Elismerés

2022.03.14. 17:31

Kossuth-díjat kapott Csikos Sándor színművész

Magyarország köztársasági elnöke a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Kossuth-díjakat adományozott.

Csikos Sándor színművész

Forrás: Napló-archív

A kitüntetettek között találjuk Csikos Sándor színművészt is. 

 

A Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész 1941. október 28-án született Karcagon.

 

1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezt követően 1969-ig a Miskolci Nemzeti Színház, 1969-től 1972-ig az Irodalmi Színpad tagja volt. 1972-74-ben a debreceni Csokonai Színházban, 1974-1975 között a győri Kisfaludy Színházban játszott. 1975-től 1984-ig ismét a debreceni színház művésze, közben 1979-től 1984-ig a debreceni Színjátszó Stúdió beszédoktatás tanára is volt. 1984 és 1993 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban dolgozott, 1990-93-ban a színház igazgatója is volt. 1993 óta ismét a debreceni színház tagja.

Több mint öt évtizedes pályafutása során kétszáznál is több szerepet játszott el, egyike azon magyar színészeknek, akik a legtöbbször léptek színpadra Az ember tragédiája Luciferjeként.

A Csokonai Színház kiadásában 2021-ben jelent meg az eddigi gazdag életútját bemutató kötet Csikos Sándor –Kulisszák nélkül címmel.

 

1987-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2012-ben érdemes, 2017-ben kiváló művész lett, írja az MTI.

 

Csikos Sándor: ez a díj Debrecennek és a Csokonai Színháznak is szól

 

– Lassan fogom fel! Meg vagyok hatódva, meg vagyok illetődve, ha arra gondolok, kik kapták meg, és kik nem kapták meg – idézi Csikos Sándort a Csokonai Színház közleménye. – Hatvan éve vagyok a pályán, ebből Debrecenben negyven évet töltöttem. Úgy gondolom, ez a díj Debrecennek és a Csokonai Színháznak is szól. Hogyan maradtam itt, és miért jöttem vissza mindig? Itt kiváló társulatra, művésztársakra és közönségre találtam.

A tehetséget két dolog táplálja: a bizalom és a siker. Ettől a várostól, ettől a színháztól bizalmat kaptam, és ezt meg akartam hálálni.

Itt én azt csinálhattam, amiért erre a pályára jöttem. Életre szóló barátságok köttettek itt: Simor Ottó, Kóti Árpád, Léner Péter, Lengyel György, és még sokan mások – tette hozzá a színművész.

Csikos Sándor, miután átvette a Kossuth-díjat | Forrás: MTI/Illyés Tibor

– Olyan darabokban próbáltam és játszottam, amelynek szerzői ott ültek a nézőtéren, lehetett kérdezni, problémákat megbeszélni. Szabó Magda, Szakonyi Károly, Hubay Miklós, Borbély Szilárd – megint nem teljes a névsor. Itt találtam meg azt a lehetőséget, mondhatom, mert úgy fogtam fel, hivatást, ami életem meghatározó részévé vált: a tanítás. Közel harminc év: a Debreceni Színjátszó Stúdió három éve és az Ady Gimnázium huszonhét éve. És most nagy örömömre folytathatom a SZFE-n: beszédet tanítok az elsőéveseknek. Nagy öröm számomra, hogy munkámat elismerték! – zárta szavait az immár Kossuth-díjas Csikos Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában