TOP 10

2023.12.27. 17:30

Ezek a kérdések foglalkoztatták leginkább az olvasóinkat idén

Az év végéhez közeledve megnéztük, milyen témák érdekelték leginkább a Hajdú Online olvasóit. A következő napokban több összefoglalóval is jelentkezünk, az első csokorba azokat a kérdéseket szedtük, melyek a legtöbb látogatónkat foglalkoztatták.

Haon.hu

Sokakat érdekelt, mi lesz a Barnevál épületével Debrecenben

Forrás: Napló-archív

1. Kié a házunk előtti közterületen álló gyümölcsfa termése?

Több ingatlantulajdonos rossz szemmel nézi, amikor a járókelők, szomszédok leszedik a házuk előtt álló gyümölcsfáról a termést. Debreceni ügyvédet kérdeztünk arról, a törvény szerint kit illet a termés:

2. Áthullik a levél a szomszédba, kinek a kötelessége összeszedni?

A szomszédviták esetében nem egyszerű feladat eldönteni, hogy kinek van igaza egy felmerülő probléma során, azonban az biztos, hogy közösségi szempontból elengedhetetlen a jószomszédi viszony mielőbbi helyreállítása, megőrzése. Minden bizonnyal sokakban felmerültek már a következő kérdések: Van-e valamilyen szabályozás, vagy csak ajánlás, hogy milyen távolságra lehet ültetni a fákat, bokrokat a telekhatártól? Ha van szabályozás, akkor országos, vagy az önkormányzat szabhatja meg? Az ügyvéd válaszolt, mit tegyünk, ha áthullik a szomszéd falevele a kertünkben:

3. Mennyi pénzt illik nászajándékba adni? 

A nyári esküvőszezon egyik legnagyobb kérdésére is próbáltunk választ adni. 2023-ban egy lakodalom lebonyolítását már nem nagyon lehetett megúszni 5-6 millió forint alatt, a násznépnek pedig mindig igen nagy fejtörést okoz: mennyi lapuljon abban a bizonyos borítékban? A szakembereket kérdeztük, mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, hogy ne maradjunk szégyenben: 

4. Hogyan lehet egy Kádár-kockából álomotthon? 

Az ideális otthon kialakítása is sokakat érint, olvasóink nagy érdeklődéssel fogadták a Bujdos család történetét, akik megmutatták, hogyan alakították át a Kádár-kockájukat egy modern otthonná. A debreceni házaspár mesébe illő története 2017-re nyúlik vissza. Sok éve már az angol Birminghamben éltek, viszont itthon tartott esküvőjüket követően elhatározták, hogy Debrecenben fognak letelepedni, amint a gólya bekopogtat hozzájuk. Hat évvel ezelőtt, nyáron vásárolták a kis Kádár-kockájukat, de a felújításnak és a hozzáépítésnek 2019 elején vágtak neki. Az átalakítást részletesen dokumentálták:

5. Miért nem kell senkinek a debreceni „Don-kanyar”?

A Faraktár utca egykori villasorának több mint 1100 négyzetméteres saroktelkén elterülő épülete évtizedek óta csúfítja a festőinek egyébként sem mondható környéket. Néhány éve még volt remény rá, hogy eltűnjön a pusztulásnak indult debreceni épület, de nem lett belőle semmi. Utána jártunk, milyen sors várhat az épületre: 

6. Mit jelent a státusztörvény? Mennyit kereshetnek a pedagógusok? 

2023-ban a közéletben egyik leggyakrabban elhangzó szó a státusztörvény volt. Portálunk sem ment el a téma mellett, Szabó Gyula, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) országos elnökségének tagjának, a debreceni Epreskerti Általános Iskola címzetes igazgatójának segítségével ismertettük a státusztörvény részleteit: 

7. Mi lesz az őszi Mihály-napi vásárral? 

A Facebookon ugyan létrehoztak egy eseményt a 2023-as őszi nagyvásárnak, de nem győztük mi sem hangsúlyozni, hogy 2023 októberében nem telik meg árusokkal a Böszörményi út Mihály-nap tiszteletére. Mégis még napokkal a „meghirdetett” időpont előtt is lépten-nyomon azt kérdezték a debreceniek: hol lesz a vásár? 

8. Mennyien élünk Hajdú-Bihar vármegyében? 

A 2022-es népszámlálás eredménye is sokak fantáziáját izgatta: fogy a magyar, de mennyivel? A vármegyében mi a helyzet? Egy-egy település mennyire népszerű? Nagyon rövid zanzában: Debrecen ismét 200 ezer alatt, Bocskaikert azonban kilőtt. A ladányi járás egyre fogy, a szoboszlói népszerű, különösen Nagyhegyes. Részletesen pedig itt írtunk az eredményről:

9. Beérek az iskolába, a munkahelyre? 

December 10-re, vasárnapra és 11-re, hétfőre sztrájkot hirdetett meg a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), miután nem sikerült egyezségre jutnia a Volánbusszal a bérfejlesztéssel kapcsolatban. A sztrájk miatt Hajdú-Biharban mintegy ezer járat maradt ki a két nap alatt, a sztrájk rengeteg embert érintett és érdekelt: 

10. Mi történik a Barnevál épületével?

Év elején több olvasói megkeresés futott be portálunkra azzal a kérdéssel, mi történik Debrecenben, a Diószegi úti egykori Barnevál területén, meddig tart a bontás, és mi épül a helyére. A Barneválból annak idején rengeteg áru került ki, sokszor csak úgy roskadoztak a futószalagok a rájuk rakott baromfihústól. Megtudtuk, az 53 ezer négyzetméteres területen az összes csarnokot elbontják: 

Néhány hónappal később, az is kiderült, mi épül az egykori üzem helyére, Debrecen önkormányzatával történt egyeztetések alapján, majd a várossal együttműködve lakóövezetet alakít ki a tulajdonos cég a volt Barnevál területén.

Ez volt a 10 legfelkapott kérdés 2023-ban, a napokban jelentkezük többek között az év legdurvább baleseteivel, legmegrázóbb tragédiáival és a legérdekesebb sporthíreivel, de jövünk az óév  legfelkapottabb celebjeivel és legérdekesebb sztorijaival is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában