Top 10 esküvői helyszín

2023.07.09. 20:00

Esküvői fotózás Debrecenben: ezek a legnépszerűbb helyszínek!

Az esküvői fotózás Debrecenben is az egyik legsarkalatosabb pontja a szervezésnek a házasulandó párok esetében. Összeállításunkban fotóssal, ceremóniamesterrel és egy frissen házasodott párral jártuk körbe a témát: melyek a legnépszerűbb esküvői fotós helyszínek Debrecenben? A top 10 fotózási helyszín mellett tippeket is kaphatnak, milyen új trendek figyelhetők meg a kreatív fotózásnál, illetve melyek azok az extrém helyszínek, amelyek szóba jöhetnek egy esküvői fotózás alkalmával.

haon.hu

Esküvői fotózás Debrecenben, szabadtériek a legnépszerűbb helyszínek!

Fotó: Fejes Márton-archív

A Botanikus kert, a Békás-tó, a Déri tér, Hortobágy, valamint a téglási Degenfeld-kastély – ezek a legnépszerűbb esküvői fotós helyszínek Debrecenben és környékén kezdte a sort a Hajdú Online kérdésére Fejes Márton fotográfus, aki 2006 óta van jelen egymásnak örök hűséget fogadók nagy napján; illetve tölti meg az unokáknak is büszkén mutatandó családi albumokat a kreatív fotózáson készült fényképekkel.

Tanácsa szerint a legfontosabb, hogy a párhoz illő, az egyéniségükhöz simuló képek szülessenek. Mint mondta, gyakori, hogy a párok ötletekkel érkeznek az első találkozásra, mivel számos fórumon van lehetőségük inspirációt gyűjteni. 

Ha van egy elképzelt képi világuk az álomesküvőjükről, az azzal összhangban lévő fényképek stílusáról, hangulatáról, akkor a fotográfussal közösen össze tudják simítani a vágyakat a megvalósíthatósággal, akkor az esküvői fotózás Debrecenben sem különösebben nehézkes, mint bárhol máshol.

Fejes Márton úgy tapasztalja, a jegyes- illetve kreatív esküvői fotózás helyszíneként egyre többen választják a debreceni óvárost vagy a Simonffy utca kávézókkal, teraszokkal tarkított tereit, de kedvelt a Vekeri-tó és az Erdőspuszták környezete is. Örök kedvencek az ifjú pár háttereként szolgáló szezonális természeti szépségek: a búzamező, a pipacstenger, a levendulás kertek és az erdő. A tapasztalt esküvői fotós ezek mindegyikéhez ismer megfelelő helyszínt a cívisváros környékén.

esküvői fotós helyszín Debrecenben és környékén, esküvői fotózás Debrecenben, Hajdú-Bihar, erdős fotós helyszín
Amennyiben természetközeli esküvői fotózást terveznénk Debrecenben és környékén, a Vekeri-tó is kiváló válásztás lehet
Fotó: MW Archívum

Kreatív fotózásra alkalmas helyszínek Debrecenben? Van választék!

Az esküvői fotósok is érzékelik, hogy a szervezésre is rányomták bélyegüket a válságos évek, igyekszik mindenki rangsorolni az esküvőhöz szükséges elemek között, illetve lefaragni, amiből lehet. Az esküvők drágulásáról hosszabban ebben a cikkünkben írtunk:

Az esküvői fotózásra szánt időből azonban, ne csípjünk hangsúlyozza Fejes Márton, a legideálisabb az, ha nem a feszültségektől amúgy sem mentes, feszes időbeosztású nagy napon készül el a kreatív esküvői fotózás. Ha mégis, akkor érdemes az egybefüggő 2-3 óra helyett, rövidebb 20-30 perces fotózási idők beiktatásában gondolkodni és nagyon közeli – leginkább a rendezvénytéren belüli – esküvői fotós helyszíneket választani. Amennyiben sikerül egy külön napon időt – sminket, hajat, öltözködést és csokrot – szánni a fényképezésre, akkor Márton úgy véli, a fotósnak „kutyakötelessége” b-tervvel készülni rossz idő esetére. Remek lehet erre a Debreceni Egyetem klasszikus épülete, a Kölcsey Központ modern vonalai vagy egy lefoglalt fotóstúdió. Utóbbihoz nem kell nyomban nagyszüleink statikus, egy sémára készült fotóit társítani, a kreativitás ebben a térben is utat törhet magának egy felkészült esküvői fotós kamerája előtt.

esküvői fotózás Debrecen, legjobb helyszín, fotós helyszín, kreatív fotózás, esküvői fotós
A legnépszerűbb esküvői fotós helyszín kiválasztása mellett a legfontosabb, hogy a pár és az esküvői fotós elképzelése között a legjobb legyen az összhang
Fotó: Fejes Márton-archív

A naplementében pirosló pipacsos vagy a Békás-tavi romantikát kifejezetten elutasítók számára is szolgál alternatívával nyilatkozónk. A rendhagyó esküvői fotós helyszínek között említette a mélygarázsokat; egy tüzépet; a megyeszékhely egyetlen vasúti aluljáróját; a sámsoni úti romkastélyt; a cívisváros elhanyagoltabb részeit, ahol a graffitikkel telefújt falak adják a kontrasztot a romlatlanság jelképével, a hófehér menyasszonyi ruhával, de fotózott már a járműjavítóhoz közel, rozsdás vasúti kocsik között, a rég nem használt síneknél, ahol a gaz visszavette az uralmat a terület felett. 

Bármi is ad keretet e fontos pillanatról szóló képeknek, egy jó esküvői fotó örökre emlék lesz egy család életében, s ezt Márton végig szem előtt tartja a munkái során.

Legnépszerűbb esküvői fotós helyszínek Debrecenben és környékén

– A legtöbb pár ma természetközeli helyszínt keres az esküvőjéhez, illetve esküvői fotózáshoz Debrecenben – osztotta meg tapasztalatait Ákos Ádám, aki nemrég kötött házasságot, illetve esküvői fotósként szakmai szemmel is választott.

esküvői fotózás Debrecenben, esküvői fotós helyszín, Nagyerdő, Békás-tó, Hajdú-Bihar, kreatív fotós helyszín, esküvői fotózás Hajdú-Bihar
Esküvői fotózás Debrecenben? A Nagyerdő, Békás-tó környezete nem véletlenül az egyik legkézenfekvőbb fotós helyszín 
Fotó: MW Archívum

Mint mondta, az esküvői szezon lényegében áprilistól október végéig tart, ilyenkor az emberek szívesen mennek ki a természetbe, és ez a házasulandókra is igaz. Legnépszerűbb esküvői fotós helyszínek Debrecenben és Hajdú-Biharban ma a természetben lévő, fás, erdős, várostól távoli, hangulatos helyek, ahol külső szertartás is lebonyolítható. Az itt készült képek is jobban néznek ki, mint a négy fal közöttiek. A Debrecen környékén ma legnépszerűbb helyszínek legtöbbje ennek megfelelően Debrecen külterületein található, az itt lévő erdős helyeken létrehozott rendezvényházak a favoritok. Bővebb összeállításunk a házasságkötő termen kívüli esküvőkről:

Ákos Ádám szerint – amennyiben az anyagi lehetőségektől eltekintünk –, a legnépszerűbb esküvői fotózási helyszín Debrecen környékén a derecskei Almavirág étterem (ő maga is ezt választotta esküvőjéhez), a Park Hill és a Csereerdő Szíve rendezvényház, a TB-Ranch, és a Fekete Farm. Amellett, hogy szépek, e helyeket a fás környezet miatt nem süti teljesen a nap, akár délután 4 órakor is megfelelőek a fényviszonyok a képekhez. A fás, ligetes, akár tóval ellátott tereken pazar képek készülhetnek egy kreatív esküvői fotózáson.

A belvárosi, tematikus fotós helyszínek közül Debrecenben a legkedveltebb a Régi Posta Étterem és az ÁSZ Rendezvényház. Ákos Ádám fontos szempontnak mondta beltéri helyszín esetén annak letisztultságát, a megfelelő megvilágítást, illetve azt, hogy fotósként mennyire legyen bemozogható a hely, lehessen jól rálátni a násznépre.

Életre szóló fotós helyszínek Debrecenben

Ugyan nem esküvői fotósként dolgozik, de ebben a kérdéskörben is rengeteg tapasztalatot gyűjtött már össze az évek alatt Mikos Ákos ceremóniamester. A szakembernek korábban egy könyve is megjelent a házasodni készülő párok segítségére, portálunk őt is kérdezte, hogy milyen helyszínek jutnak eszébe, ha az esküvői fotózás kerül szóba Debrecenben.

esküvői fotózás Debrecenben, esküvői fotós helyszín, kreatív esküvő fotózás, extrém esküvői fotózás, Hajdú-Bihar
Kreatív fotózások alkalmával az extrém helyszínek is egyre nagyobb számban jönnek számításba a házasulandóknál, amikor esküvői fotós helyszínt keresnek Debrecenben
Fotó: illusztráció, Molnár Péter, archív

– Két főbb irányt látok mostanában az esküvői fotós trendek kapcsán, ha a párok közösségi felületeit szemlélem. A legnépszerűbb esküvői fotós helyszínek Debrecenben és környékén a természetközeli helyek, ahol minél több zöld felület jelenhet meg a képeken, visszaadva ezzel magának a szerelemnek a természetességét. Akik nem ezen a vonalon indulnak el, azok viszont inkább elhagyatottnak tűnő, nem tipikus, extrém fotós helyszíneket keresnek Debrecenben, amelyek elsőre meghökkentőek lehetnek – osztotta meg észrevételeit.

A ceremóniamester találkozott már egészen szokatlan ötletekkel is eddigi pályafutása során. – Akadt olyan páros, amelyik egy gyorsétterem drive-in ablakánál fényképezkedett az éppen akkor megkapott ételekkel. Mi ez, ha nem egy tökéletes olcsó esküvői fotós helyszín?

Nem mindenki, de sokan törekszenek arra, hogy egyedi, tematikus esküvői fotók készüljenek róluk. Bár hozzá kell tenni, hogy egy jó esküvői fotós egy klasszikus helyszínen, Debrecen főterén vagy a Nagytemplom mögötti kertben is képes arra, hogy különleges felvételeket készítsen – mondta.

Mikos Ákos elárulta, ha segítséget kérnek tőle, akkor javasolni szokta az ifjú pároknak, hogy esküvői fotózás alkalmával ne csak a helyszín határozza meg a végeredményt, a hobbijukat vagy a foglalkozásukat is próbálják belevonni a fotózás tematikájába. – Tavaly volt egy extrém görkorcsolyázó párom, róluk készültek olyan képek, amelyeken a férj öltönyben és görkorival a lábán szerepelt – emlékezett vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában