Beruházás

2022.11.07. 15:50

Csaknem kétszáz debreceni munkahelyet szilárdított meg a Hajdúhús most átadott beruházása

A húsipar fejlesztése nemzetbiztonsági kérdésnek felel meg a miniszter szerint.

Forrás: Molnár Péter

Csaknem hatezer négyzetméteres üzemcsarnokot és hűtőházat adtak át a Hajdúhús Diószegi úti telephelyén hétfőn délután.

A projekt azon kormányzati program részeként jöhetett létre, amely a koronavírus-járvány által hátrányosan érintett közép- és nagyvállalatokat támogatással ösztönözte, amennyiben azok vállalják munkavállalóik megtartását és új beruházások megvalósítását.

Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. tulajdonosa az átadót kísérő sajtótájékoztatón mondott köszöntőjében a családi vállalkozásként alakult cég útját idézte fel. Egyúttal elmondta, a bővüléssel korszerű csontozó-, daraboló- és csomagolóberendezések is helyet kaptak. Ehhez megfelelő hűtőrendszereket és egy teljes hűtőházat alakítottak ki, mivel – mint fogalmazott – a hűtés a húsipar alfája és omegája.

Papp László polgármester felelevenítette, két és fél évtizeddel ezelőtt kezdődött Debrecenben az az időszak, amely a város tradicionális iparágainak leépülésével járt, egyúttal új kitörési pontok megtalálását, és a hagyományos iparból a menthető ágazatok megmentését tűzte ki célul.

Ünnepi alkalomnak nevezte az üzem felavatását, mivel azt jelzi, hogy az évszázados hagyományokra épülő élelmiszeripar újra életképessé válik Debrecenben. Mint mondta, a tradicionális ágazat foglalkoztatása ma már eléri a városban az 1200 főt.

Forrás: Molnár Péter

– Ezidáig napi 800 sertés feldolgozására volt alkalmas a Hajdúhús üzeme, a fejlesztésnek köszönhetően a kapacitás megduplázódhatott. Ez azt jelenti, hogy elérte azt a termelési volument, ami a debreceni húsipart a fénykorában jellemezte. Ez a kapacitási és technológiai fejlesztés egyértelműen megerősíti a cég pozícióját hazánkban, és komoly lehetőséget jelent az exportpiacok vonatkozásában is – fejtette ki a polgármester. Papp László hozzátette,

a beruházás megmutatja, hogy nemcsak a multinacionális vállalatoknak terem babér Debrecenben, hanem a hazai családi vállalkozások is képesek a növekedésre és komoly siker elérésére.

– Debrecen az elmúlt években egyaránt vonzó volt a 21. század legmodernebb, leginkább jövőbe mutató iparágai számára, ugyanakkor megfelelő körülményeket tudott biztosítani a tradicionális városi iparágai számára is. Elmondhatjuk, hogy a múlt értékeit megőriztük, a jövő lehetőségeit pedig kihasználjuk – fogalmazott Papp László.

– A világ gyakorlatilag válságról válságra bukdácsol. Korábban soha nem fordult elő olyan, hogy a világgazdaság ennyire rövid időn belül kétszer is a feje tetejére álljon. A két válságban van egy közös elem: mindkettőnek világszerte drámai hatása van az élelmiszer-ellátásra – vázolta fel Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt három évben világossá vált, hogy az ország élelmiszeripari kapacitásának megléte ma már nemzetbiztonsági érdeknek minősíthető. Úgy véli, a kétszeresen is stresszteszttel szembesült magyar élelmiszeripar kiváló eredménnyel vizsgázott, hiszen a globális példákkal ellentétben Magyarországon nem volt ellátási zavar.

– Arra törekszünk, hogy az élelmiszer-ellátás tekintetében önellátóak legyünk, és minél több élelmiszeripari termékről elmondhassuk, hogy többet termelünk belőle, mint amit elfogyasztunk – tette hozzá.

Forrás: Molnár Péter

Szijjártó Péter számokban is kifejezte a növekedést: elmondta, 2021-ben 4400 milliárd forintos termelési értéket állított elő az ágazat, az idei év első nyolc hónapjában pedig 46 százalékos növekedést tudott felmutatni az élelmiszeripar, 134 ezer család megélhetését biztosítva. Egyúttal rámutatott, világszinten manapság a leginnovatívabb iparág az élelmiszeripar, tekintettel arra, hogy a fogyasztói igények egyre kifinomultabbak. Éppen emiatt, aki nem tart lépést az elvárásokkal, nem fejleszt, és nem a legmodernebb technológiákat alkalmazza, az egészen biztosan nem lehet versenyképes.

A Hajdúhús a világjárvány során elindított kormányzati támogatásokat kihasználva egy 2,6 milliárd forintos beruházást ad át, amihez Magyarország Kormánya egymilliárd forintnyi támogatást biztosított, ezzel 192 ember munkahelyét megszilárdítva. Kétezer-négyszáz négyzetméternyi hűtőház és háromezer négyzetméternyi új üzemterület jött létre

– vázolta fel Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kihangsúlyozta, ezzel a beruházással nemcsak a kapacitás duplázódott meg, hanem a vállalat biztosította, hogy meg tud felelni a legbonyolultabb exporteljárások által támasztott követelményeknek a keleti piacok vonatkozásában is.

– Napjainkban emberpróbáló körülmények között kell eredményesnek lennie mindenkinek. Az európai gazdaság a recesszió irányába nemcsak halad, hanem öles léptekkel rohan. Mi, magyarok ebből a recesszióból ki akarunk maradni, erre pedig akkor van lehetőség, ha a magyar gazdaságot növekedési pályán tudjuk tartani. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha folyamatosan jönnek létre az újabb beruházások. Ezért a kormány ebben a gazdasági válsággal fenyegető időszakban is – ahogy a koronavírus-járvány időszakában is – a beruházások támogatására összpontosít. Így Magyarország el fogja tudni kerülni az európai gazdaságot fenyegető recessziót – tette hozzá a külügyminiszter.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában