interjú Szijjártó Péterrel

2019.05.23. 11:30

Erős ország, stabil gazdasággal

Amennyiben még több hatalmat kap Brüsszel, rosszul fogunk járni, mert akaratunk ellenére ránk kényszeríthetik, hogy fogadjunk be bevándorlókat.

Fotó: Molnár Péter

– A vasárnapi európai parlamenti választás tétje Európa és Magyarország jövője. A legfontosabb kérdés, amiről majd döntenünk kell, hogy olyan kontinensen fogunk-e élni, amelyet elárasztanak a bevándorlók, vagy amelyet a nemzeti identitásukra, a kultúrájukra, a vallásukra és az örökségükre büszke országok alkotnak – jelentette ki a lapunknak adott interjú elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Európai Egyesült Államok

Az Európai Egyesült Államok gondolatával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az egy zsákutca, mely ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel. Az emellett kampányoló politikusok azt szeretnék elérni, hogy a nemzetállamok szintjéről minél több döntési jog Brüsszelhez kerüljön át, ezzel is gyengítve a tagállamokat. Az eddigi tapasztalatok alapján amennyiben ez bekövetkezne, több millió illegális bevándorlót engednének be Európába, ami komoly fejetlenséget és a kontinens meg­gyengülését okozná – magyarázta.

Erős felhatalmazás szükséges

A külgazdasági és külügyminiszter úgy vélte, hogy az európai parlamenti választás után az európai intézményekben (a Parlamentben, a Bizottságban és a Tanácsban) minden bizonnyal óriási viták lesznek, melyek nemcsak a pozíciók elosztásáról, hanem az új irány meghatározásáról fognak szólni. – Ott azoknak a hangja lesz az igazán döntő, akik otthonról komoly felhatalmazással érkeznek. Amennyiben a magyar választópolgárok nagy számban mennek el szavazni, és nagy arányban voksolnak a bevándorlásellenes pártokra, a Fideszre és a KDNP-re, akkor hatékonyan tudjuk majd képviselni a magyar emberek érdekeit – hangsúlyozta a miniszter.

Stabilitás és biztonság

Arra a kérdésre, hogy a választási eredmény hogyan befolyásolhatja a magyar gazdaság működését, a miniszter azt a választ adta, hogy gazdaságunk rendkívül nyitott, az export és a külföldről érkező beruházások nagymértékben befolyásolják a teljesítményét. Amennyiben a Magyarországra irányuló befektetéseket hasonlítjuk a GDP-hez, regionálisan elsők vagyunk. – Az elmúlt 5 évben az export és a beruházások vonatkozásában minden esztendőben meg tudtuk dönteni az addigi nemzetgazdasági rekordot. Ez annak köszönhető, hogy a beruházók oda mennek, ahol biztonság és politikai stabilitás van – jelentette ki. Ehhez alacsony adókra, megfelelő infrastruktúrára és jó munkaerőre is szükség volt. Ennek fenntartása elemi érdekünk, amit csak úgy tudunk elérni, hogyha megvédjük a határainkat, és mi magunk döntjük el, hogy kik jöhetnek be ide. Amennyiben az európai parlamenti választásokon a bevándorlást támogató erők kapnak felhatalmazást, akkor a határvédelemhez való jogunkat el fogják venni, melynek következtében a magyar gazdaság veszélybe kerül.

Azonos alapokon állva

A néhány napja Washingtonban lezajlott Donald Trump–Orbán Viktor találkozóval kapcsolatban arról számolt be a tárcavezető, hogy az Obama-adminisztráció idején nyíltan próbáltak beavatkozni a magyar belpolitikába, de ennek a korszaknak már vége. Ezentúl a kölcsönös tisztelet talaján állva tudjuk kapcsolatainkat építeni. A két ország vezetői a világpolitika olyan fontos problémáit is hasonlóan látják, mint az illegális migráció, a biztonság vagy a keresztény közösségek és értékek védelme.

Magyarországon jelenleg 1700 amerikai vállalat 105 ezer embernek ad munkát. Az összes hazánkba érkezett külföldi tőke 15 százaléka az Egyesült Államokból származik – ismertette Szijjártó Péter.

Hadiipar és energetika

Kiderült, hogy fegyverbeszerzésről is tárgyalunk az Egyesült Államokkal, közép-hatótávolságú rakétavédelmi rendszert vásárolnánk, melyről célegyeneshez közelednek a tárgyalások. Közben hazánk jelentősen növeli részvételét a NATO afganisztáni és koszovói misszióiban.

A gázbeszerzéssel kapcsolatban úgy fogalmazott a tárcavezető, az ExxonMobil döntésén múlik, hogy az amerikaik elkezdik-e kitermelni a gázt a romániai mezőkön. – Mi mindent megtettünk azért, hogy ez a gáz Magyarországra érkezhessen, például meg­építettük a vezetéket a határig – szögezte le. Arról is beszélt, hogy amerikai cseppfolyósított gázt is szívesen vennénk, de Horvátország még nem kezdett hozzá az ilyen szállítmányok fogadására alkalmas kikötői infrastruktúra megépítéséhez. Az erre alkalmas lengyel kikötőket pedig azért nem tudjuk elérni, mert Lengyelország és Szlovákia között még nincs kész ez az összeköttetés. – Mi nem azért függünk az oroszoktól gázvásárlás tekintetében, mert ezt szeretjük, hanem mert sajnos jelenleg ezek az infrastrukturális feltételek adottak – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Orosz Csaba

A külügyminiszter kedden meglátogatta a BMW-gyár leendő helyszínét, az erről szóló tudósítást itt olvashatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában