Izgalmak a Gázvezeték utcán

2024.05.01. 19:44

Salakmotor: Anders Thomsen hibátlan teljesítménnyel nyerte a debreceni SEC-selejtezőt – fotókkal

Magosi Norbertnek kevés hiányzott ahhoz, hogy futamot nyerjen. A cívisvárosi salakmotoros végül öt ponttal a 14. helyen zárt.

Tóth Huba Elemér

Anders Thomsen az élen

Május 1-jén a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság (SEC) küzdelemsorozatának selejtezője miatt bőgtek fel a motorok Debrecenben. A versenyen 12 nemzet 16 vaspapucsosa küzdött meg a továbbjutásért.

Csodálatos verseny a szupersztárokkal

Remek időben zajlott a Perényi Pál Salakmotor Stadionban közel telt ház előtt megtartott viadal, melynek 1. futamában rögtön a SpeedWolf vaspapucsosa, a rutinos Magosi Norbert is érdekelt volt. Ekkor a dán Anders Thomsen nagy előnnyel nyert az ukrán Sztanyiszlav Melnycsuk előtt, míg a Magó becenévre hallgató honfitársunk a harmadik helyen ért célba. A 2. futamban a svéd Jacob Thorssellt intették le először, majd máris pályakarbantartás következett. A rövid pauza után a Gázvezeték utcai oválon hatalmas csata zajlott, végül a lengyel Kacper Woryna örülhetett, de a versenyzők a 4. kvartettben is rendesen „pofozták” egymást – ekkor pedig a svéd klasszis, Antonio Lindback ért be elsőként.

Az első futamában másodikként végző Jevgenijs Kostigovs a pálya fellocsolása miatt éppen hogy szusszanhatott kicsit, majd ismét salakra szólították. A lett motoros remekül kapta el a rajtot, majd be is húzta a három pontot. A 6. futamban nüanszok döntöttek, a brit Adam Ellis lett a győztes. Ezt követően Magosi újfent egy egységet gyűjtött, előtte pedig a svéd duó a Thorssell, Lindback sorrendben hajtott át a célon. A 8. futam rendkívül fordulatosnak bizonyult, ugyanis az ukrán Marko Levishyn hiába állt szinte végig a legjobban, az utolsó kanyarban Thomsen előzött, így már a második sikerét aratta.

Aki kilátogatott az eseményre, bizonyára nem unatkozott. A rövid szünetekben a pályán a Piruett táncosai színesítették a programot, de a nézők sokszor a stadion külső részén található standokhoz is kilátogattak.

A 9. futam startját követően a német Julian Kuny szabálytalankodott – mely után el is bukott – és kizárták. Újraindítás jött, a Ellis pedig rajt-cél győzelmet aratott, így Thorssell és Thomsen után ő is sorozatban kétszer diadalmaskodott, majd az elit társasághoz csatlakozott Lindback is.

Ami az első két etapban összejött, az harmadik próbálkozásra nem sikerült Magosi Norbertnek, a lengyel Kacper Woryna sikerével végződő 11. futamban utolsó lett.

Nagyon szoros volt

A 12. futamban mindenki Thomsen és Thorssell csatájára volt kíváncsi. Mivel azonban Kostigovs korábban kiugratta motorát, figyelmeztették, az izgalmak még inkább fokozódtak. Noha a svéd versenyző másfél körön át az élen volt, a brit vaspapucsos előzni tudott, előnyét pedig a végéig megtartotta, így ő maradt százszázalékos. Thorssell aztán javított, a 13. futamban mindenkit faképnél hagyott, és utcahosszal nyert.

Kovács is bemutatkozott, Magosi újabb pontokat szerzett

Utána jött a dráma, ugyanis Levishyn hatalmasat bukott, az egészségügyi személyzet rögtön a segítségére rohant, és nagy baj valószínűleg nem is lett, mivel a lábán hagyta el a pályát.

20240501_Salakmotor május 1_MP_HBN-7
Bukásokat is láthatott a közönség a szerdai salakmotorversenyen
Forrás: Molnár Péter

A 14. futamból aztán Kunyt is kizárták, így a német sportoló pont nélkül zárta a selejtezőt. Tartalékversenyzőként Kovács Roland ugrott be, és tisztesen helytállt abban a versenyben, amit Kostigovs nyert.

Utána a lelátón a szurkolók egyként ugrottak fel, mivel Magosi Norbert a 15. futamban az első kanyarban az első helyen húzott el. Noha az üldözőktől a német Sandro Wassermann végül megelőzte, a SpeedWolf kiválósága végül másodikként ért célba.

A vége is izgalmas volt

A 16. futam volt az egyik legerősebb, Thomsen pedig továbbra is veretlen maradt, mögötte Lindback növelte egységei számát kettővel, Ellis pedig egy rontás miatt ekkor csak utolsóként zárt.

A véghajrában előbb Lindback, majd Thorssell ért be elsőként, Woryna pedig a 2. pozícióban végzett. Aztán Kostigovs és Ellis mögött Magosi újabb pontot szerzett, így öt egységgel zárt, ami nagyon jónak számít egy ilyen rangos mezőnyben – éppen ezért még egy örömkört is ment, a szurkolók pedig hatalmas vastapssal jutalmazták.

Négyen jutottak tovább

Thomsen fantasztikus napot fogott ki, a 20. futamban is első lett, így az összesített versenyben hibátlan teljesítménnyel zárt az élen, mögötte pedig Thorssell állhatott a dobogó második fokára.

Azonban a SEC-selejtező legjobb négy salakszórója juthatott csak tovább a lettországi Challenge-be, egy különfutamban pedig három versenyző küzdött meg. Mivel azt Woryna megnyerte, összesítettben ő lett a harmadik, de Kostigovs is örülhetett a továbbjutásnak, Lindback azonban kiesett. A vaspapucsosok a városba még visszatérhetnek, ugyanis a négyfordulós SEC-döntő első körét június 8-án a cívisvárosban rendezik majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában