva-vaginális panaszok, mint a hüvelyszárazság, a szexuális együttlét alatt fellépő zavarok, és a vizelési panaszok, hosszú távon pedig a csontritkulást emelném még ki – sorolta a tüneteket Jakab Attila. Hozzátette, nagyon különbségek lehetnek abban, ezeket az egyének hogyan élik meg. – A változásokat valamilyen formában mindenki megérzi, de nem mindenkinek jelentenek gondot az életvitelében – jegyezte meg.

A tünetek kezeléséről elmondta, az ösztrogén pótlására ma már hatásos és biztonságos készítmények állnak rendelkezésre, de csak azoknak javasolt ezekkel élni, akiknek a tünetek befolyásolják az életminőségét. Az egészséges életmód jelentőségét is nyomatékosította, mint mondta változókorban megváltozik a test összetétele is, fokozódik a zsírlerakódás, csökken az izomtömeg. Jakab Attila kifejtette, az egészséges életmódhoz nagyban hozzájárulhat a D-vitamin, a megfelelő napi folyadékbevitel, a fehérjedús étrend és a fokozott fizikai aktivitás. – Inkább a dinamikus mozgásformákat ajánlom, mint a statikusakat, utóbbiak ugyanis nem egyforma mértékben terhelik a csontokat. Keressünk olyan időtöltést, ami az egész szervezetet átmozgatja, mint például a kerti munkák, a nagy séták a szabad levegőn vagy a kirándulás – sorolta a nőgyógyász-endokrinológus.

A teljes beszélgetés további érdekességekkel meghallgatható podcastünkben:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában