haon.hu PODCAST

2024.03.01. 18:38

Minden tizedik magyart érintheti ez a népbetegség

Mi a különbség a cukorbetegségek típusai között és kell-e örökre együtt élnünk a betegséggel? Többek között ezekről beszélgettünk Sztanek Ferenccel, a Debreceni Egyetem diabetológus és endokrinológus egyetemi adjunktusával podcaststúdiónkban.

Kosztin Éva

Forrás: illusztráció / MW-archív

A diabetológus arról tájékoztatott, hogy az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség sokban különbözik, más mechanizmussal alakulnak ki, illetve a kezelésük is eltérő, leginkább a magas vércukorszint közös bennük.

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, amelynek lényege, hogy a szervezet a saját sejtjei ellen antitesteket termel és ezek károsítják. Inzulin szükséges a vércukorszint egyensúlyban tartásához, illetve rövidebb-hosszabb távon az életben maradáshoz is

– ismertette a diabetológus.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáról elmondta, legszorosabban az elhízással függ össze, bár vannak olyan esetek, amikor normál testsúly mellett is kialakulhat. – Kijelenthetjük, hogy népbetegség. A legutolsó epidemiológiai adatok alapján hazánkban a lakosok 8,6 százaléka érintett, de ez csak az ismert, gyógyszeresen kezelt, 2-es típusú cukorbetegek száma, a nem ismert esetekkel együtt ez akár a 10 százalékot is elérheti. Ennél jóval több az elhízottak aránya, akik hosszú távon veszélyeztetettek – tért ki a számokra Sztanek Ferenc.

A cukor csak a jéghegy csúcsa

Kifejtette, hogy a 2-es típusú cukorbetegséghez relatív inzulinhiány társul. – Általában a betegség felismerésekor még magas az inzulinszint, de legalábbis normális, és a cukorbetegség előrehaladtával csökken le. A betegek ekkor válnak inzulindependenssé, azaz szükségük lesz az inzulinra az anyagcsere helyreállításához – foglalta össze az egyetemi adjunktus. Hozzátette, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében nagy szemléletváltás történt az elmúlt években. – Az életmódi változtatásoknak és a modern gyógyszeres kezelésnek köszönhetően visszafordíthatóvá vált a betegség. Sajnos a klinikai praxisunkban ezt ritkán látjuk, de példaként tekinthetünk mindenkire, aki ezt eléri és fenntartja – mondta Sztanek Ferenc.

Ezzel szemben az 1-es típusú cukorbetegség visszafordíthatatlan, bár az inzulin felfedezése óta a betegek életminősége és az életkilátása is jelentősen megnőtt, mint fogalmazott. Megjegyezte, ma már egy jól kezelt 1-es típusú cukorbetegséggel teljes életet lehet élni, ha betartjuk az ajánlásokat.

Fontos az életmód, viszonylag szigorú étrendet kell tartani, ügyelni az étkezés időpontjára, a mennyiségére, kulcsfontosságú a napi rendszeresség, a fizikai aktivitás

– sorolta.

A beszélgetésben arra is kitért Sztanek Ferenc, hogy a 2-es típusú cukorbetegség nevében szereplő cukor igazából csak a jéghegy csúcsa, mivel ez egy komplex anyagcsere-betegség, amiben az összes szerv érintett. – A modern személet szerint ez egy energiatúltöltött állapot, azaz a szervezetünkben kórosan magas a raktározott energia mennyisége – mondta. Hozzáfűzte, a kalóriabevitelt úgy érdemes csökkenteni, hogy először megnézzük, mennyi a napi kalóriaigényünk, és utána összevetjük a bevitellel.

A teljes beszélgetést meghallgathatja podcastunkban:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában