Esküvő

2023.07.23. 07:00

Ennyi pénzt adjunk nászajándékba 2023-ban, ha nem akarunk szégyenben maradni

Ettől leesik az állunk: mélyen a zsebükbe kell nyúlni azoknak, akik idén esküvőre hivatalosak.

Nagy Emese

Vajon mennyit illik ma adni az ifjú párnak?

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Július vége felé járunk, ez pedig azt is jelenti, dübörög az esküvőszezon. Május környékén megírtuk, idén egy szolidabb esküvő 60-70 fővel 6-6,5 millió forintba kerül. Ebből lehet lefaragni még 1-1,5 millió forintot, ha egy művelődési házban tartjuk, klíma és minden extra nélkül, ha egyáltalán 2023-ban extrának mondható a klíma. Árakat tekintve sajnos nagyon szélesre nyílik annak a bizonyos ollónak a szára, ugyanis 30 ezer forinttól 85 ezer forintig terjedhet egyetlen vendég vacsoraköltsége. Erre az összegre még nagyon-nagyon sok dolog tornyosul, többek között ital, édes-sós sütemények, torta, és még sorolhatnánk. Ezeknek tudatában bizonyára sokakban felmerül a kérdés: mennyi pénzt illik nászajándékba adni egy esküvőn?

Egy személy vendéglátása csaknem 40 ezer forintba kerül

Koleszár Tünde esküvőszervező és Kurucz Ferenc, a Kerekerdő Rendezvényház vezetője a Haon érdeklődésére megosztotta, a témával kapcsolatban tévhitek élnek az emberek fejében. Kiemelték, mindketten fontosnak tartják, hogy a párok a költségekről pontosan, részletesen tájékoztatva legyenek. Elmondták, sok helyről azt hallják, a magas árak miatt erős visszaesés tapasztalható, többek közt ezért is szerencsésnek érzik magukat, ugyanis ők telt házzal mennek idén is. 

Ha egy száz fős lakodalmat veszünk alapul a Kerekerdő Rendezvényház esetében, akkor egy személy vendéglátása csaknem 40 ezer forintba kerül az újdonsült házaspárnak minden költséget figyelembe véve. Itt már mindent számolunk, a helyszínt, dekorációt, italt és az ételt, zeneszolgáltatást, fotóst, videóst, vőfélyt stb.

 – hangsúlyozta Koleszár Tünde.

Kurucz Ferenc szerint napjainkban körülbelül 50 ezer forintot illik adni nászajándékba fejenként. Ha már arról beszélünk, hogy adni is akarunk, akkor az említett 40 ezer forinton felül legalább 10 ezer forintot szánjunk oda ajándékba. – Itt pedig még egy átlagos esküvőről beszélünk, nincs óriási csillogás, sztárfellépő, tűzijáték, kreatív fotózás stb. – fogalmazott. 

Hozzátette, nyilvánvalóan nem arról van szó, hogyha a párnak extra igényei vannak, akkor azokat a násznépnek kell kifizetnie. Ezért is hangsúlyozta, hogy a 40 ezer forint fejenként, amit a pár kifizetett a vendégre, az teljesen átlagosnak számít a mai árak mellett.

Debrecen Koleszár Tünde haon
Koleszár Tünde esküvőszervező 
Forrás:  Czinege Melinda

Nincsenek tisztában az árakkal az emberek

A szervezők azt tapasztalják, a fiatalok sokkal inkább tisztában vannak azzal, mennyit illik nászajándékba adni, mint az idősebb korosztály. Ugyanis ők úgy gondolják, ha adnak fejenként 20 ezer forintot, akkor az teljesen rendben van, pedig nagyon is alásaccolják a költségeket. 

Ha 50 ezer forintot adunk, akkor azt mondhatjuk, nem bántjuk meg a párt. Lehet, többen elsőre sokallják ezt az összeget, pedig ha belegondolunk, akkor csak be kell menni a boltba, és megnézni az árakat

 – mondta a rendezvényház vezetője.

Kiugró eseteket is megosztottak velünk a szervezők. – Egyik esküvőn a menyasszony húga a budapesti párjával jött a partira, aki igazán gavallér volt. Drága autóval érkeztek, és látszott a férfin, hogy tehetős. Bennünket is hajtott a kíváncsiság, mennyire lesz gavallér, és azt kell mondani, igazán kitett magáért. A menyasszonytánc elején 500 ezer forintot „behajított”, majd később, amikor még meg szerette volna táncoltatni a menyasszonyt, mindig rádobott még 100 ezer forintot – idézték fel.

Debrecen Kurucz Ferenc haon
Kurucz Ferenc, a Kerekerdő Rendezvényház vezetője
Forrás: Czinege Melinda

Nem írják rá a nevüket a borítékra

A rendezvényház vezetője hangsúlyozta, látják a másik oldalt is. Találkoztak olyannal, amikor megtömték papírzsebkendővel a borítékot, hogy vastagabbnak tűnjön. – Nincs kimondva, hogy a borítékra rá kell-e írni a nevet, mindenki maga dönti el, hogy megteszi-e. Az esetek többségében több mint a felénél nincs ráírva, kitől jött a borítékban található összeg – mondta Kurucz Ferenc. 

Megjegyezte, Romániában az a szokás, amikor a vendég odaadja a párnak a névvel/nevekkel ellátott borítékot, akkor a fiatalok azt kibontják és felolvassák az összeget; egyébként minden ország, minden táj más szokással rendelkezik.

Megtudtuk, ma már nem divat, hogy a pár a menyasszonytánc után kiáll a vendégsereg elé, és elárulja, mennyi pénz gyűlt össze. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindenki megtartja magának, mennyit szánt a házaspárnak. – Valahol megvan még az a szokás, hogy egy bizonyos pénzösszegért leültetik a menyasszonyt, hadd pihenjen egy kicsit, majd egy másik közeli hozzátartozó ugyanannyiért, vagy többért felállíthatja. Láttunk már olyat, hogy a nagymama egymillió forintért leültette az unokáját, majd jött a nagypapa, 1,5 millióért felállította és elvitte megtáncoltatni – osztotta meg Kurucz Ferenc. 

Nagyon sokféle esküvő, szokás létezik, de egy biztos: 2023-ban illik fejenként 50 ezer forintot adni nászajándékba

 – összegezte.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában