Közgyűlés

2023.06.22. 13:22

Megy vagy marad? - a Roncsbár jövőjéről is döntöttek a közgyűlésen

A debreceni közgyűlésen a polgármester elmondta, miért indokolt a Fórum bővítése.

Körvonalazódni látszik a megoldás a szórakozóhely sorsát illetően

Forrás: Czinege Melinda

Elcseréli bizonyos ingatlanjait az önkormányzat a Fórum bevásárlóközpont bővítését tervező cég ingatlanjaival; erről is döntött a debreceni képviselő-testület június 22-i ülésén. Az előterjesztés szerint a Dexium Ingatlanfejlesztő Kft. és a Fórum Bevásárlóközpont Zrt. a Fórum Debrecen Bevásárlóközpont bővítése érdekében ingatlancserére vonatkozó ajánlattal kereste meg Debrecen önkormányzatát. 

A bővítés elsődleges irányát a Bevásárlóközponthoz integrálható, az önkormányzat és a Cívis Ház Zrt. tulajdonában álló Csapó u. 21.-27. szám alatti ingatlanok jelentenék.

 Ez alapján a cserével érintett önkormányzati és a Cívis Ház Zrt. tulajdonát képező ingatlanok a Csapó u. 19., 21, és a kialakítás alatt álló Csapó utca 23-25-27. (illetve ezek önkormányzati részei), összesen 6 ezer 769 négyzetméternyi terület. (A népszerű Roncsbár a Csapó utca 27. szám alatt működik.)

A Dexium és a Fórum cserébe a Széchenyi u. 14. (beépítetlen terület), 16. (saját használatú út), Arany János u. 7., Fórum hőközpontot ajánlotta fel, összesen 6 ezer 148 négyzetméternyi területet.

Minden területet fejleszteni kell

Papp László képviselői kérdésre kifejtette: a Széchenyi utcai ingatlan jelenleg a belváros parkolási nehézségeit enyhíti. Ez a közeljövőben is így lesz, azonban a Debrecen2030 stratégiában szerepel több olyan fejlesztési elképzelés is, amelyekre alkalmas lehet az a terület. 

Arra vonatkozóan, mi a garancia arra, hogy a Dexium, illetve a Fórum a szándékbában álló beruházásokat megvalósítja, Debrecen polgármestere elmondta: csak a város szabályozási tervében meghatározottak szerint építkezhetnek az adott területen.

– Az elmúlt 14 évben gyakorlatilag érdemi, jelentős kereskedelmi fejlesztés nem volt Debrecenben. Ha megnézzük a város 2009-es állapotát, majd összevetjük a 2023-as állapottal, akkor láthatjuk, milyen jelentős változások történtek. A gazdaság erősödésének a hatásai a következő években még meghatározóbbak lesznek – mondta a Fórum bővítésével kapcsolatban Papp László. Mint kifejtette, az látható, hogy a régión belül Nagyváradnak voltak csak jelentősebb kereskedelmi beruházásai az elmúlt években. Úgy fogalmazott, egy város életében az a jó, jövőre vonatkozó stratégia, ha a városvezetés minden területre figyel és igyekszik azt előmozdítani.

 A kereskedelmi célú fejlesztések nem feltétlenül önkormányzatiak, éppen ezeket csak előmozdítani tudjuk. Tizennégy év után szükségesnek tartom, hogy a város kereskedelmi szempontból előre tudjon lépni és az itt termelt jövedelmeket jelentős részben legyen lehetőség minél jobb minőségi feltételek mellett Debrecenben elkölteni

 – tette hozzá.

Több ingatlanügyben döntöttek

– Amikor ennek a fejlesztésnek a gondolata először bekerült a közgyűlés elé, akkor nagyon sok észrevétel érkezett arra vonatkozóan, hogy a Roncsbárt meg kell védeni. Éppen ezért mielőtt ezt az előterjesztést a közgyűlés elé terjesztettem, leültem a Fórum tulajdonosával, és jeleztem neki, hogy van egy olyan társadalmi igény, hogy a Roncsbár épületét helyi védelem alá helyezzük. A mai ülésen, az első napirendi pontban, el is fogadtuk ezt. 

A Roncsbár épülete helyi védettség alá került – mondta Debrecen polgármestere. A másik idevágó kérdésre, miszerint mi lesz a szórakozóhellyel, Papp László elmondta: még tartanak a tárgyalások a tulajdonosokkal, de van lehetőség olyan megoldásra, mely szerint a Roncsbár a belváros egy másik frekventált helyén tudjon újra üzemelni. 

A csereügyletet képező Fórum hőközpontjáról pedig elmondta: az új színház, s így az önkormányzat érdeke, hogy az a hőközpont a tulajdonukba kerüljön, ugyanis a Csokonai Fórum működtetése attól a hőközponttól függ.

Az ülés második részében a közgyűlés döntött két ingatlan értékesítéséről, a Borbíró téren található ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye részére, valamint a védőnői ellátásra szolgáló ingatlan és ingó vagyon ingyenes használatba adásáról a Debreceni Egyetem Klinikai Központ részére; továbbá a Debreceni Tankerületi Központtal és a Debreceni Szakképzési Centrummal kötött vagyonkezelési szerződések módosításáról is.

Ezekről itt írtunk bővebben:

A fentieken túl elfogadták a Borsos Miklós által készített Napozó férfi és a Medgyessy Ferenc által készített Napozó nő elnevezésű köztéri szobrok és a FIBA labda szobor közterületen történő elhelyezésére vonatkozó javaslatokat is.

 A közterületek elnevezéséről szóló előterjesztést szintén támogatták a képviselők.

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában