Helyi gazdaság

2023.11.28. 14:03

Küszöbön az egyesülés, közösen folytathatja a debreceni gazdaságot is pörgető két nagyvállalat

A Vitesco igazgatósága állásfoglalást adott ki a Schaeffler vételi ajánlatáról.

Haon.hu

A Vitesco Technologies debreceni telephelye

Forrás: Napló-archív

Indoklással ellátott állásfoglalást közölt a Vitesco Technologies a Schaeffler nyilvános vételi ajánlatáról hétfőn. Portálunkhoz eljuttatott közleményükben egyúttal azt is jelezték, hogy üzleti kombinációs megállapodást kötnek a vállalattal. 

Október közepén a Haon is írt a Schaeffler AG a Vitesco Technologies Group AG részvényeire vonatkozó vételi ajánlatáról, valamint arról, hogy a Schaeffler kezdeményezte a két cég egyesülését. Mint ismert, mindkét vállalat rendelkezik debreceni gyárral, amelyek évek óta meghatározóak a vármegyeszékhely gazdasági és társadalmi életében egyaránt.

Stratégiai előnyt jelenthet az egyesülés

A Vitesco mostani közleményében az áll, hogy a megállapodás meghatározza az üzleti kombináció legfontosabb paramétereit és a két vállalat közötti jövőbeni együttműködés kereteit. Ennek főbb pontjai az alábbiak:

  • A Vitesco Technologies részvényeire vonatkozó ajánlati ár részvényenként 94 euróra emelkedett.
  • A Schaefflerrel aláírt megállapodás tartalmazza a potenciális egyesülés legfontosabb paramétereit és a tranzakció előkészítéséhez és végrehajtásához szükséges további együttműködés kereteit.
  • A Vitesco Technologies igazgatósága és felügyelőbizottsága a megállapodásnak megfelelően konstruktívan támogatja a vételi ajánlat és az üzleti kombináció megvalósítását.

Azt írták, egyetértenek a Schaeffler véleményével, miszerint egy egyesített vállalat létrehozása jelentős stratégiai előnyökkel járhat bizonyos területeken. Üdvözlik továbbá azt az álláspontot, miszerint „a Schaeffler által felvázolt szinergiákat elsősorban növekedéssel és hosszú távú értékteremtéssel szükséges elérni, nem pedig telephelyek bezárásával vagy munkahelyek megszűnésével.”

Az üzleti kombinációs megállapodásban azt is leszögezték, hogy az egyesült társaságot a németországi Herzogenaurachból irányítják.

A fennmaradó divízióközpontok allokációjának részleteiről egyeztetést folytat a Vitesco Technologies és a Schaeffler. Hozzátették: a két cég tisztában van azzal, hogy a Vitesco-telephelyek mennyire fontosak az egyesült vállalat számára.

Az egyesített vállalat négy kiemelt divízióból fog állni, és megállapodás született többek között arról is, hogy a Vitesco Technologies és a Schaeffler az üzleti kombináció megvalósításának részeként figyelembe veszi a Vitesco-csoport erősségeit az egyesült társaság szervezeti struktúrájának megtervezésekor. Fontos kitétel, hogy a Vitesco Technologies munkavállalóinak foglalkoztatási feltételei – különös tekintettel a javadalmazásra vagy egyéb munkáltatói juttatásokra való jogosultságra – nem változnak az egyesült társaságban a tranzakció lezárásának azonnali hatályával.

A lefektetett alapelvek koordinálására egyenlő képviselettel rendelkező vegyes integrációs bizottságot hoznak létre.

Az igazgatóságok az átváltási arányról és az egyesülési szerződésről szóló megállapodások függvényében az egyesülést a Vitesco Technologies közgyűlése elé terjesztik határozathozatalra, és ha azt a szükséges többséggel jóváhagyják, véglegesítik. A Vitesco a vételi ajánlat lezárásáig, illetve az esetleges egyesülésig független vállalatként folytatja üzleti tevékenységét

– húzták alá a közleményben.

Egyénileg döntenek a részvényesek

Az igazgatóság és a felügyelőbizottság körültekintően és alaposan elemezte és értékelte a felajánlott ellenérték megfelelőségét. Ennek során az Igazgatóságok a saját álláspontjuk mellett figyelembe vették – egyéb tényezők mellett – a J. P. Morgan, a Lazard és a Perella Weinberg Partners nemmegfelelőségre vonatkozó véleményét.

Ezek alapján, értékelve a Vitesco Technologies jelenlegi helyzetét és fejlődési potenciálját, valamint az ajánlat általános körülményeit, az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság úgy ítéli meg, hogy a Vitesco Technologies részvényeiért kínált, megemelt ajánlati ár pénzügyi szempontból nem megfelelő.

Azok a részvényesek – hívják fel a figyelmet a közleményben –, akik a Vitesco Technologies Schaefflerbe történő tervezett egyesülése miatt nem kívánják megtartani a részesedésüket a Vitesco Technologiesban, elfogadhatják a vételi ajánlatot, vagy abban az esetben, ha a piaci ár magasabb az ajánlati árnál, a tőzsdén keresztül értékesíthetik a Vitesco Technologies részvényeiket.

Még ha a felajánlott részvényár nem is tükrözi megfelelően a társaság hosszú távú értékét, a tenderajánlat potenciálisan vonzó kilépési lehetőséget jelenthet a jelenlegi piaci környezetben a kockázatkerülő vagy rövid távú befektetők számára – írták.

Azok a részvényesek, akik nem fogadják el az ajánlatot, vagy nem adják el részvényeiket a tőzsdén, megtartják részesedésüket a Vitesco Technologiesban, és az egyesülés befejeztével részesedést kapnak az egyesült társaságban.

A részvényeknél alkalmazandó átváltási arányról a Vitesco Technologies és a Schaeffler egy későbbi időpontban állapodnak meg. Ez a megállapodás a Schaeffler és a Vitesco Technologies vállalati értékeinek meghatározása alapján jön létre, amelyet egy független értékelési szakértő készít el, az elfogadott értékelési elveknek megfelelően.

A Vitesco Technologies igazgatósága és felügyelőbizottsága hangsúlyozza, hogy a Vitesco Technologies részvényeseinek – egyéni szempontjaik mérlegelése mellett – saját maguknak kell dönteniük arról, hogy elfogadják-e az ajánlatot, és ha igen, milyen mértékben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában