Közgyűlés

2023.06.19. 12:39

Napozó emberek és kosárlabda: köztéri szobrokkal gazdagodhat Debrecen

Három szobrot kaphat a város adományként.

A két napozó szobra a Borsos-villa parkjába kerülhet

Forrás: Városháza

A Borsos Miklós Napozó férfi és Medgyessy Ferenc Napozó nő elnevezésű köztéri szobrokat a Borsos-villa melletti parkosított területen helyezhetik el – erről is dönt a debreceni közgyűlés csütörtökön.

Mint az előterjesztés írja, a Biggeorge Alapkezelő Zrt. képviselői azzal keresték meg a debreceni önkormányzatot, hogy a tulajdonukban lévő, két védett köztéri szobrot az önkormányzatnak szeretnék adományozni, amennyiben a város biztosítja azok méltó elhelyezését. 

A Borsos Miklós szobrászművész által készített Napozó férfi és a Medgyessy Ferenc szobrászművész által megformált Napozó nő elnevezésű műtárgyakkal kapcsolatban a tulajdonos a művek szállítását és elhelyezését, valamint gondozását, esetleges restaurálását kérte az önkormányzattól.

„A debreceni megkeresés nem véletlen, hiszen a felajánlott két szobor közül az egyik Medgyessy Ferenc munkája, akinek képzőművészeti hagyatékát a Magyar Nemzeti Galéria mellett a Déri Múzeum is őrzi. Medgyessy köztéri művészete olyannyira jelen van a városban, hogy az elhelyezni kívánt Napozó nő című szobor másik példánya 1982 óta – az egykori Nagyerdei Strand – a mai Aquaticum Strand területén áll. A másik alkotást a 20. századi figurális szobrászat – Medgyessy mellett – legismertebb alkotója, Borsos Miklós készítette. 

Gyakorlatilag ez az egyetlen, ilyen tematikájú szobor, amit kivitelezett. A Napozó férfi tehát egyedi, ami a műnek különleges helyet biztosít a Borsos-életműben

” – hangsúlyozza az előterjesztés.

A parkban helyezik el

A két alkotást a Kulturális Javak Bizottsága védett tárgyegyüttessé nyilvánította, kivételes kulturális jelentőségüket együttesen őrzik. Mindkét alkotás 1955-ben készült, faragott kőszobor. Elhelyezésükkel kapcsolatban az önkormányzat több szakértő véleményét is kikérte, és közreműködésükkel több helyszíni bejárást is tartott. Győrfi Lajos szobrászművész műtárgyvédelmi szempontból nem tartotta megfelelőnek a művek nagyerdei, erdős-fás környezetben történő elhelyezését, mert a mészkő a lomb okozta környezeti hatásokra érzékeny. 

Ezért alternatív megoldásként Kovács Péter építész és Gábor István főépítész a Borsos-villa gondozott, füves környezetét javasolta. A mintegy 500 négyzetméter egybefüggő, napos, délnyugati tájolású, néhány fenyővel árnyékolt területen lévő domb oldalán a zöldfelülettel egy szinten, egy-egy betonalapra helyezve, egymástól mintegy 10 méterre kerülnének a fekvő figurák. 

A betonalap köré kirakott bazaltkockák biztosítanák a terület biztonságos gépi fűnyírását. A Borsos-villa melletti zöldterület ideális környezet lehet a két szobor végleges felállítására.

Köszönetképpen

Egy FIBA labda szoborral is gazdagodhat a város. Mint a vonatkozó előterjesztés írja, 

a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (Federation Internationale de Basketball – FIBA) köszönetét fejezi ki Debrecennek az elmúlt három év kosárlabda világeseményeinek magas színvonalú lebonyolításért, és hálája jeléül egy köztéri szobrot szeretne elhelyezni Debrecenben.

A FIBA svájci központja Andrés Lasanta spanyol szobrászművészt kérte fel egy szoborterv elkészítésére, aki egy mintegy 197 cm magas, stilizált kosárlabdát tervezett, melyet két tenyér fog közre. Az időjárásnak ellenálló, nemesített rozsdafelületet képező acélötvözetből (un. corten acél) készülő szobor a dobómozdulat előtti állapotot rögzíti, amikor a dobókéz és a támaszkéz együtt emeli a magasba a kosárlabdát. A leendő kompozíció egy 30 cm-es betonalapon áll, a talajszint alatt pedig egy erős aljzatbeton tartja a művet. A szobor elkészítésének, valamint szállításának költségeit a FIBA biztosítja.

A FIBA labda az Oláh Gábor utcai sportkomplexum előtti zöldterületre kerülne és az önkormányzat tulajdona lenne. 

A szobor elhelyezését követően a FIBA felhasználási és adományozási szerződés keretében ingyenes átadja a szobrot az önkormányzat részére.

HBN


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában