Gasztronómia

2023.08.15. 11:10

Bodrogi Gyula, Bochkor Gábor is imádja a csegei halászcsárda ételeit – de mit mond a népszerű gasztroblogger?

Ez k*rva jó! – így reagált Máté Szabi debreceni kötődésű gasztroblogger, amikor a minap megkóstolta a tiszacsegei korhely halászlevet.

Nagy Emese

Máté Szabi sokszínűnek tartja gasztronómiánkat

Forrás: Máté Szabi-archív

Máté Szabi konyhája a legfelkapottabb videómegosztó portálon emberek tízezreit vonzza. Humoros, bravúros videói mindenféle ételt bemutatnak. A közelmúltban Tiszacsegén járt, hogy megkóstolja a korhely halászlét, ami tavaly nemzeti érték lett.

Ahogy arról korábban írtunk, a települési, illetve megyei értéktárban szereplő étel immár a nemzeti érték címet is viselheti, hiszen Turizmus és Vendéglátás szakterületi kategóriában bekerült a Magyar Értéktárba. Részleteztük, a csegei korhely halászlé messze földön híres és rendkívül népszerű, évente több ezren utaznak a Hajdú-Bihari városba csak azért, hogy kanalazhassanak a tejfölös hallevesből. Nagy Sándor csárdatulajdonos és Szalai János üzletvezető 2014-ben terjesztették fel a megyei, 2022-ben pedig a Magyar Értéktárba.

Tiszacsege halászlé haon
Nemzeti érték lett a tiszacsegei korhely halászlé 
Forrás: Tiszacsegei Halászcsárda-archív

Minőségi alapanyagok szükségesek

A csegei halászlé titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Legyen szó a halászléalapról, a tejfölről, a mustárról vagy éppen a citromról és a fűszerekről, minden hozzávalónak el kell érnie a megfelelő minőségi mércét

– osztotta meg a Haonnal korábban Szalai János üzletvezető, aki Máté Szabi videójában elmondta, 52 éve dolgozik a vendéglátásban, 16 éve pedig a csegei csárdában fogadja a vendégeket. Kiemelte, kívülről-belülről ismeri a gasztronómia és a kiszolgálás fortélyait. Egy Rába-parti kis faluból előbb Balatonföldvárra, illetve Fonyódra, onnan pedig barátja, a csárda tulajdonosa, Nagy Sándor unszolására Tiszacsegére vezetett az útja.

„Hálás vagyok a sorsnak, hogy itt lehetek, egy olyan csárdában dolgozhatok, ahol klasszikus piros kockás terítőt teszünk az asztalra. Teljesült az álmom. Nap mint nap beszélgetek a vendégekkel, és amiről régen szólt a vendéglátás, nálunk az a mottó ma is: mindig kell lennie egy öreg pincérnek, aki tanácsot, hitelt ad a vendégnek” – fogalmazott a videóban az üzletvezető.

Imádja az ízek sokszínűségét

Máté Szabi a Haon érdeklődésére elmondta, régóta szerette volna megvizsgálni a híres csegei korhely halászlevet, és nagyon örül annak, hogy ennyire mennyei az ízvilága. Kiemelte, mindig is szerette volna felkeresni a hazai halászcsárdákat, mert mindegyik ad valamilyen pluszt. Nem ugyanolyanok, más az elkészítési módjuk is, de ettől olyan egyediek és finomak. 

– Közel négy éve foglalkozom komolyabban a gasztronómiával, és örülök annak, hogy meg mertem lépni azt, hogy magam mögött hagytam az ügyvédi pályafutásomat, és annak élek, amit szeretek – árulta el. Hozzátette, mindenhova nyitottan megy. Számára az a fontos, hogy egy-egy vendéglátóhely ételeit, fortélyait bemutassa, és onnantól pedig majd az ételek szerelmesei eldöntik, hol szeretnék ízlelőbimbóikat próbára tenni.

Napjainkban sokszor találkozom azzal, hogy az emberek, amit még nem kóstoltak, vagy máshogyan csinálják a saját konyhájukban, azt azonnal elutasítják. Pedig örülnünk kellene annak, hogy ennyire sokszínű a gasztronómiánk, szeretünk és tudunk a fűszerekkel bánni. El kell engednünk ezt a görcsösséget, és megízlelni más tájegységek ételeit

 – emelte ki a gasztroblogger, aki miután megkóstolta a korhely halászlét, csak annyit tudott mondani: „Ez k*rva jó, nagyon jó!”

A videóból kiderül, hogyan készül a sokak által kedvelt csegei korhely halászlé, és valamennyi információt megtudhatunk arról, kik dolgoznak a vendéglátóhelyen, mit gondolnak a vendéglátásról.

A csegei halászcsárdában sokan megfordulnak, köztük országosan elismert színészek, rádiós műsorvezetők is. Bodrogi Gyula idén áprilisban 89. születésnapját ünnepelte Tiszacsegén, míg Bochkor Gábor a debreceni turnéját követően a csegei csárdánál állt meg csapatával, hogy kipróbálják a konyhát.

Tiszacsege Nagy Sándor haon
Nagy Sándor, a csárda tulajdonosa az egyik tiszacsegei halászléfesztiválon
Forrás: Napló-Archív


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában