életre szóló emlék

2019.05.18. 20:00

Hova menjünk fotózkodni a boldogító igen előtt?

Az esküvőszezon kezdetén górcső alá vettük, milyen fotós helyszíneket tartogat Hajdú-Bihar megye a házasulandó párok számára.

Fotó: Janics Attila

Az esküvői fotóalbum egy életen át emlékül szolgál, érthető tehát, ha a párok azt szeretnék, hogy felvételeik tökéletesre sikerüljenek. Kérdés, hogy mi a tökéletes? Ezt a személyre szabott, soktényezős dilemmát boncolgattuk Janics Attila fényképész, fotóriporter segítségével.

Csak otthonosan

– Elsődleges szempont, hogy a párok olyan helyszínt válasszanak, amely nemcsak tetszik nekik, hanem ahol jól is érzik magukat és nem feszengenek – szögezte le beszélgetésünk elején Attila, aki feleségével karöltve dolgozik, és immár hosszú évek tapasztalatait tudhatja maga mögött. – Sok megrendelőnk konkrét elképzelés nélkül keres meg minket, ilyenkor elbeszélgetünk velük, és megpróbáljuk kideríteni, hogy mire is vágynak valójában, milyen közeg illik leginkább a személyiségükhöz. Igazán jó képeket csak akkor lehet készíteni, ha jól érzik magukat a fotózás ideje alatt. Ha valaki irtózik a tömegtől, azt nem visszük a belvárosba fotózni, nem kérjük, hogy pózoljon a forgatagban.

Fotó: Janics Attila

Az esküvői ruha stílusa és a kiválasztott helyszín közötti összhang kérdése sokak fejében még csak fel sem merül. Nemúgy Janicsék Attiláéknál, ahol ez is lényegi szempontként működik a szervezés során. – A párom arra szokta kérni a menyasszonyokat, hogy mutassanak fotót a ruhájukról, ez alapján már el tudunk indulni, hogy milyen helyszínekben érdemes gondolkodni.

Fotó: Janics Attila

Másik kardinális tényező a fotós és a fotóalanyok közötti kémia. – Sokan kérnek tőlünk e-mailben árajánlatot, de azt szoktuk javasolni, inkább szánjanak rá fél órát egy személyes találkozóra, attól függetlenül, hogy végül minket választanak, vagy sem. Így biztosan kiderül, hogy tudunk-e majd együtt dolgozni – tette hozzá.

Klasszikus színtér

Az esküvői fotózások népszerű és közismert helyszíneinek java Debrecen természetközeli szegleteiben található. Aki rendszeresen kilátogat a Békás-tóhoz, már biztosan nem lepődik meg, ha elsétál mellette egy fehér ruhás menyasszony, de az Egyetem tér kultikus szökőkútjánál és a Nagyerdő kusza rengetegében is gyakran találkozhatunk esküvői ruhás párokkal.

– Debrecen gazdag tárháza a szép helyszíneknek, az ember nem is gondolná, mennyire el lehet fáradni abban, ha fotózás közben végigjárja a Botanikus Kertet. Gyönyörű hátteret biztosít a zeleméri templomrom környéke is, ahol ahány napszak, annyiféleképpen lehet fényképezni.

Fotó: Janics Attila

Olyan európai nagyvárosok, mint Budapest vagy Párizs nyilván sokkal több lehetőséget biztosítanak, a fényképészek ilyen közegben könnyebben ki tudják szolgálni a megrendelők egyre személyre szabottabb igényeit, ugyanakkor helyben, a bejáratott színtereken is lehet kreatívan dolgozni, csak új látásmódra van szükség. – Sokan választják esküvői fotózáshoz az Egyetem teret. Semmi kétség, hogy a Főépület gyönyörű látványt nyújt, de véleményem szerint túlságosan dominál a képeken. Inkább az épület belsejében fotóznám a párt, vagy az Egyetem sugárút közepéről, háttérben az épület sziluettjével, úgy máris teljesen más hangulatot árasztanak a képek – hangsúlyozta Attila.

Aki a belvárost választja, annak ott a Kölcsey Központ és a Modem környéke, amely a fotográfus meglátása szerint igen szerencsés helyszín, csakúgy, mint a Déri Múzeum, vagy Piac utca sétáló része, ahol a villamosok járnak.

Trendi helyek

Manapság nagyon népszerűnek számítanak az olyan helyszínek, mint a nyíradonyi Borostyán Med Hotel, vagy a téglási Degenfeld-Schomburg Kastély. Nemcsak gyönyörűek, hanem praktikusak is, hiszen a párok kapnak egy-egy szobát, ahol kényelmesen át tudnak öltözni. Janics Attilának egyébként az a véleménye, hogy aki rászánja a pénzt a fotózásra, az ne sajnálja az időt sem. Ezért azt tanácsolja a pároknak, hogy ha a környéken nem találnak olyan helyszínt, ami kedves a szívüknek, bátran vegyék nyakukba a világot, és addig menjenek, míg meg nem érkeznek a vágyott helyre, legyen az két folyó találkozása Szatmárban, vagy éppen a horvát tengerpart.

Fotó: Janics Attila

Tematikus fotózás

Fokozódik az igény a tematikus esküvői fotózások iránt is, még az extrémnek számító „trash the dress” (tedd tönkre a ruhád) is felüti néhányszor a fejét, ugyanakkor maga a helyszín is lehet extrém. Az autók vagy motorok szerelmesei fényképezkedhetnek gyönyörű járgányokkal egy olajos szerelőcsarnokban, a focirajongóknak ott a stadion, a vidéki élet kedvelői pedig elutazhatnak egy tanyára.

Fotó: Janics Attila

A fotózás szerveződhet azon kérdés köré is, hogy hol ismerkedtek meg a szerelmesek, vagy mi a közös bennük. Készültek már fényképek esküvői albumba szórakozóhelyen, moziban is.

Fotó: Molnár Péter

Van, amikor a megismerkedés helyszínét egyszerűen nem lehet megfotózni, ilyenkor azt is figyelembe vehetjük, hogy mi a közös hobbi. Egy olyan párnak, amely szeret horgászni, nem sokáig kell ajánlgatni a folyópartot, hiszen ha úgy adódik, hajlandó lesz térdig gázolni a Tiszában egy klassz fotó kedvéért. Ahogy Attila fogalmazott: attól lesz különleges egy helyszín, ha mi azzá tesszük.

Tari Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában