Ízletes fogások

2023.07.01. 19:06

Tízezren is megfordulhattak a tizenötödik Tiszacsegei Halászlé Fesztiválon - fotókkal, videóval

Hatalmas érdeklődés: a tiszacsegei halászléért hosszú sorokban álltak az emberek szombaton a Tisza partján.

Forrás: Czinege Melinda

Több mint ötezer adag halászlével, hatszáz sült pontypatkóval, valamint keszeggel és kárásszal, egész napos kulturális programokkal várták az érdeklődőket szombaton a Tiszacsegei Halászlé Fesztiválra, amelyet immár 15. alkalommal rendezett meg a csegei halászcsárda. Ottjártunkkor kígyózó sorok álltak, hogy megkóstolhassák a friss, híres tiszacsegei halászlét. Az ország minden tájáról, sőt, még Erdélyből és Szlovákiából is érkeztek érdeklődők: Szabolcsból, Borsodból és természetesen Hajdú-Bihar vármegyéből jött a legtöbb látogató.

Forrás: Czinege Melinda

Sokan visszajáró vendégek, a Haon érdeklődésére többen megjegyezték, az időjárás állíthatta volna csak meg őket. Úgy gondolták, ha nyárias idő lesz, és nem kell zivatarra, jégesőre számítani, akkor semmi nem tántorítja el őket attól, hogy a felkapott Tiszacsegei Halászlé Fesztiválra kilátogassanak.

Ínycsiklandozó a korhely és a hagyományos halászlé

Bátorkodtunk megszólítani néhány falatozó vendéget, akik egyöntetűen elmondták: isteni a halászlé. Melinda és asztaltársai, Marika, Gyula és Sándor Hajdúböszörményből érkeztek. Mint kiemelték, voltak már a fesztiválon, és mindig kellemes szájízzel távoztak, ami most sem lesz másképp. – Isteni finom a korhely halászlé, bőven van benne harcsafilé, az íze pedig utánozhatatlan – mondta Melinda.

Forrás: Czinege Melinda

– Nagy volt a sürgés-forgás a osztásnál is, a csárdának alapból 30 fős a személyzete, ám most szükség volt 50-60 főre, hogy ki tudják elégíteni az igényeket – tudtuk meg Nagy Sándortól, a halászcsárda tulajdonosától. Mint elmondta, éjszaka két óra óta sütnek-főznek a Tisza-parton. Mintegy 1500 kilogramm halat dolgoztak fel, a kétféle halászléhez csaknem 50 kilogramm pirospaprikát használtak el. 

Nagyon sok munkánk van ebben a fesztiválban, de az emberek imádják, rengetegen jönnek. Éppen ezért tartjuk már a tizenötödiket, nem túlzás, ha azt mondjuk: akár tízezren is megfordulhatnak itt nálunk, a Tisza-parton, ami hatalmas elismerés számunkra

 – emelte ki Nagy Sándor. Hozzátette: a csegei korhely halászlé bekerült a nemzeti értéktárba, s a cím elnyerése óta most először került az étel a fesztiválozók asztalára.

Hamarabb elkezdték a halászlevek értékesítését

– Úgy hirdettük meg, hogy 11 órától kezdjük a halászlevek osztását, azonban olyan sokan voltak már a délelőtti órákban, hogy 10 óra után néhány perccel elkezdtük értékesíteni a korhely és a hagyományos halászlevet – tudtuk meg Nagy Sándortól. Rámutatott, ugyanannyian szeretik a korhely halászlevet, mint a hagyományosat, sőt, talán kicsivel többet értékesítenek az előbbiből, így nem csoda, hogy 600 liter tejfölt rendeltek július elsejére.

A hungarikumok előszobájába lépett a tiszacsegei halászlé, amivel kapcsolatban kíváncsiak voltunk: mennyire titkos a receptje? 

Titkos is meg nem is

 – mondta mosolyogva a halászcsárda tulajdonosa. – Az alapja vegyes halból készül, a harcsafilével tálaljuk, ami szálkamentes. A korhely halászlé ugyanúgy készül, mint a hagyományos, tejfölös-mustáros habarást készítünk, majd megbolondítjuk egy kis citrommal, ez így együtt ad a hagyományos halászlének egy selymesebb ízt – részletezte, és azt is elárulta, hogy évtizedek óta ugyanaz a receptjük, mely szakácsról szakácsra száll.

A Tisza partján több mint harminc árus kínálta egyebek között az egyedi kézműves termékeit, de volt házi rétes és erdélyi kürtőskalács, illetve játszótér, vidámpark, lufibohóc és gólyalábasok bemutatója. Este pedig a szórakozásé volt a főszerep, az elfogyasztott halászlevet letáncolhatták a bulizni vágyók. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában