Előterjesztés

2023.06.19. 13:05

Megkaphatja az egyház a Borbíró téri ingatlanokat

Az ingatlanon óvoda is épült

Forrás: Napló-archív

Ingyenesen a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tulajdonba adhatja az önkormányzat az egyház által már régóta használt Borbíró téri ingatlanokat – derül ki az egyik közgyűlési előterjesztésből, melyről szintén tárgyal majd csütörtökön a debreceni képviselő-testület.

Az önkormányzat tulajdonában van a Borbíró téren található 5 ezer 212 négyzetméter „beépített terület” megnevezésű, valamint a „lakótelep” megnevezésű ingatlan egy 690 négyzetméternyi része, mindkettő a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ingyenes hasznosításában áll.

A nagyobbik ingatlanból az önkormányzat egy 700 négyzetméter nagyságú építési telket adott át 1993-ban templom építésére a Szent Domonkos Rend Magyarországi Provinciája részére a templom fennállásának idejére, de legalább 99 évre szóló térítésmentes használatba. 1994-ben további mintegy 4 ezer 400 négyzetméter nagyságú területet kapott térítésmentes használatba a Szent Domonkos Rend Magyarországi Provinciája és a Debreceni Szent László Plébánia kollégium, Down Centrum, valamint plébániai iroda és lakás építése céljából a létesítmények fennállásának idejére, de legalább 99 évre. Ezen területekből alakult ki a Borbíró tér 9. szám alatti ingatlan.

A Közgyűlés 2002-ben úgy döntött, hogy az ingatlanon lévő felépítmény tényleges tulajdoni viszonyának megfelelően, a Szent Domonkos Rend Magyarországi Provinciája részére biztosított földhasználati jogot a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye részére biztosítja változatlan feltétellel, tekintettel arra, hogy a felépítmények ténylegesen az egyházmegye beruházásában valósultak meg.

Időközben a 690 négyzetméternyi ingatlanon óvoda épült, és a területet a közgyűlés 2022-ben átadta az Egyházmegye részére ingyenes hasznosításba közfeladat – kulturális szolgáltatás, valamint sport, ifjúsági ügyek – ellátása céljából határozatlan időtartamra. Az Egyházmegye azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy a fenti ingatlanok tulajdonjogát szeretné ingyenesen megszerezni, mely által egyszerűbbé és hatékonyabbá válna számára az által végzett hitéleti, illetve köznevelési, kulturális, szociális sport és ifjúsági közfeladatai ellátását szolgáló vagyon működtetése, felújítása.

Amennyiben igennel szavaz az előterjesztésre a közgyűlés, az Egyházmegye az ingyenesen tulajdonába adott ingatlant 15 évig nem idegenítheti el, és azt a juttatás céljának megfelelően köteles hasznosítani, állagát megóvni; az ingatlanon 15 évig az önkormányzat javára szóló elidegenítési tilalom áll fenn, valamint az ingatlan hasznosításáról az Egyházmegye évente köteles beszámolni. 

Haon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában