Gazdaság

2024.04.16. 17:26

Indul az MKIK-KAVOSZ vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat

Terítéken a kamara által nyújtott lehetőségek, a Széchenyi Kártya, az ESG, az innováció és a mesterséges intelligencia.

Haon.hu

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, mellette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Forrás: MTI/Soós Lajos

Április 17. és május 29. között lesz elérhető a vidéki nagyvárosokban és Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a KAVOSZ Zrt. közös, országos gazdasági rendezvénysorozata. A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja. A roadshow első két állomása április 17-e Debrecen és április 18-a Miskolc.

Az ingyenes szakmai rendezvény célja, hogy a jelenlévők átfogó képet kapjanak a hazai gazdasági helyzetről, lássák azokat a pénzügyi és fejlesztési lehetőségeket, amelyek segíthetik a kis- és középvállalkozásokat. A szervezők közös érdeke, hogy minél több lehetőséget biztosítsanak a vállalkozások részére, hogy információt szerezzenek vállalkozásuk hatékony fejlesztése érdekében.

Napról-napra újabb és újabb kihívásokkal kell a vállalkozásoknak szembenézniük. A válságok kezelése, a gazdaság újraindítása, a vállalkozások védelme, finanszírozása és fejlesztése közös felelősség és érdek – ez a szándék hívta életre idén a 10 állomásból álló rendezvénysorozatot.

Kiemelt téma lesz a mesterséges intelligencia (MI), amelynek kérdésével szinte minden vállalkozásnak foglalkoznia kell. Az elmúlt év a mesterséges intelligencia éve volt, amióta 2022 végén megjelent a ChatGPT, hirtelen széles körben tudatosult a technológia korszakalkotó jelentősége, mindenki rácsodálkozott a forradalmi chatbotra, pedig ez csak a jéghegy csúcsát jelenti. A gazdaság számára is új időszámítás kezdődhet, ha a megfelelő kezekben hasznosul a digitalizáció legújabb vívmánya. Viszont még kevesen értjük igazán, hogy valójában mire is tudjuk majd a mindennapokban használni ezeket az új lehetőségeket. Hogyan profitálhatunk abból, ha gyorsan reagálunk és a versenytárasinkat megelőzve adaptáljuk a technológiát? Mi van a Chat GPT-n túl? A konferencián ezekre a kérdésekre igyekeznek majd az előadók konkrét válaszokat adni.

Az MKIK Innovációs Kollégiuma előadásában azt járja körül, hogy mit jelent egy adott kkv szemszögéből az innováció? Lehet, hogy már innovátor valamiben, csak még nem így tekintett az adott kérdésre? Ahogy a vállalkozások között is vannak eltérések, abban is lehet különbség, kinek mi az innovációs potenciálja. A versenyképes működés elengedhetetlen feltétele, hogy a vállalkozó felismerje innovációs lehetőségeit, amiket versenyelőnnyé tud alakítani. Hogyan történik ezeknek a lehetőségeknek az azonosítása, hogyan zajlik egy innovációs folyamat és ki tud nekik ebben utat mutatni? Ezekre a kérdésekre keresnek és adnak válaszokat az eseményen.

A rendezvényen a Nemzetgazdasági minisztérium képviselői a vállalkozások számára az aktuális támogatási lehetőségeket mutatják be.

A rendezvényeken többek között előadást tart Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki aktuális gazdasági helyzetről, kilátásokról, a növekedést segítő, illetve a vállalkozások számára nyújtott fejlesztési lehetőségekről ad átfogó képet.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója mutatja be a Széchenyi Kártya Program által nyújtott finanszírozási megoldásokat. A Széchenyi Kártya Program 5 százalékos fix kamatozású forráslehetőségeivel a vállalkozások megvalósíthatják fejlesztési elképzeléseiket. 

Sosem a saját fejünk után megyünk: a vállalkozások mögött emberi történetek és családok állnak, naponta 400-600 vállalkozást hallgatunk meg, és az ő igényeiket csatornázzuk be a döntéshozók felé. A mostani rendezvényen részletesen bemutatjuk a Széchenyi Kártya Program által nyújtott legjobb finanszírozási lehetőségeket, amelyekkel a vállalkozások biztosíthatják működésüket és megvalósíthatják fejlesztési elképzeléseiket

– tette hozzá Krisán László.

Ugyancsak előadó lesz Kende-Hofherr Krisztina a TMC Group ügyvezetője, aki a vállalati teljesítményről állít össze előadást. Megengedhetjük-e magunknak azt a luxust a mai világban, hogy nem foglalkozunk tudatosan a márkánk építésével? – teszi fel a kérdés és folytatja, igaz-e az állítás, hogy aki nem látszik az nem is játszik. Fontos-e kilógnunk a tömegből és ha igen, milyen eszközeink vannak erre? A kisvállalkozásokat coacholó menedzser ezt a témát járja körül.

A rendezvény témája lesz még az ESG, illetve a ESG-re való felkészülés, ugyanis ez a vállalatok mindennapjainak részévé válik a közeljövőben. Ebben a felkészülésben kíván hathatós, gyakorlatias és vállalkozásszerű támogatást nyújtani a KAVOSZ E-Green Zrt., mely szervezet küldetésének egyik alapvető eleme a fenntartható világ felé történő átmenet megkönnyítése a KKV-k számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában