Magyar Szürkék Útja

2023.10.25. 14:50

Turisztikai látványosságokkal bővült nyolc hajdú-bihari település a vármegyei önkormányzat projektje által

Az Oxenweg - Magyar Szürkék Útja elnevezésű TOP-os projektet a vármegyei önkormányzat kezdeményezésére hívták életre, a zárórendezvényt szerdán tartották meg.

Gubányi Patrik

A Magyar szürkék útja program projektzárója Debrecenben

Forrás: Czinege Melinda

Még 2017-ben indította újtára a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat és konzorciumi partnerei azt a nyolc helyi települést érintő uniós támogatású, TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektet, amelynek a célja, hogy a korabeli állattenyésztést (főként a szürkemarha-tenyésztést), valamint az ahhoz kapcsolódó pásztoréletet és kézművességet egy-egy meghatározó helyszínen bemutathassák a látogatóknak. Ezáltal a vármegye piaci pozícióját megerősítsék külföldön és belföldön egyaránt.

Mint arról korábban Bulcsu László, a vármegyei önkormányzat alelnöke beszámolt portálunknak: 2014-ben fogalmazták meg azt, hogy az operatív programok turisztikára fordítható támogatási forrásaiból legalább egy tematikus útvonalat létrehoznak a megyében. Fontos volt, hogy a helyi turizmusnak adjunk új tematikát, új megközelítést innovatív megoldások bevezetésével. Azt szerettük volna többek között ezzel elérni, hogy a Hajdú-Biharba látogató turista ne csak az adott települést ismerje meg, ahol megszállt, hanem fedezze fel a környező helyeket is – húzta alá.

A program zárórendezvényét szerdán délelőtt tartották meg az Erdőspuszta Club Hotelben, ahol a fejlesztésben érintett települések vezetői, és a pályázat sikerességében közreműködő személyek voltak jelen.

Be fog érni a munka gyümölcse

Bulcsu László köszöntőjében elmondta, hogy a projekten dolgozók erőn felül azon voltak, hogy teljesítsék az elképzeléseket és az elvárásokat, ami részben sikerült. Úgy véli, hogy még mindig sokkal többet ki lehetne hozni annak tartalmából, de bízik benne, hogy előbb-utóbb teljesen beérik majd a munka gyümölcse.

A program elgondolása, stratégiai felfogása egyáltalán nem volt rossz, főleg, hogy a vármegyében még senki nem csinált ilyet

- tette hozzá a vármegyei önkormányzat elnöke.

Bulcsu László
Bulcsu László a szerdai rendezvényen
Forrás: Czinege Melinda

A projektet több mint nyolcszázmillió forintból valósították meg. Ennek keretében létrejött egy Hajdú-Bihar vármegye területén húzódó tematikus útvonal. Ez elsősorban a magyar szürke tenyésztéséhez és kereskedelméhez kapcsolódó kultúrtörténeti örökséget igyekszik bemutatni.

A tematikus út egyes településein megvalósult fejlesztések

  • Balmazújvárosban a Semsey-kastély pince részén látványraktárat alakítottak ki, ami a néprajzi gyűjtemény bemutatását szolgálja. Továbbá létrejöhetett a Veress Péter Emléktér és a Kézműves Közösségi Ház is.
  • Hajdúböszörményben megvalósították a Magyar Szürke Emlékházat és Kézműves udvart, ahol a pásztoréletet és az ahhoz fűződő kézművességet tárják a látogatók elé.
  • Hajdúnánáson felépítették a Portéka Házat és a Tanösvényt.
  • Hajdúszoboszlóra immáron a Fejedelmi Kincstárba is várják az érdeklődőket, akik a Bocskai-koronát és jogart is szemügyre vehetik. Ezen felül a településen felújították és bővítették a Bocskai Múzeumot.
  • Hortobágyon korszerűsítették a szabadtéri színpadot és lelátót, mely számos kulturális esemény színvonalas lebonyolítására ad lehetőséget.
  • Nagyhegyesen ökoturisztikai látógatóközpont biztosítja az arra járóknak az önfeledt szórakozást. A megépült kilátó segítségével a szürke marhák életét, valamint a daruvonulást lehet megnézni.
  • Nádudvaron a régi polgármesteri hivatal neoklasszicista épületében kiállító- és fogadóteret alakítottak ki, ahol látható a pásztorélet és a hajóutak történetiségét bemutató térképkiállítás.

Hajdú-Bihar vármegye önkormányzata interaktív turisztikai információs terminált szerzett be mind a nyolc konzorciumi tagnak. De a projekt bemutatására szolgáló applikációt is kifejlesztettek, és a rendezvények lebonyolításához szükséges eszközöket is vásároltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában