Nagy házalakítás

2023.03.20. 20:01

Így lett Kádár-kockából igazi álomotthon – a debreceni blogger mesélt a sikersztorijukról - képekkel

A Bujdos család a saját otthonán mutatta be, miként alakították át az évek során a kockájukat.

Ilyen volt, ilyen lett

A debreceni házaspár mesébe illő története 2017-re nyúlik vissza. Sok éve már az angol Birminghamben éltek, viszont itthon tartott esküvőjüket követően elhatározták, hogy Debrecenben fognak letelepedni, amint a gólya bekopogtat hozzájuk. Hat évvel ezelőtt, nyáron vásárolták a kis Kádár-kockájukat, de a felújításnak és a hozzáépítésnek 2019 elején vágtak neki. Fontos szempont volt számukra, hogy az utcaképbe a változtatások után is szerettek volna „beilleni”. 

2019-ben kezdték meg a felújítást és a hozzáépítést 
Forrás: Bujdos-Boros Kitti-archív

Az eredeti ház 80 négyzetméteres volt, ehhez összesen 135 négyzetmétert építettek: egy nappali-étkezőt 210 cm-es ablakokkal, egy szobát, egy tárolót, egy garázst és a hátsó teraszt. A nagyobb átalakítások mindösszesen 9 hónapot vettek igénybe, viszont a Bujdos család beköltözésekor még korántsem volt teljesen kész minden, illetve a bútorok nagy része is örökölt darab volt. Kitti kezébe vette az irányítást, és „kiélhette” a saját házán a lakberendezés iránti rajongását. Mindeközben fotókon örökítette meg a ház alakulását és álomotthonuk épülését, majd úgy döntött, a képeket megosztja a közösségi médiában. Létrehozott egy Instagram-oldalt, melynek a Kockaházból ÁlomOtthon Blog nevet adta. Kitti portálunknak elárulta, hogy a ház felújításánál és berendezésénél iránymutatást szerzett, ötletet merített a különböző külföldi inspirációs képmegosztó oldalakról, de sokszor a saját feje után ment.

A kezdet kezdetén, beleszerettem egyfajta stílusba, ami végigvezet az egész házon, ettől válik számomra egyedivé. Nem is engedtem az elképzeléseimből, és amit kitaláltam, bárhogyan is, de megvalósítottam

– nevetett Kitti. 

Bujdos-Boros Kitti
Forrás: Czinege Melinda

Céltudatossága, kitartása és nem mellesleg szemfülessége meghozta az eredményt, hiszen például a konyhájában található három bárszékre a Facebookon bukkant rá egy debreceni étterem kiselejtezett bútorai között. A közösségi felületek nagyon sokszor voltak segítségükre, sok mindent maguk készítettek, de a legnagyobb projekt mégis a kert volt, aminek kivitelezésében a Youtube-ra támaszkodtak. – Több hónapig egy nagy sártenger uralta a kertünket, de a gyerekek miatt minél hamarabb szerettük volna megcsinálni. Saját tervünk volt a ház mögötti zöld övezet kialakítására, és a legnagyobb videómegosztó portálról „lestük le” miként kellene a fejünkben lévő koncepciót megvalósítani. Örömmel mondhatom, hogy a férjem két keze munkája a ház mögötti rész, nagyjából úgy sikerült minden, ahogy elterveztük, most éppen az öntözőrendszert tanulja, de közben csinálja is – mesélte büszkén Kitti, miközben csillogó szemekkel a férjére, Lászlóra nézett. Megtudtuk, hogy a telek alapterülete 816 négyzetméter, ebből 250 a pázsitos terület, ami a gyerekeknek egy igazi játszóparadicsom, amit két nemrég ültetett fa tesz még különlegesebbé.

A kert egy rész a gyerekeknek egy igazi játszóparadicsom
Forrás: Bujdos-Boros Kitti-archív

Nem tudatos a megosztás

Kitti 2019 óta működő Insta-oldalát több mint 44 ezren követik, beleshetünk a hétköznapjaiba, követői lájkolják a fotóit, nézik a 24 órás sztorikat, amiket megoszt. Elmondta, hogy azzal a céllal indította el az oldalt, hogy másoknak inspirációt adjon.

A felújítás elején, amikor előttünk állt a régi kis „kockánk”, nem igazán találtunk egy alaprajzot vagy mintát mankóként, hogyan lehetne átalakítani egy több mint 40 éves házat egy modern, stílusos otthonná. Lehetőségek hiányában álltunk neki a munkálatoknak, egy igazi szerelemprojektünk volt ez, amit az elejétől kezdve képek formájában a közösségi oldalamon dokumentáltam

– emlékezett vissza Kitti. A kétgyermekes családanya hangsúlyozta, hogy akkor sem volt tudatosság a képek megosztásában, és most sincs. Segíteni szeretne azoknak, akik hasonló helyzetben vannak most, mint ők voltak anno, az általa közzétett fotókkal reménykedik, hogy ihletet tud adni másoknak is. – Az elején mindösszesen tíz ember követett, most pedig óriási ez a szám, több mint 44 ezer ember. Megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogyan nőtt meg ennyire. Az tény, hogy kicsit átalakult már ez az oldal egy életmód felületté, és nemcsak a saját kis kockaházunk felújításának képeit osztom meg, hanem a mindennapi életünkbe is betekintést engedek – fogalmazott. Kitti számtalan privát üzenetet kap, kíváncsiak lettek rá az emberek. Sok visszajelzés érkezik; inspiráló az oldal. – Természetesen vannak rosszindulatú kommentek, de azokra csak akkor reagálok, ha úgy érzem, szükséges. A térköves bejáratot sokszor illetik olyan jelzőkkel, mint kőtenger vagy kőhalom, és szegény gyerekeknek nincs fű, ahol játszanának. Ezekre szoktam válaszolni, hogy van, csak lehet azon a képen pont nem látszik, de szerencsére elkerülnek a bántó vagy sértő hozzászólások – fejtette ki. 

Hangsúlyozta, a férje az, aki visszafogja és a földön tartja, ha a posztolásnál elszaladna vele a ló, és mindent – ahogy ő fogalmaz – „szivárványban” látna. Nála a határ a gyerekek, a kupi és a személyes dolgok megjelenítése egy képen. 

Sokszor kérdezik: nálunk sosincs kupi? De van, csak ez az oldal nem arra szolgál, hogy ezt mutassam. Nálunk is van rendetlenség, csak azokról nem készítek fotókat

– osztotta meg. Kiemelte, nem néz videókat, miként szerezzen több követőt, és nem keres pénzt ebből. Ha készít egy képet, ami tetszik, és úgy érzi, hogy hasznos lehet másoknak is, akkor kirakja. – Ez az oldal az én nyitott fotóalbumon, amibe bárki belekukkanthat – mosolygott Kitti. 

ND


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában