Közgyűlés

2023.06.19. 16:34

Eladnák a volt Pedagógus Művelődési Házat, a védett értékei megőrzésével

A debreceni önkormányzat biztosítékot kér arra, hogy a vevő az utcafronti épületet megtartja.

A homlokzatot meg kell tartania a majdani vevőnek

Forrás: Czinege Melinda

Ingatlanok értékesítéséről is döntenie kell csütörtökön a debreceni képviselő testületnek.

A Bethlen u. 14. szám alatt található, „lakóház, udvar” megnevezésű ingatlant nyilvános pályáztatás útján értékesítenék. Az 1423 négyzetméter területű épület utcafronti részén két épületszárnyból álló, részben alápincézett, földszintes közösségi épület (volt Pedagógus Művelődési Ház) található.

 A jobb oldali udvari épületrészben 5 darab, részben alápincézett, földszintes lakás található. Mindkét épületszárny üresen áll. Az ingatlan helyi egyedi védelem alatt áll, ezért a tervezett hasznosítás során az utcafronti épületet meg kell tartani, ennek garantálására a pályázati felhívás pályázati biztosíték nyújtását írja elő.

Védelem alá tartozik többek közt az eklektikus utcai homlokzat és az épület tömegformálása; az épület zártsorú kialakítása; az eklektikus díszítésű nagykapu; a téglaboltozatos pincék kialakítása; a homlokzati vakolatdíszek; a hármasával összefogott, négyzetes kialakítású padlásszellőzők; a zárópárkány kialakítása és az azt alátámasztó kőkonzolok.

Az ingatlanforgalmi szakértők az ingatlan forgalmi értékét nettó 231 millió 720 ezer forint (162 ezer 839 forint/négyzetméter) összegben állapították meg. 

A Magyar Államot elővásárlási jog illeti meg. A vételár alsó határa a fent említett összeg, és a pályázó köteles további 25 millió forint összegű pályázati biztosítékot nyújtani, mely nyertes pályázat esetén óvadékká alakul át. Az óvadék a teljes vételár megfizetését követő 2 év leteltével a vevő részére visszafizetendő,

amennyiben a hasznosítás során az utcafronti épület megtartására vonatkozó kötelezettségének eleget tett (kamat vagy egyéb hozadék nincs).

Elsőre nem kelt el

A Rákóczi utca 13. szám alatti, „kivett garázs, udvar” megnevezésű, 2 ezer 600 négyzetméter nagyságú ingatlan belvárosi kisvárosias lakóterület építési övezetbe tartozik, mely 50 százalékos mértékben beépíthető, a zöldterület legkisebb mértéke 40 százalék. Az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint „műemléki környezet és régészeti lelőhely” jogi jelleg bejegyzés szerepel az ingatlanon, mely nem akadálya az értékesítésnek. Állapotromlással járó tevékenység azonban csak meghatározott engedéllyel végezhető.

Az ingatlanforgalmi szakértők az ingatlan forgalmi értékét nettó 358 millió 650 ezer forint (137 ezer 942 forint/négyzetméter) összegben állapították meg. Az ingatlant árverés útján értékesítenék, a fenti induló licitár megjelölésével.

 Az előterjesztés azt is megjegyzi, hogy ezt az ingatlant tavaly már árverezték a Rákóczi utca 11-15-17. szám alatti ingatlanrészekkel együtt, azonban a folyamat eredménytelenül zárult.

HAON

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában