Gasztronómiai elismerés

2023.01.10. 17:00

Nemzeti érték lett a tiszacsegei korhely halászlé

A helyi halászcsárda étlapján sok éve ékeskedik ez a halétel, páratlanságát most országosan is elismerték.

A csegei halászlé titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Legyen szó a halászléalapról, a tejfölről, a mustárról vagy éppen a citromról és a fűszerekről, minden hozzávalónak el kell érnie a megfelelő minőségi mércét

Forrás: Napló-archív

A települési, illetve megyei értéktárban szereplő étel immár a nemzeti érték címet is viselheti, hiszen Turizmus és Vendéglátás szakterületi kategóriában bekerült a Magyar Értéktárba.

A csegei korhely halászlé messze földön híres és rendkívül népszerű, évente több ezren utaznak a Hajdú-Bihari városba csak azért, hogy kanalazhassanak a tejfölös hallevesből. Nagy Sándor csárdatulajdonos és Szalai János üzletvezető 2014-ben terjesztették fel a megyei, tavaly pedig a Magyar Értéktárba.

– Úgy gondoltuk, hogy a saját receptünk elég különleges, senki más nem készíti így a korhely halászlevet. Nem szakkönyvből alakult, hanem a csárdában sok évvel ezelőtt dolgozó főzőasszonyok találták ki – mondta el a Haon érdeklődésére Szalai János. Kifejtette azt is, hogy a régi receptet a szakácsok az évek alatt tökéletesítették, és ezt a tudást adták át folyamatosan a fiatal fakanálforgatóknak.

Selymes, könnyű a gyomornak

A csegei halászlé titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Legyen szó a halászléalapról, a tejfölről, a mustárról vagy éppen a citromról és a fűszerekről, minden hozzávalónak el kell érnie a megfelelő minőségi mércét.

Szalai János arra is felhívta a figyelmet, hogy a csegei korhely halászlé nem szakkönyvből alakult ki, hanem a csárdában sok évvel ezelőtt dolgozó főzőasszonyok találták ki
Forrás: Napló-archív

A készítőik erre nagy gonddal odafigyelnek – de vajon tényleg emiatt választják sorra a csárdába betérő éhes vendégek?

– Sokan azért szeretik a korhely halászlevet, mert selymesebb, könnyebb a gyomornak, mint a hagyományos halászlé – osztotta meg Szalai János. – Azért az utóbbit sem kell félteni, megvan a maga rajongótábora a pirospaprika színével csábító hallevesnek is. A Tiszacsegei Halászfesztiválon például mintegy négyezer adag halászlé fogy el, a vásárlók fele egyik, míg másik fele a másik mellett voksol. A hétköznapokban ugyancsak ezt tapasztalják: fej-fej mellett halad a két halászlé fogyasztásának aránya.

Azt, hogy a nemzeti érték cím több kóstolót vonz-e, a jövő kérdése, egy azonban biztos: felelősséggel jár. Az üzletvezető szerint minden elnyert címet nehezebb megtartani, mint megszerezni, ekképp gondolnak a Magyar Értéktárban való szereplésről is.

Mint hangsúlyozta, a cím arra sarkallja őket, hogy a jövőben még inkább tökéletes korhely halászlevet készítsenek, így maradva méltónak a címhez.

A hungarikummá nyilvánításhoz az értékpiramis csúcsáig kell eljutni, ez egy többlépcsős a folyamat. A csegei korhely halászlé a nemzeti érték címmel már megtett egy lépést a piramis csúcsa felé, közelebb érve a magyarság csúcsteljesítményeinek listájához.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában