Közgyűlés

2023.06.21. 11:07

Tündér, mátyásmadár és őrgébics Debrecenben

A BMW-gyár körüli utakat is sorra elnevezik

Forrás: Napló-Archív

Közterületek elnevezéséről is dönt a debreceni közgyűlés a június 22-i ülésén. A vonatkozó javaslat szerint a Pipóhegy utca folytatása ugyanazta nevet kapja (Pércsikert). Az Almáskert utcából nyíló, a Farkasalma utcát keresztező rövid utca Almáskerti köz, míg a Tündérmező utcát a Tündér utcával összekötő kis köz Tündér köz lehet (Bayk András kert). A  Biczó István kertben a Pacikert utcából nyíló, a Széncinege utcával párhuzamos vonalvezetésű utca Kékcinke utca; a Fülemüle utcából kiágazó, a Kuvik utcával párhuzamos vonalvezetésű utca Mátyásmadár utca; a Pelikán utcából kiágazó kis köz Pelikán köz; míg a Gébics utcából a Pacikert utca és a Monostorpályi út között nyíló feltáró út első szakasza Őrgébics utca lesz.

A Domokoskert utcához (Domokos Márton kert) párhuzamosan kapcsolódó földterület szintén Domokoskert utca lehet. 

A Gáspár György kertben az Apáterdő utcából a Virágsarok közzel párhuzamosan nyíló utca Palánta utca, a Viasz utca folytatása szintén a Viasz utca nevet kaphatja. A Pusztai úttal (Haláp-külterület) szemben déli irányban nyíló, közel 600 méter hosszú közterület elnevezésére Érsemjén utcát javasol az előterjesztés.

 Nagycsere belterületi városrész déli határoló útjának az Erdősor utca és a Fakopáncs utca közötti szakasza Küllő utca lehet. Fancsikán egy utca elnevezésére – a közelében 1773-ban volt „Csenki telek”-re utalva – a Csenkitelek utcát javasolja az előterjesztő.

A mérnökök is utcát kapnak

Az épülő BMW-gyár körüli utak elnevezése is a képviselők elé kerül majd. A Bajor útból kiágazó közút elnevezésére – támogatva a kérelmező Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. indítványát – a Csonka János utca nevet javasolja az előterjesztés, a robbanómotoros gépjármű és az első magyar autó konstruktőrére emlékezve. 

A Bajor útból kiágazó másik közút Röck István utca lehet. Röck István gépgyára 1841-től a különféle mezőgazdasági gépek készítését vette gyártási körébe, így a magyarországi gépgyártásban élen járó tevékenységet folytatott. A BMW körútból kiágazó közutat pedig – a magyar villamosipar elindítója után – Mechwart András utcának nevezhetik el.

HAON

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában