Munkabeszüntetés

2023.12.08. 10:04

Íme a lista: több mint ezer Volánbusz-járat marad ki a sztrájk miatt Hajdú-Biharban

A vasárnap csak a bemelegítés lesz, hétfőn várhatóan 861 járat nem fog közlekedni a vármegyében.

Hajnal László

Több mint ezer járat marad ki a vármegyében a sztrájk miatt

Forrás: Illusztráció /

A haon.hu csütörtökön számolt be arról, hogy december 10-én, vasárnapra és 11-én, hétfőre sztrájkot hirdetett meg a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), miután nem sikerült egyezségre jutnia a Volánbusszal a bérfejlesztéssel kapcsolatban.

Dobi István, a szakszervezet elnöke arról tájékoztatta portálunkat, hogy az országosan 42 ezer járatból feltehetőleg 22 ezer nem fog elindulni a kétnapos sztrájk alatt, a járatok döntő többsége, csaknem 20 ezer a hétfői napon maradhat ki. Az észak-keleti régióban – köztük Hajdú-Biharban – összesen 3894 járatot érint a megmozdulás.

Több mint ezer járat marad ki a vármegyében

A Volánbusz törvényi kötelezettségének megfelelően két nappal a munkabeszüntetés kezdete előtt egy rendkívüli bejegyzésben közzétette honlapján az érintett járatok listáját. 

A közlekedési vállalat táblázatából kiderül, Hajdú-Biharban vasárnap 183, míg hétfőn 861 járat nem fog várhatóan közlekedni.

A társaság kiemelte, a sztrájk időtartama alatt is biztosítják az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, valamint megjegyezte, amennyiben az érintett autóbusz-vezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben, és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik.

A linkekre kattintva elérhető a vármegyében kimaradó Volánbusz-járatok vasárnapi listája, míg a hétfőn kimaradó buszokat is feltüntették.

A Volánbusz vitatja a munkabeszüntetés jogszerűségét

A sztrájkfelhívásra reagált a Volánbusz Kommunikációs Igazgatósága, közleményükben ezt írják: Advent vasárnap kezd kétnapos sztrájkba a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbuszközlekedési Szakszervezet A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. A vállalatnál működő közel húsz érdekképviseletből eddig egyik sem jelezte csatlakozási szándékát a munkabeszüntetéshez. A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a várhatóan nem közlekedő járatok listája a Volánbusz honlapján érhető el. A Volánbusz továbbra is vitatja az indokolatlan munkabeszüntetés jogszerűségét és jogorvoslattal él a végzés ellen, amellyel az elsőfokú bíróság elutasította kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által még az idei évre meghirdetett, kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan. A vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A társaság álláspontja szerint ugyanis az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a Kollektív Szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott. Felelős munkáltatóként a társaságnak szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. A Volánbusz számára a legnagyobb értéket ugyanis munkatársai jelentik, ezért megbecsüli munkavállalóit és dolgozói megtartására és megelégedésük növelésére törekszik. A Volánbusz korábban már többször is kijelentette és most is hangsúlyozza, hogy elkötelezett a mielőbbi bérmegállapodásban, amit lehetőség szerint legkésőbb 2024. január 20-ig megkötne az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel. A Volánbusz az eddigi gyakorlatához híven továbbra is nyitott a párbeszédre, a munkavállalókkal való együttműködésre – a munkahelyek stabilitása, megőrzése ugyanis a munkavállalók és a munkáltató közös ügye. Az indokolatlan sztrájk ellenére a Volánbusz haladéktalanul megkezdte az arra történő felkészülést. A még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a munkabeszüntetés megkezdése előtt nyilvánosságra hozta. Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte. Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbusz-vezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint. A munkabeszüntetés miatt az advent második vasárnapján, és az azt követő hétfőn várható fennakadások miatt a Volánbusz az utasok türelmét és megértését kéri - szól a közlemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában