Helyi gazdaság

2023.10.18. 12:14

Egyesülhet Debrecen gazdaságát meghatározó két iparvállalat

A Vitesco Technologies valamennyi érdekcsoportjának szempontjait figyelembe véve fogja értékelni a Schaeffler ajánlatát.

Haon.hu

A Vitesco Technologies debreceni üzeme. A két cég egyesülése közvetlen hatással is lehet a város gazdasági fejlődésére

Forrás: Napló-archív

A közelmúltban a Schaeffler AG (Schaeffler) vételi ajánlatot tett a Vitesco Technologies Group AG (Vitesco Technologies) részvényeire, továbbá kezdeményezte a két cég egyesülését

– tájékoztatott hivatalos közleményében utóbbi. Érdekesség, hogy mind a két vállalat rendelkezik debreceni gyárral, amelyek évek óta meghatározóak a vármegyeszékhely gazdasági és társadalmi életében egyaránt.  

– A Vitesco Technologies igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága a tőle elvárható gondossággal, a cég valamennyi érdekeltjének – beleértve az összes részvényest, valamint a vállalatot és annak munkavállalóit – érdekeit szem előtt tartva értékeli a Schaeffler által a Vitesco Technologies összes forgalomban lévő részvényére tett önkéntes nyilvános vételi ajánlatot, továbbá a két vállalat Schaeffler által kezdeményezett egyesülését – olvasható a közleményben. Mint írják, az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tudomásul veszi azokat az aggodalmakat, amelyek a Vitesco Technologies részvényeseiben és a munkavállalók képviselőiben a Schaeffler önkéntes ajánlatának múlt hétfői bejelentése óta felmerültek. Ezek az aggályok a felajánlott ár és a Vitesco Technologies esetleges fúziót követő kilátásai köré csoportosulnak.

Sikeres éveket tudhat maga mögött a Vitesco

A Vitesco Technologies-t 2021-ben vezették be a tőzsdére, globálisan a legnagyobb hajtásláncgyártók közé tartozik, és az iparágat sújtó jelentős nehézségek ellenére folyamatosan javította a nyereségességét. Sikeresen futtatta fel az elektrifikáció üzletágát, a villamosítási megoldások értékesítése 2022-ben meghaladta az 1 milliárd eurót.  

A 2022-es pénzügyi év során realizált több mint 10 milliárd eurós villamosítási megrendelésállomány a vállalat jövőbeli nyereséges növekedési pályájának garanciája. Az utolsó negyedévben beérkezett megrendelések 90 százaléka villamosítási termékekhez kapcsolódott. Ez egyértelműen mutatja, hogy az elektromobilitásra való átállás egyre jelentőségteljesebb, és a következő években ez lesz a növekedés fő hajtóereje. Az elektrifikációs üzlet várhatóan 2024-re válik nyereségessé. A Vitesco Technologies 2026-ra 5 milliárd eurós árbevételt céloz meg a villamosítási megoldásaival, ezen megrendelések 100 százalékát a vevők már előre lekötötték. Csak 2023-ban, még a Schaeffler ajánlatának bejelentése előtt, 39 százalékkal emelkedett a Vitesco Technologies részvényeinek árfolyama.  

Több szempontot is megvizsgálnak 

A Vitesco Technologies felügyelőbizottsága most egy független testületet hozott létre a Schaeffler nyilvános vételi ajánlatának értékelésére. Ez a különbizottság kizárólag a felügyelőbizottság olyan tagjaiból áll, akik semmilyen formában nem köthetők a Schaefflerhez.  

Az ajánlat értékelése során az igazgatóság és a felügyelőbizottság különbizottsága meg fogja határozni, hogy a Schaeffler által a Vitesco Technologies részvényeseinek felajánlott prémium pénzügyileg megfelelő-e valamennyi részvényes számára, figyelembe véve a vállalat értékét és a nyereséges növekedés perspektíváját egy olyan piacon, amely óriási lehetőségeket hordoz magában. A Vitesco Technologies részvényeseire gyakorolt pénzügyi következményeken túl azt is értékelni fogják, hogy a Schaeffler által tervezett egyesülés hogyan befolyásolja a vállalat stratégiai céljainak megvalósítását és a vállalat munkaerő-állományát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában