Kultúra

2024.04.29. 20:43

Csikos Sándor, a Nemzet Színésze lesz a Debreceni Egyetem vendége

A színművésszel Lakó Zsigmond, a Művészeti Központ igazgatója beszélget május 3-án 17 órától a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban, A Szigetnél.

Haon.hu

Csikos Sándor, a Nemzet Színésze érkezik a Debreceni Egyetemre

Forrás: unideb.hu

A meghívás apropója, hogy áprilisban Csikos Sándort választották a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi birtokosai a januárban elhunyt Benedek Miklós helyére - írja az unideb.hu. A címet azok a művészek kaphatják meg, akik betöltötték 62. életévüket, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltöttek. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre.

Debrecen díszpolgára, a 80 éves Csikos Sándor – az ugyancsak debreceni – Kóti Árpád után a második vidéken játszó művész, aki bekerült a rangos társaságba.

A hallgatóknak is hasznos

– A DE BTK Művészeti Központ kiemelt feladatként kezeli a kapcsolattartást a város vezető kulturális intézményeivel, így a hallgatóknak lehetőségük van az egyetem oktatói mellett – többek között – a Csokonai Nemzeti Színház, a Déri Múzeum, a MODEM és a Vojtina Bábszínház szakembereitől is tanulni a közösen indított kurzusok keretében – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Lakó Zsigmond.

A Művészeti Központ igazgatója kiemelte: a diákok számára a tapasztalatszerzésen túl az is előnyt jelent, hogy személyes kapcsolatokat építhetnek ki a kulturális szféra nagy munkáltatóival, akikkel már a diploma megszerzése előtt találkoznak, ugyanakkor a központ munkatársai is visszajelzést kaphatnak arról, milyen elvárásokra kell felkészítenünk a hallgatókat, mint az intézmények leendő munkatársait.

A központ a kurzusok mellett rendszeresen szervez közös programokat a város kulturális intézményeivel, ennek keretében látja vendégül az egyetem Csikos Sándort, a Nemzet Színészét.

A színművésszel Lakó Zsigmond, a DE BTK Művészeti Központ igazgatója, valamint Györgyi Kata és Kosina Dávid, a Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium hallgatói beszélgetnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában