modern gyáregység

2021.09.21. 12:14

Felavatták a Sensirion új üzemét Debrecenben

Fotó: Kiss Annamarie

Ünnepélyesen felavatták a svájci Sensirion AG vállalat, valamint a Szinorg és a XANGA közös fejlesztésében megvalósult új elektronikai üzemét Debrecenben. A cégcsoportok mintegy 10 millió eurós befektetésével megvalósult kulcsrakész, 5 ezer négyzetméteres alapterületű termelőüzemének építése idén július végén fejeződött be. Az új gyártóüzem létrehozása egy stratégiai bővítés volt, a gyártás sikeresen megkezdődött, a lélegeztetőgépek első áramlásmérő szenzorait már le is szállítottak a vevők számára.

Fotó: Kiss Annamarie

A keddi gyáravató ünnepségen Herdon István, a XANGA Ventures Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a szenzorgyártás a jövő technológiája, a fejlődés és felhasználás beláthatatlan növekedési potenciállal rendelkezik. – Ez az új gyár a jövő technológiája és a jövő innovatív munkahelye is egyben – jelentette ki. Kiemelte, a jövőbeni befektetésekhez szükséges pénzügyi források hosszú távon történő biztosításához 2019 év végén a XANGA-csoport és az MFP Investtel közösen életre hívták a Debreceni Iparfejlesztési Alapot, s mintegy 30-35 milliárd forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésre. Tudatta, a cégcsoport jelenleg is 10-12 jelentősebb beruházást végez egy időben.

Papp László polgármester elismerését fejezte ki, amiért létrehozták ezt az inspiráló munkakörnyezetet, hogy elhozták Svájcnak egy kis darabját Debrecenbe. Majd arról beszélt, a város az elmúlt 20 év céltudatos munkájának köszönhetően egyre meghatározóbb szereplőjévé válik az európai gazdaságnak, vallja, ez a pozíció tovább fog erősödni. A polgármester szerint az ügyvezető, Ábrahám László személye garancia a Sensirion debreceni sikertörténetének.

„Büszkeség számunkra, hogy ma már szinte nincs olyan kontinens a Földön, ahol ne találhatnánk Debrecenben gyártott termékeket.”

Mostantól tovább bővül a lista, hiszen lélegeztetőgépek, biztonsági kamerák, vagy éppen új autók lesznek professzionálisabbak az itt készült szenzoroknak köszönhetően – mondta. A polgármester úgy fogalmazott, a Sensirion vezetői bíztak Debrecenben, ezt nemcsak köszönettel fogadják, hanem igyekeznek meghálálni. Az elköteleződés alapja pedig nem más, mint a Debrecen 2030 városstratégia, mely az oktatásra is nagy hangsúlyt fektet. Kitért arra is, a jelenlegi beruházás első ütemében a cég egy 5 ezer négyzetméteres, bérelt csarnokban kezdi meg működését, 2025-ig 200 új munkahelyet kíván létrehozni.

Papp László | Fotó: Kiss Annamarie

Jean-François Paroz svájci nagykövet felidézte, nemrég a Neopac kapacitásbővítése miatt járt Debrecenben, most pedig egy újabb sikeres fejlesztéshez gratulálhatott. Elmondta, Magyarország és Svájc között nagyszerű kétoldalú gazdasági kapcsolatokat alakítottak ki. Több mint 800 svájci vállalat van jelen itthon, s mintegy 32 ezer munkahelyet biztosítanak. A nagykövet úgy fogalmazott, ez az erős jelenlét jelzi, hogy a közép-európai régió milyen fontos szerepet kezd játszani nemcsak az autóipar, hanem high-tech területen is.

Szűcs Gyula, a SZINORG Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, nagy dolog az életükben ez beruházás. – Külön öröm számomra, hogy Debrecen páratlan ütemű fejlődésében ismét részt vehettünk – jelentette ki. Elmondta, 15 hónap alatt épült fel az üzem. Balczó Barnabás, az MFB Invest vezérigazgatója kifejtette, Debrecenbe már hazajárnak, az iparfejlesztésben a XANGA-val egy 15 milliárd forintos közös alappal vannak jelen. Elmondta, az MFB Invest egy állami tőkebefektető gazdasági társaság, így kitért arra is, fontos, hogy az állam közreműködőse helyben is megjelenjen. Mint mondta, a kormányzatnak kifejezett célja, hogy Budapesten kívül is legyen erőközpont.

Patrick Good, a Sensirion karbantartási és infrastrukturális igazgatója elmondta, a fenntarthatóság fontos szerepet játszik a vállalat életében.

A debreceni termelőüzem úgy épült meg, hogy teljesen független legyen a fosszilis energiaforrásoktól.

Fotó: Kiss Annamarie

Johannes Bleuel, a Sensirion operációért felelős alelnöke arról beszélt, szeretnének több terméket hozni a városba. Arra is kitért, sikerült egy jó, elkötelezett csapatot összehozniuk itt. Beszámolt továbbá, néhány héttel ezelőtt született döntés arról, hogy egy új fejlesztői csapatot hoznak létre Debrecenben. Elmondta, első, itt gyártott szenzorokat már ki is szállították, ezeket orvosi környezetben használják lélegeztetőgépekben. Más érzékelőik például az autóiparban az energiahatékonyságot szolgálják, néhány hónap múlva pedig új termékként olyan szenzor jelenik meg, mely monitorozni tudja a környezetet, a metánkibocsátást.

Ábrahám László ügyvezető végezetül saját szemszögéből ismertette a Sensirion-sztorit, hangsúlyozta, nem az egyéni teljesítmény számít, hanem a csapatban nyújtott. Méltatta a vállalat cégkultúráját, mely arra inspirálja a munkavállalót, hogy még jobban teljesítsen.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában