Helyi gazdaság

2023.01.18. 18:17

Egyensúlyba kerülhet a hajdúböszörményi költségvetés, de ehhez kellenek az intézkedések

Az energiaválsággal a hajdúváros is megküzd, a továbbiakban nagy segítséget jelent számukra az állam 444 millió forintos rezsitámogatása.

Forrás: Kiss Annamarie

Hajdúböszörmény működtetését 2023-ban a rezsitámogatás mellett a helyi költségcsökkentő intézkedések segítik. A részletekről szerdán a polgármesteri hivatalban számoltak be az érintettek.

Kiss Attila polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Kiss Attila polgármester elmondta: a város tudatosan készült az elmúlt években arra, hogy valamelyest függetleníteni tudja magát a külső energiaforrásoktól, több beruházást végeztek a cél érdekében. Ezek azonban a fűtésre nem alkalmazhatók, így a megnövekedett gázáraktól nem mentesítik a települést. A polgármester kifejtette, hogy a tavaly elvégzett – az akkor ismert, mintegy 1600 forintos gázárral számított – felmérés szerint az önkormányzati fenntartású intézmények és cégek fűtés- illetve elektromos energia költsége mintegy 1,4 milliárd forinttal növekedett volna meg. Az önkormányzat októberben 39 pontból álló takarékossági csomagot fogadott el.

– November óta szűkítettük a használt helyiségek számát a hivatalban. Hétfőn, kedden és szerdán normál rend szerint üzemel a hivatal, csütörtökön és pénteken viszont 55 helyiségünkből csak 11-et használunk. Ezzel ötödére csökkentjük a fűtésszámlát – részletezte a polgármester. Kitért arra is, hogy 

az államtól kapott 444 millió forint óriási segítséget jelent, ugyanakkor csak részét fedezi a működési költségeknek. Elmondta, hogy csaknem ugyanekkora forrást nyernek a megszorításokkal, és hozzátette azt is, hogy bizakodóak lehetnek az idei gázárbeszerzés alapján.

Fórizs László alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Komolyan vették az intézkedéseket

Hajdúböszörmény intézkedési terve sem a gyermekeket és az időseket ellátó intézményeket, sem a helyi egészségügyet nem érintette. Fórizs László alpolgármester a szerdai tájékoztatón beszámolt a tavaly novemberi és decemberi adatokról. Elmondta, hogy mindkét hónapban megtakarították a gázfogyasztás 25, a villamosenergia 15 százalékát. – A polgármesteri hivatalban 75 százalékos gázmegtakarítást értünk el, itt a villamosenergia terén 15 százalékos megtakarítást értünk el a két hónapban – részletezte.

Sőrés István alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Sőrés István alpolgármester arra mutatott rá: minden intézkedés annyit ér, amennyit meg tudnak belőle valósítani. Elmondta, hogy a város a kezdetek óta folyamatosan egyeztet a fenntartása alá tartozó mintegy 30 intézménnyel és a cégekkel is. – Partnerek voltak. Mindenki meghozta a szükséges intézkedéseket, saját hatáskörben vizsgálta meg, mi az, amit be tud vállalni, és tájékoztatta az ügyfélkört – sorolta.

Tiba István országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

A választókerület valamennyi települése (pártállástól függetlenül) kapott támogatást – hangsúlyozta Tiba István országgyűlési képviselő. Mint mondta, a döntésben és a forráselosztásban jelentős szerepe volt az önkormányzatok költségcsökkentő átszervezéseinek. – Ebben a helyzetben, ami rajtunk kívül álló okok miatt alakult ki, mindenkinek ki kell venni a részét abból, hogy minél kevesebb kártétellel, nehézséggel tudjunk túl lenni ezen az időszakon. Örülök annak, hogy a kormány méltányolta a településvezetőknek a megtett takarékossági intézkedéseit – emelte ki, egyúttal köszönetet mondva a választókerületben élő lakosságnak is, akik alkalmazkodni tudtak a megváltozott hétköznapokhoz. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a kormány megvizsgálja, hogy szükség van-e az önkormányzatok további megsegítésre.

A támogatást az önkormányzatok 12 részletben kapják meg. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában