Ingatlan

2022.11.23. 09:06

Ennyiért lehet most lakáshoz jutni a megyében, itt vannak a friss négyzetméterárak

Új elemzés mutatja meg a megyéhez kapcsolódó költözéseket.

Forrás: illusztráció / MW-archív

  • Az országon belüli költözéseket vizsgálta az ingatlan.com, az elemzések pedig külön-külön mutatják be a megyékre vonatkozó leglényegesebb számokat. Ezúttal Hajdú-Bihar került a fókuszba, a megyébe több mint 13 ezren érkeztek a múlt évben, miközben majdnem 15 ezren távoztak a költözési, pontosabban vándorlási adatok alapján, olvasható a portál közleményében.
  • A legtöbb beköltöző Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, a legtöbben pedig a Budapestre mentek. Hajdú-Bihar megyén belül pedig 8344-en költöztek másik településre.
  • Az eladásra kínált megyei lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyen 709 ezer forint volt november közepén. A legnagyobb kínálattal rendelkező megyei településeken - Hajdúsámsonban, Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón - pedig 442-537 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár.

Számottevő változások történtek a múlt évben az országon belül a lakáspiac motorját jelentő költözéseket tekintve az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokon alapuló elemzése szerint, amely ismerteti továbbá az úgynevezett vándorlási adatokat is. Többek között azt, hogy tavaly hányan költöztek be a megyébe és hányan távoztak onnan. Az elemzésből kiderül az is, hogy a megye legnagyobb ingatlankínálattal rendelkező városaiban hogyan alakultak novemberben az eladásra váró lakások az átlagos négyzetméterárai.

Mi történt az országban?

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője az országos adatokat értékelve közölte: „Az állandó vándorlások mérlege alapján a múlt évben a megyék közül Pest megye volt a legnépszerűbb, összesen több mint 62 ezren költöztek oda bármelyik másik megyéből vagy Budapestről. Igaz, ezzel párhuzamosan 46 ezer Pest megyei lakos költözött valamelyik másik megyébe vagy a fővárosba. Sokan választották új lakhelyüknek Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye valamelyik települését, azaz a beköltözéseket tekintve Pest megye után ezek voltak a legnépszerűbb célpontok.”

Balogh László hozzátette: „A különböző megyékből indult költözések alapján kiderült az is, melyek voltak 2021 leghűségesebb megyéi. Az állandó lakhelyet váltók közül a legnagyobb – 85 százalékos - arányban Győr-Moson-Sopronban találtak új otthonra a megyén belül az érintettek. A nyugati határmegyét Baranya és Vas megye követi 80 százalék feletti eredménnyel, Csongrád-Csanád megyében pedig a költözők 59 százaléka településen belül váltott lakhelyet. Hasonlóan magas a településen belül költözők aránya Hajdú-Bihar és Békés megyében is, ahol az elköltözők 57 százaléka maradt az adott településen belül.”

Az országos áttekintés után az elemzés ismerteti Hajdú-Bihar adatait.

A megyébe 13 153-en érkeztek másik megyéből vagy éppen a fővárosból: a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, valamint Budapestről érkeztek, mégpedig összesen majdnem 3 ezren. Ezzel párhuzamosan 14 661-en költöztek „ki” a megyéből, körükben Budapest, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen 3471-en választották. Hajdú-Bihar megyén belül pedig több mint 28 ezren váltottak lakhelyet, 8344-en másik településre, közel 20 ezren pedig az adott településen belül költöztek el.

Árkörkép a megyéből

A hirdetési portál elemzése a megyére november közepén jellemző árakat is bemutatja az eladásra váró 5313 ezer lakóingatlan adata alapján. A megyeszékhelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker- vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 709 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 52,8 millió forint volt.

A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül Hajdúsámsonban 450 ezer, Hajdúböszörményben 442 ezer, Hajdúszoboszlón 537 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 38,5,-47,9 millió forint között szóródott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában